• Pregleda: 4580

Ostvarenje prošlogodišnjeg budžeta više od 91 odsto

Po onome što se može zaključiti iz Konsolidovanog računa budžeta Grada Subotice, o kome se raspravljalo na današnjoj sednici Skupštine grada, ostvarenje gradske kase prošle godine bilo je više od 91 odsto.
Ostvarenje prošlogodišnjeg budžeta više od 91 odsto

To je najveće ostvarenje budžeta u proteklih desetak godina.

- Do sada je ostvarenje budžeta bilo oko 78-83 odsto a sada je tačno 91.3 odsto i veoma smo zadovoljni njegovim ostvarenjem.  Neke stavke smo ostvarili stoprocentno, neke nismo ali zato su tu rebalansi da se stvari koriguju tokom godine. Za ove tri godine u grad je uloženo oko četiri milijarde dinara, za razliku od prethodne vlasti koja je za dve i po godine u grad uložila 380 miliona dinara.  Moramo biti zadovoljni realizacijom projekata koje radimo u saradnji sa republikom i pokrajinom – naglasio je gradonačelnik Bogdan Laban. – Samo tokom ove godine nova radna mesta otvorili su „Kaminda“, „Ondaplast“ i „Lidl“ a do kraja godine očekujemo da to uradi i „Bojsen“. Izveštaj DRI-a je po meni odličan, jer smo ranije imali situaciju da zbog velikih propusta dobijete krivične i prekršajne prijave. Mi sad nemamo tu situaciju, imamo, kažem, nekih problematičnih izveštaja kod nekih ustanova, ali i to ćemo da rešimo. Nisu dovođeni u situaciju da pojedinci dobijaju za to prijave.

Ni ova rasprava o budžetu nije prošla bez kritika opozicije, koja smatra da su podbacile prihodovane stavke.

- Najveća stavka je prohod od poreza na dohodak a ona je za 50 miliona dinara manja od planirane, a i to što je ostvareno je zato što su povećane plate za 5-10 odsto a ne zbog zapošljavanja. Prihod od poreza na imovinu koji treba da je uvek konstantan  sada je 120 miliona dinara manji nego planirano što znači da građani ne plaćaju porez. Prihod od zakupa imovine je za 100 miliona manji nego što je planirano. Sve to je ukupno 600-700 miliona manje nego što je planirano što pokazuje da nemamo sistem – smatra Jene Maglai, iz odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu.

Rad gradskog parlamenta već nekoliko meseci bojkotuju odbornici Demokratske stranke a od današnje sednice pridružila im se i Đorđija Aksentijević, odornica Pokreta za građansku Suboticu.

- Već duže vreme sam razmišljala o izlasku iz Skupštine grada. Razlog što sam do sada bila u Skupštini grada je jer je to jedini način da dođemo do građana a sa skupštinske govornice naše sugestije su dolazile do njih. Međutim, efekat je bio loš. Naše sugestije koje su bile u korist građana, kao što je apel da se ne dozvoli povećanje cena „Toplane“ ili da se prolongira gašenje škole, nisu uzete u obzir – predočava Đorđija Aksentijević. – Naše delovanje u Skupštini je postalo potpuno besmisleno i to je jedan od razloga mog izlaska.

Snimak skupštine:

Izvor: Subotica.com

povezane teme

21
Овца за шишање Odgovori
Јел' још увек "посланик" онај одборник СНС-а који је, и поред перманентних исправки, одборнике називао народним посланицима, а, на крају, Дулића прекрстио у Дулест Мудић? Има на јутјубу!
earthworker
Овца за шишање
Јес, то је тај. Жив, хвала Богу :-)
ffilozoff Odgovori
Vidim da ce svm izgubiti izbore 2020...Ionako sns i svm-NE razvijaju grad SUBOTICU,a to su obecali pre 7god. ??Znaci ONE price-dace Vucic,dace Orban-padaju u vodu !! Ni pozorista,ni doma jna,ni zelene fontane,ni Y,ni cist Palic,ni asfaltirane ulice...?DOBRO,asfaltiran je put do tresetista,hehe... Vidim-Vucic najavio neke smene? To macku orep...hehehe
Lauarus1Long
I put do tresetista je asfaltiran za potrebe nekog spicoglavog iz redova SNS.
Pera
Tamo vode zvezde iz rijalit
Ceca Odgovori
Kako će mo bez odbornika koji je izgubio mandat,i partiju a uskoro i mesto direktora,jer nije sakupio 1500 potpisa
orki
Malo pismenosti nije na odmet!
Каролинг Odgovori
Овако се води град, прави људи на правом месту! Градоначелник је данас маглу одувао из скупштине!
AlwaysUltra
Pozoriste i ostale visedecenijske projekte ce gradonacelnik Ljubljane da nam resava , zar ne ??
pista
XAXAXAXA....
GOLA LAŽ
Očigledno je da živimo u dve Subotice. Za razliku od "tvoje", imaginarne u kojoj navodno pravi ljudi vedre i oblače, za dooobar deo njih u Varoškoj kući Sabadke u kojoj živim ta konstatacija već ne važi, jer su krivlji i od same Drine. Barem u mom slučaju, počev od januara 2017. godine, kada sam podneo prigovor prvo samoupravljaču (upravljao je svakako, samo ne po propisima) u oličenju navodnog Savetnika za zaštitu prava pacijenata, a potom i sličnim mu po vokaciji poput članova Saveta za zdravlje, Komisije za predstavke i žalbe, takođe navodnog Zašštitnika građana, predsednika Skupštine, pa zaključno sa delom kabineta lokalnog domaćina. A opet, kakav je to domaćin, kada mu čeljad u kući, Gradskoj naravno, radi po nahođenju?
Mr. Comment Odgovori
Ovako... Rezultati su draga gospodo veoma vidljivi! Nekako mi je ne moguće da većina građana u Subotici sve to primeti, osim “drage” nam opozicije... Baš čudno... Ne znam samo šta bi smo mogli kao rezultate rada opozicije (dok su vršili vlast) da prezentujemo? A da, mogli bi smo sedeće:
1.) Laž i obmanu
2.) Lopovluk
3.) “Briga o građanima Subotice”, što u prevodu znači “Sipaj sve u naš džep”
Ovo nabrajanje bi moglo u nedogled da ode, s toga ću prekinuti i ostaviti opoziciju u razmišljanju o rezultatima njihovog rada koji su srazmerni “podršci” građana koju trenutno imaju. Sve u svemu, jedno veliko ništavilo!
Овца за шишање
И, кад си се пробудио, бар мало си разочаран, јел' да?
NN
Većina?
Nick Odgovori
Domaćinsko vođenje grada. Subotica dobar primer i Srbije i regiona.
Овца за шишање
И, после овога, смеш на улицу, од срамоте, мислим?
Pajo
Ne jer je pod vodom!
GOLA LAŽ Odgovori
Na 23. strani izveštaja za 2018. godinu, Zaštitnik građana tvrdi da je, S.J. tj. meni, odbio 5 pritužbi protiv Saveta za zdravlje, jer su u pitanju ponovljene pritužbe, koje ne sadrže nove činjenice. LAŽ na kvadrat, budući da je 2017. i 2018. godine, odnosno u prvim mesecima tekuće, pritužbe protiv Saveta, ali i Komisije za predstavke i žalbe, koja se u izveštaju ne nazire ni u tragovima, odbio iskljućivo na osnovu izjava apostrofiranih skupštinskih tela. Zagovarajući istovremeno stav, da zaključci o odbacivanju podnesaka ne moraju biti obrazloženi, ali ni da mi se u skladu sa zahtevom (inače, baziranom na zakonu) omogući učestvovanje u radu sednica. Takvo pristrastno arbitriranje svako malo je pravdao subjektivnim poimanjem imuniteta, da ne može biti kažnjen za propuste. Sa druge strane, prošlogodišnju i nedavnu predstavku predsednik Skupštine, kojoj odgovara za svoj rad, odbacio je uz obrazloženje da kao pojedinac nemam prava predlaganja uopšte, pa ni protiv navodnog zaštitnika.
GOLA LAŽ
Negiranjem bez ikakvog obrazloženja autor dislajka (trenutno jedan) kvalifikovao-la se za člana (ili već jeste?) jednog od pomenutih skupštinskih tela. Upravo je to, mada ne i po propisima, način njihovog rada tokom više od dve godine, tačnije od januara 2017. Ipak, što jes'-jes', ne i pomenute Komisije za predstavke i žalbe, u kojoj su i dva člana iz SNS-a,, jer u zvodima zapisnika sa pet sednica za više od pola godine, kao navodni razlog odbijanja predstavki figurira jedno te isto oobrazloženje, da su tela, na koje se i odnose žalbe, već odlučivala o predmetu. Koji će antrag onda oni? Nije valjda, a biće da jeste, samo zbog još jedne prinadležnosti. U kešu, naravno.
Uvek u pravu Odgovori
Matematika vladajuće stranke nema žive veze sa redovnom matematikom tako da su ti procenti i rezultati tačni.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.