Komentara: 17
Pregleda: 13979
Foto

Ostaci Žolnai keramike odlaze u muzej?

07.02.2020. u 15:32h
Izvor: Subotica.com
U dogovoru sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, određeni segmenti Zelene fontane, poput ćupova i neoštećenih ploča biće sačuvani i najverovatnije predati muzeju, izjavio je Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, prilikom obilaska radova na rekonstrukciji Trga.
Ostaci Žolnai keramike odlaze u muzej?

Kako je objasnio Radivojević, jedan od prvih koraka pri projektovanju idejnog rešenja bilo je pribavljanje stručnog mišljenja Žolnai fabrike iz Pečuja o mogućnostima obnove devastirane keramike, koja je u dopisu obrazložila da za fontane ovakve veličine ne postoji adekvatno zimsko održavanje, odnosno, kako je rekao, da ne postoji način da se spreči prodor vlage u keramiku.

- To je bio jedan od polaznih parametara pri projektovanju i stručnjaci Žolnai keramike rekli su da ne postoji adekvatno zazimljavanje ovako velike fontane. Svako ko je bio u Pečuju, ja sam bio, vidite da tamo ima samo jedna mala, skromna fontana od par kvadrata u strogom centru grada. Dakle, oni su rekli da, pošto se ova keramika raspala, ne postoji mogućnost za rekonstrukciju - rekao je Predrag Radivojević.

Ostaci Žolnai keramike odlaze u muzej?

Zbog toga se pribeglo, kako je naveo odgovorni projektant Branislav Ćopić, diplomirani inženjer građevine, tehnički i vizuelno modernom rešenju koje je urađeno u skladu sa zahtevima i uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Osnovni i najveći problem postojeće fontane bilo je zimsko održavanje. Nova fontana neće zahtevati nikakvo održavanje i u trenucima kada bude isključena, taj ceo prostor moći će da se koristi za razne namene. Znate da se sa druge strane nalazi pozorište, tamo će biti i neka otvorena pozornica, znači da će se na ovom Trgu moći smestiti i otvorena bina - rekao je Ćopić, dodajući da će oko nove fontane biti postavljene klupe i da će se prostor dodatno obogatiti zelenilom.

Ostaci Žolnai keramike odlaze u muzej?

I dok mašine bruje, uklanjajući jedan od simbola grada, nije retka slika da se sugrađani zaustavljaju ispred ograđenog gradilišta i posmatraju radove. Oni sa kojima smo razgovarali, kažu da nisu protiv promena, ali da se nadaju da će nova fontana biti kvalitetnija i dugovečnija.

- Što se tiče mene, radujem se promenama i nadam se da će to što budu napravili funkcionisati duže od dve-tri godine. Video sam kako plan izgleda i viđao sam takve fontane i u drugim mestima, simpatično izgleda, možda nije toliko lepo kao kad ima vodoskok sa nekom ogradom, ali biće i ovo lepo i osvežiće ovaj deo grada - rekao je Jožef Kujundžić.

- Mislim da će biti jako lepo i stvarno je trebalo još ranije to da urade, jer to što je bilo vrlo ružno je izgledalo - kazala je Marica Cvijin.

- Dobro je da se obnovi, samo da naprave kvalitetnije. Ta keramika koju su uradili bila je iz Mađarske, kao i ova plava, ali je bila lošeg kvaliteta i brzo je propala, bez obzira na pokrivanje i zaštitu. Tako da će verovatno, poučeni iskustvom, nabaviti nešto kvalitetnije i dugotrajnije - rekao je Žarko Rajić.

Ostaci Žolnai keramike odlaze u muzej?

Nadležni uveravaju da su preduzete sve mere kako bi nova fontana duže potrajala i da se ponovo ne dogodi da iz nje otiče voda.

- Ispod celog prostora biće urađena i jedna velika betonska galerija, gde će biti smeštena hidromašinska oprema. Nadamo se da će posle završetka radova ceo ovaj prostor postati omiljeno mesto okupljanja svih Subotičana - istakao je direktor JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.

- Ako kod kuće imate šolju za čaj od keramike, probajte da je koristite 30 godina i pogledajte na šta će ona da liči. Da li je razlog loše održavanje, ne bih rekao, u tom trenutku je možda i bilo adekvatno, ali nije bilo nekih savremenijih načina održavanja i jednostavno, keramika se ne koristi za ovakve vrste fontana. Ove dve naše su, rekao bih možda i jedine na svetu koje su napravljene od Žolnai keramike, dok u Pečuju na fontani imate samo jednu lavlju glavu i nemate ništa više od Žolnai keramike - dodao je odgovorni projektant.

Ostaci Žolnai keramike odlaze u muzej?

Za radove na rekonstrukciji Trga i izgradnji parterne fontane biće utrošeno nešto više od 123 miliona dinara bez PDV-a, a prema tabli koja se nalazi ispred gradilišta, trebalo bi da budu okončani 4. avgusta.

Izvor: Subotica.com
Obilazak radova na rekonstrukciji Trga Obilazak radova na rekonstrukciji Trga Obilazak radova na rekonstrukciji Trga Obilazak radova na rekonstrukciji Trga Obilazak radova na rekonstrukciji Trga Obilazak radova na rekonstrukciji Trga Obilazak radova na rekonstrukciji Trga Obilazak radova na rekonstrukciji Trga
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 13979

Povezane vesti

Povezane teme

zelena fontana subotica

rekonstrukcija fontane

rekonstrukcija zelene fontane

predrag radivojević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.