Komentara: 1
Pregleda: 2243

Osnovano Društvo za borbu protiv raka

08.05.2014. u 16:29h
Izvor: RTV Yueco
U Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je održana Osnivačka skupština Društva za borbu protiv raka. Iako je formirano na inicijativu medicinskih radnika, Društvo će okupljati sve zainteresovane građane za ovu problematiku. Društvo za borbu protiv raka, koje još uvek nema svoje prostorije i finansijska sredstva, će se baviti prevencijom i ranim otkrivanjem pojedinih lokalizacija ove bolesti, koje ne zahtevaju ogromna materijalna sredstva i invazivnu dijagnostiku.
Osnovano Društvo za borbu protiv raka

Društvo za borbu protiv raka je u našem gradu postojalo krajem 80-tih godina na čelu sa tadašnjom načelnicom Onkološkog odeljenja Opšte bolnice, dr Marijom Taracki. Početkom 90-tih prestao je rad Društva, čija je uloga bila da promoviše zdrave stilove života i prevenciju malignih bolesti. Zbog gotovo epidemijskih razmera, koje danas zauzimaju maligne bolesti, bilo je neophodno da se ovo Društvo obnovi.

Društvo će se baviti i ranim otkrivanjem karcinoma drugih lokalizacija, pre svega karcinoma pluća, koji je u drastičnom porastu kod oba pola, kao i karcinoma prostate. Društvo za borbu protiv raka Subotica je obnovljeno na inicijativu Saveza društava Vojvodine za borbu protiv raka.

Nakon Osnivačke skupštine održana su predavanja o značaju radiologije, kolorektalnom karcinomu i karcinomu žučne kese.

Društvo za borbu protiv raka za sada ima jedino svoju facebook stranicu. Zahtev za dobijanje prostorija, Društvo je podnelo lokalnoj samoupravi, a takođe, za sada nije rešen ni način finansiranja rada Društva.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2243
Povezane teme

društvo za borbu protiv raka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.