Komentara: 11
Pregleda: 3575

Osnovana Sekcija posrednika u prometu nepokretnosti

24.09.2019. u 17:00h
Izvor: Subotica.com
Sekcija posrednika u prometu nepokretnosti, koja će okupljati registrovane agencije koje se bave kupoprodajom nekretnina i tako pružiti bolju i sigurniju uslugu klijentima, konstituisana je na današnjoj sednici u Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga. Za predsednicu Sekcije izmenovana je Nevenka Pejić iz Agencije za promet nekretnina "Cenzar".
Osnovana Sekcija posrednika u prometu nepokretnosti

Veći broj registrovanih agencija i zajedničko rešavanje problema i nedoumica, glavni su ciljevi koje je postavila predsednica tek osnovane Sekcije posrednika u prometu nepokretnosti, Nevenka Pejić. Prema njenim rečima, važno je da se uspostavi red u struci, da se obezbedi poštovanje kodeksa poslovne etike i klijenata, te da se napravi razlika između profesionalnih agenata i onih koji rade na crno.

- Reč je o apsolutnoj sigurnosti. Sve dok posao ne dođe do pravnog dela, agent je taj koji priprema kompletnu dokumentaciju, pregovara i savetuje vas o objektivnoj tržišnoj vrednosti nekretnine, odlazi sa vama kod notara, kontroliše da li postoje dugovi prema javnim preduzećima i izvršiteljima, da li su kuća ili stan legalizovani, da li postoji hipoteka ili bilo šta što može da predstavlja teret klijentima. Dakle, pre nego što uđete u proceduru kupoprodaje, sve se proveri i vi ste apsolutno sigurni da kupujete čistu nekretninu - rekla je Pejić.

Osnovana Sekcija posrednika u prometu nepokretnosti

Kao prva u Subotici, a druga u Srbiji, Sekcija je pokrenuta na inicijativu Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti koja postoji od 2011. godine i okuplja oko 170 privrednih subjekata koji se bave posredovanjem, prometom i zakupom nepokretnosti. Prema rečima zamenika predsednika Grupacije, Nenada Đorđevića, osnovni cilj je suzbijanje sive ekonomije, koja je u ovoj oblasti izuzetno visoka, kao i edukacija posrednika o primeni Zakona o sprečavanju pranja novca.

- Kada pogledamo broj zaposlenih u privrednim subjekatima koji se bave ovom delatnošću, pre desetak godina bilo ih je oko 300 na teritoriji cele Srbije, a sada ima oko 3.400 lica koja su položila stručni ispit za posrednika, od kojih je preko 1.800 upisano u registar posrednika koji legalno rade i očekujemo da će u narednih godinu dana biti upisano njih još 500. Zatim, kada je 2013. godine zakon počeo da se primenjuje, nedeljno smo imali između 100.000 i 150.000 lažnih oglasa za nekretnine na nivou Srbije, gde su posrednici davali oglase samo da bi privukli kupce i na taj način ubijali tržište, jer su cene bile znatno niže od realnih. Ono čime nismo zadovoljni, jeste da stepen edukacije nije na odgovarajućem nivou, stepen sive ekonomije je smanjen sa preko 80 odsto na 40 do 35 odsto, ali je još uvek značajno visok u odnosu na druge privredne grane i radimo na tome da to rešimo - poručio je Đorđević.

Izvor: Subotica.com
Konstitutivnа sednicа Sekcije posrednika u prometu nepokretnosti PKS-RPK Subotica Konstitutivnа sednicа Sekcije posrednika u prometu nepokretnosti PKS-RPK Subotica Konstitutivnа sednicа Sekcije posrednika u prometu nepokretnosti PKS-RPK Subotica Konstitutivnа sednicа Sekcije posrednika u prometu nepokretnosti PKS-RPK Subotica Konstitutivnа sednicа Sekcije posrednika u prometu nepokretnosti PKS-RPK Subotica Konstitutivnа sednicа Sekcije posrednika u prometu nepokretnosti PKS-RPK Subotica Konstitutivnа sednicа Sekcije posrednika u prometu nepokretnosti PKS-RPK Subotica Konstitutivnа sednicа Sekcije posrednika u prometu nepokretnosti PKS-RPK Subotica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 3575
Povezane teme

nekretnine

regionalna privredna komora

sekcija posrednika u prometu nepokretnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.