• Pregleda: 4150

Osnovan Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga

Uvažavajući potrebu negovanja kulture i tradicije srpskog naroda sa prostora Severnobačkog okruga, kao i očuvanja nacionalnog i duhovnog identiteta proistakla je potreba za formiranjem Saveza srpskih udruženja kao krovne organizacije koja bi okupljala srpska udruženja sa prostora Severnobačkog okruga uvažavajući njihove razlike i autonomno delovanje, stoji u saopštenju Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga.
Osnovan Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga

Savez srpskih udruženja je osnovan na konstitutivnoj sednici Upravnog odbora Saveza održanoj 30. Decembra 2013. Godine usvajanjem Statuta.

Cilj Saveza srpskih udruženja je očuvanje kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda na prostoru Severnobačkog okruga kroz organizovanje kulturno – prosvetnih manifestacija, književnih večeri, druženja, sportskih igara i drugih oblika kulturnih aktivnosti, kao i iznalaženje načina za ekonomsko osnaživanje i stvaranje boljih uslova života srpske nacionalne zajednice kroz saradnju sa lokalnim i republičkim institucijama.

Trenutno, Savez čine četiri udruženja i to: Zavičajno udruženje  „Banija“ Subotica, Udruženje izbeglih i prognanih lica iz Bajmoka, Udruženje  „Zavičaj“ Pačir i Srpski zavičajni klub  „Sloga“.

Savez srpskih udruženja je otvoren za prijem novih članova i saradnju sa srodnim udruženjima na prostoru Republike Srbije.

Savez srpskih udruženja pored negovanja tradicije i običaja srpskog naroda, ima za cilj negovanje dostignutih i podizanje na viši nivo dobrosusedskih odnosa sa pripadnicima drugih naroda koji žive na prostoru Severne bačke i otvoreni smo za uspostavljanje svih vidova saradnje.

povezane teme

14
subotičanin Odgovori
Bravo! samo sloga srbina spašava.
ЂИКИ Odgovori
pozivaju se svi ljudi koji su poreklom iz bosne, da su živeli u baranji, pa doselili u vojdodinu da se učlane u moj savez (koji još nema ime, ali udruženim snagama ćemo ga smisliti)
:)))))))))
SlaNik Odgovori
Mnogo sreće i uspeha u radu!
pravdak Odgovori
Puno sreće u radu i sve najbolje od Bunjevaca!
@pravdak Odgovori
.... evo pravdak se oma pripozno da su to njegovi ... pa šta se onda trpaš međ nas kada su ti evo tu tvoji pa iđi onda međ nji a ostavi bunjevce na miru ! Razumimo mi da nije lako odoleti zovu prirode ...
Коначно! Odgovori
Коначно једна лепа вест
pjpt Odgovori
Au xaxa
О српском питању у Суботици Odgovori
Био сам у недељу на скупу неке Треће Србије што ми даде флајер пар дана раније.

Није ми се нешто свидело, али сам запазио један говор о Србима у Суботици који ми је одушевио: http://youtu.be/c5vnZv0T90A?t=33m3s

А онда буквално сутра дан видим ову вест са сличном темом - ваља нам се окупљати! Жалосно је само што поред СКЦ "Свети Сава" који би требао да буде кровна организација свих Срба, мора овако нешто да се прави. Ко је томе крив, погледајте у снимку!
Sonja Odgovori
Pa kad su Srbi u Subotici nacionalna manjina...ovo je i bilo za očekivati...nažalost.Još malo pa će osnovati i Nacionalni savet.Sve manjine u Srbiji imaju veća prava i privilegije od Srba
cule Odgovori
Pravdak
Sto govoris u ime Bunjevaca kad nisi Bunjevac vec Pravoslavac
i ne zaboravi Bunjevac je grana Hrvatskog naroda
Ajde pozdrav Bukine jer iza Pravdaka se krije bivsi Bukin dosadan ko muva tako sam prepoznao
srki Odgovori
Pa kakav si ti bunjevac -pocetnik pa kad vezbas bunjevacki govor onda nemoj reci odoleti nego odoliti i nisu njegovi nego njigovi eto da ja srbin nucim tebe pionira malo bujevacki a znas li ti sta je zov prirode pitaj bacu
ffilozzoff Odgovori
NISTA mi nije jasno?? SRBI u Srbiji stvaraju srpska udruzenja vezana za kulturu i sport??? PITANJE-pa ciji ste VI gradjani??? SRBIJE?? Zivite u Srbiji?? To Vam je isto kad bi Nemci "STVARALI" nemacka udruzenja u Bavarskoj,najjacoj Nemackoj pokrajini i najjacoj regiji u SVETU,a NEMCI!!! OPET neki "pametni" i ugrozeni razdvajaju Srbe!!! DO kada ce te to raditi??? Na kraju ce Srbi biti manjina nekim "novim"SRBIMA??? Dokle vise ce te KOCITI MATICU????? Srbiju su UVEK kocile patriote van SRBIJE!!
sos Odgovori
@ cule!!

jeto ga nimaju samo Hrvati svoje'' bajiceve bunjevce'' ne Hrvate,pojavise se i banijci ,jos im fale kordunasi, licani,zapadni i istocni slavonci,hercegovci,pa i koji dalmatinac.jeto teme za osobe koje ti napomenu pa nek brinu svoju brigu i ostave na miru Hrvatske bunjevce i Hrvate !!!!!!!!!!

ps.
nemoj tusta da se jedis,ta mani ih,nek se oni jede !!!!!!!!
pravdak Odgovori
Cule i njemu slični-Ja kao Bunjevac imam pravo da dajem podršu kome god hoću,a vi bivši Bunjevci novokomponovani Hrvati možete samo da režite,Bunjevcima su Srbi braća,sa vama nemamo ništa,a vaša kockasta mržnja je poznata,morate se dokazivati,lomiti jezik,baš vas žalim!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.