Komentara: 4
Pregleda: 6189

"Osmehni se zdravo"

17.05.2016. u 17:54h
Pod sloganom "Osmehni se zdravo", do četvrtka, 23. maja brojnim aktivnostima biće obeležena 26. po redu Nacionalna nedelja zdravlja usta i zuba. Organizator obeležavanja je Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Stomatološkom službom Doma zdravlja i Apotekom Subotica.
"Osmehni se zdravo"

Prema rezultatima poslednjeg istraživanja iz 2013. godine, samo 8,3 odsto stanovništva u populaciji starijih od 25 godina ima sve svoje zube. Iako se prema rečima lekara najčešće bolesti usta i zuba mogu se prevenirati pravilnom higijenom i redovnim pregledima, prema statistici  tek polovina stanovništva Srbije pere zube više od jednom dnevno, dok 3,7 odsto stanovništva nikad ne pere zube.

- Zdravlje usta i zuba ima veliki uticaj na opšte zdravlje. Zubni kvar odnosno karijes je hronično infektivno oboljenje koje izaziva streptokok. Za streptokok mnogi stručnjaci kažu „da liže grlo a ujeda srce, ujeda zgobove“. Jedan karijozni zub može da bude žariše iz koga ta streptokokna infekcija može da se širi i da zahvati zglobove, srce i druge organe, te da donese ozbiljne komplikacije. Zbog toga je važno da se svaki karijozni zub sanira, a i da sledeći zub ne bi bio zahvaćen. Oralno zdravlje ima uticaj i na samopouzdanje, na društvene odnose, a  što je veoma važno i na govor i spavanje - kaže dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine Zavoda za javno zdravlje.

"Osmehni se zdravo"

U fokusu obeležavanja ovogodišnje Nedelje zdravlja usta i zuba su deca ranoškolskog uzrasta iz prigradskih naselja.

"Osmehni se zdravo"

- Stomatolozi će ove nedelje obilaziti osnovne škole u prigradskim naseljima. Posle kraćeg predavanja, deci ćemo deliti četkice za zube i paste, koje nam je obezbedio dugoogodišnji partner. Odlučili smo se za decu u prigradskim naseljima jer im je zbog nepostojanja stomatološke ambulante u mestu otežan dolazak na  pregled ili intervenciju. Želimo i da podsetimo roditelje koliko je važno da decu redovno dovode na pregled i uvek posle ovakvih akcija imamo više zakazanih pregleda - kaže dr Iboja Koso iz Stomatološke službe Doma zdravlje.

Akciji obeležavanja se priključila i Apoteka Subotica, koja će u specijalizovanom Ogranku broj 7-kod bioskopa „Aleksandar Lifka“ tokom ove nedelje imati nekoliko promocija stomatoloških proizvoda.

"Osmehni se zdravo"

Kao i prethodnih godina, u okviru kampanje raspisan je literarni i likovni konkurs na temu „Osmehni se zdravo!“ za decu iz vrtića i osnovnih škola. Najbolji radovi na nivou okruga, biće u konkurenciji za najbolji rad na nacionalnom nivou.

Najava XXVI Nedelje zdravlja usta i zuba Najava XXVI Nedelje zdravlja usta i zuba Najava XXVI Nedelje zdravlja usta i zuba Najava XXVI Nedelje zdravlja usta i zuba Najava XXVI Nedelje zdravlja usta i zuba Najava XXVI Nedelje zdravlja usta i zuba Najava XXVI Nedelje zdravlja usta i zuba Najava XXVI Nedelje zdravlja usta i zuba
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 6189
Povezane teme

apoteka subotica

zavod za javno zdravlje

stomatološka služba

nedelja zdravlja usta i zuba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.