• Pregleda: 5325

"Osmehni se zdravo"

Pod sloganom "Osmehni se zdravo", do četvrtka, 23. maja brojnim aktivnostima biće obeležena 26. po redu Nacionalna nedelja zdravlja usta i zuba. Organizator obeležavanja je Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Stomatološkom službom Doma zdravlja i Apotekom Subotica.
"Osmehni se zdravo"

Prema rezultatima poslednjeg istraživanja iz 2013. godine, samo 8,3 odsto stanovništva u populaciji starijih od 25 godina ima sve svoje zube. Iako se prema rečima lekara najčešće bolesti usta i zuba mogu se prevenirati pravilnom higijenom i redovnim pregledima, prema statistici  tek polovina stanovništva Srbije pere zube više od jednom dnevno, dok 3,7 odsto stanovništva nikad ne pere zube.

- Zdravlje usta i zuba ima veliki uticaj na opšte zdravlje. Zubni kvar odnosno karijes je hronično infektivno oboljenje koje izaziva streptokok. Za streptokok mnogi stručnjaci kažu „da liže grlo a ujeda srce, ujeda zgobove“. Jedan karijozni zub može da bude žariše iz koga ta streptokokna infekcija može da se širi i da zahvati zglobove, srce i druge organe, te da donese ozbiljne komplikacije. Zbog toga je važno da se svaki karijozni zub sanira, a i da sledeći zub ne bi bio zahvaćen. Oralno zdravlje ima uticaj i na samopouzdanje, na društvene odnose, a  što je veoma važno i na govor i spavanje - kaže dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine Zavoda za javno zdravlje.

U fokusu obeležavanja ovogodišnje Nedelje zdravlja usta i zuba su deca ranoškolskog uzrasta iz prigradskih naselja.

- Stomatolozi će ove nedelje obilaziti osnovne škole u prigradskim naseljima. Posle kraćeg predavanja, deci ćemo deliti četkice za zube i paste, koje nam je obezbedio dugoogodišnji partner. Odlučili smo se za decu u prigradskim naseljima jer im je zbog nepostojanja stomatološke ambulante u mestu otežan dolazak na  pregled ili intervenciju. Želimo i da podsetimo roditelje koliko je važno da decu redovno dovode na pregled i uvek posle ovakvih akcija imamo više zakazanih pregleda - kaže dr Iboja Koso iz Stomatološke službe Doma zdravlje.

Akciji obeležavanja se priključila i Apoteka Subotica, koja će u specijalizovanom Ogranku broj 7-kod bioskopa „Aleksandar Lifka“ tokom ove nedelje imati nekoliko promocija stomatoloških proizvoda.

Kao i prethodnih godina, u okviru kampanje raspisan je literarni i likovni konkurs na temu „Osmehni se zdravo!“ za decu iz vrtića i osnovnih škola. Najbolji radovi na nivou okruga, biće u konkurenciji za najbolji rad na nacionalnom nivou.

povezane teme

4
DOVIDJENJA I PRIJATNO Odgovori
O pa svi bi se osmehivali zdravo jako kad bi imali gomiletinu para da plate usluge zubarima koji ne znaju za sram i stid. Posto narod uglavnom nema za te njihove basnoslovne cene ide kako mora, bez zuba. Ide promaja ali avaj...S druge strane zubari su poprilicno imucni u ovoj nasoj napacenoj Srbiji i osmehuju se zdravo. Bruka je kakve su cene. Bruka sto to mnogi ne mogu da plate.
tetka Odgovori
Lepa priča je jedno a surova stvarnost je dugo. Ljudi na žalost, i pored najbolje volje ne mogu priuštitit sebi "LUKSUZ" održavanja zdravlja zuba. Tzv. državnih zubara je veoma malo, a i tamo se svaka usluga naplaćuje od 1000 din. pa naviše/sem ako niste stroga socijala/.

O privatnim ordinacijama da ne pričamo. One niču ko pečurke - izgleda da je to sad dosta unosan biznis. Eeeee tek njihove usluge prosečan subotičanin nema iz čega da plati. Tamo se ne priča u dvsifrenim brojevima /evra/ nego o trocifrenim u većini slučajeva/.

Veoma žalosno, ali ko može taj plati,dok velika većina nema iz čega. Samom ovom činjenicom gubi se i navika idenja kod zubara.
štaraditebre Odgovori
Zbog ove manifestacije danas će moje dete u vrtiću pregledati zubarka iz dečjeg dispanzera, jedna gruba, osorna žena koja se dere na decu i razvaljuje im vilice kao da su životinje. Bolje bi joj stajalo da je kasapin. Sa takvim kadrom gospoda zubari bolje da se pokriju ušima, jer nemaju se čime pohvaliti.
tetka Odgovori
@ štaradite....

Potpuno se slažem sa vama. U našoj osnovnoj školi /ne bih da navodim ime/ isto postoji zubarska ambulanta gde radi žena za koju ne bih rekla da voli decu i svoj poziv. To je pogotovu strašno kad se radi o mališanima iz nižih razreda kojima prvi susreti sa zubarom, zbog ovakve osobe, bivaju jako loše iskustvo.

Da ne pominjemo da je ista doktorka više otsutna nego prisutna na poslu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.