• Pregleda: 2627

OŠ "Sečenji Ištvan" podstiče razvoj talenata

Zahvaljujući školskim i vanškolskim aktivnostima, te aktivnim radom sa učenicima i roditeljima, OŠ "Sečenji Ištvan" dodeljena je akreditacija Centra za talente, čime je škola postala deo Mreže centara za talente Mađarske. Ova prestižna akreditacija, omogućiće školi da konkuriše na brojne projekte evropskih fondova, kao i da nastavi sa usavršavanjem nastavnog kadra.
OŠ "Sečenji Ištvan" podstiče razvoj talenata

Na osnovu trogodišnjeg stručnog praćenja i vrednovanja rada nastavnika sa učenicima, kao i na osnovu projekata koje je škola sprovodila i rezultata koje je postizala na poljima takmičenja i vanškolskih aktivnosti, OŠ "Sečenji Ištvan" dodeljena je akreditacija Centra za talente, koja će važiti u naredne tri godine.

- Kada se kaže Centar za talente, uvek se prvo pomisli na nadarenu decu sa kojom će se posebno raditi. Međutim, naša škola polazi od mišljenja da svako dete u sebi krije neki talenat i u tom smislu želimo da delujemo kao Centar, tako što ćemo u svakom detetu otkriti talenat i zainteresovati ga za nešto. Važno je naglasiti da se ova akreditacija ne odnosi samo na učenike koji pohađaju nastavu na mađarskom jeziku, već na sve učenike u školi, koji imaju jednaka prava da učestvuju u projektima, bez obzira na to da li znaju mađarski jezik - kaže Vesna Vajs, direktorka OŠ "Sečenji Ištvan".

Kao najveća u Severno-bačkom okrugu, ova škola se suočava sa brojnim izazovima, jer je pohađaju đaci različitih profila, kao i učenici-povratnici, te je jedan od glavnih ciljeva da se deca usmere na školu, kroz vanškolske aktivnosti.

- Kako bi ih uključili u rad, kupili smo udaraljke i odlučili da sastavimo jedan udarački orkestar, jer mnogi učenici vole muziku i vole da sviraju. Na taj način, oni će kroz zabavu moći da uče jezik i da se druže sa svojim vršnjacima. Zbog toga je naš akcenat upravo na radu sa decom ne samo tokom nastave, već i tokom vannastavnih aktivnosti, jer je svakom detetu u prirodi da voli da istražuje i saznaje nove stvari, ali kada ih pitate da li vole školu, uvek će reći ne - objašnjava Vajs.

Osim toga, ova prestižna akreditacija omogućiće školi i da konkuriše na brojne projekte evropskih fondova, kao i da nastavi sa usavršavanjem nastavnog kadra. Prema rečima direktorke, jedan projekat je već završen, a radi se o dečijoj operi, inspirisanoj istorijom Subotice.

- U pitanju je svojevrsna kompilacija zavičajne istorije, muzike, književnosti i grada. Kako se ove godine obeležava 150-ta godišnjica jedine vetrenjače u Subotici, od ukupno 11 koliko ih je bilo početkom 20. veka, želeli smo da podučimo decu toj zavičajnoj istoriji na jedan zanimljiv način, tako što ćemo je spojiti sa muzikom i glumom - ističe Vajs.

Evropska mreža za podršku talentima osnovana je 2015. godine, u zgradi Evropskog parlamenta u Briselu. Ovu mrežu danas čini 20 Evropskih centara za talente, među kojima su po dva Centra Austriji i Nemačkoj, i po jedan u Belgiji, Češkoj, Danskoj, Grčkoj, Holandiji, Irskoj, Litvaniji, Italiji, Švajcarskoj, Portugalu, Slovačkoj i Mađarskoj, kojoj pripada i OŠ "Sečenji Ištvan".

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
simica Odgovori
O.S."IVO LOLA RIBAR"!!!!!
TROFAZNI MAĐAR
Poštovani SIMICE ! Koja glupost od komentara . Treba da pohvalimo svaki napredak u školstvu . Prošlosti se treba sećati i to je lepa stvar . Ali ako želimo da NAMA SVIMA bude puno puno bolje ovakva dešavanja samo treba hvaliti .
simica Odgovori
@"trofazni M...."
sve mi je jasno u Vasem komentaru ,IVO LOLA RIBAR je proslost a oni pre njega neki" grofovi postaju sadasnjost,ocito da Vam treba UZEMLJENJE .!!!!!

ps; a meni kurs madjarskog........
TROFAZNI MAĐAR
Poštovani Simice . Uzemljen sam već više od 50 godina u Subotici . Ali ja samo vidim da našoj deci će biti sa ovim bolje i ništa više . Ne znam što vi i drugi vidite ? Ali me baš i ne zanima . Ugodan dan Vojvođani .
Lela Odgovori
Ja sam rodjena suboticanka i madjarica ali mi je veoma glupo sto su promenjeni nazivi skola i ulica. Recimo nasa skola se zove Majsanski put. Totalno bez veze. Ne volim nikoju vrstu m
nacionalizma, a pogotovu ne u skolama. Ne treba decu raydvajati nego spajati.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.