Komentara: 3
Pregleda: 2444
Foto

OŠ "Jovan Mikić" obeležila Savindan

28.01.2024. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
OŠ "Jovan Mikić" obeležila Savindan

Uz ikonu, slavski kolač i himnu posvećenu prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, u subotičkim osnovnim i srednjim školama obeležena je školska slava Sveti Sava. 

Svečano je bilo i u OŠ "Jovan Mikić" u kojoj su đaci izveli prigodan kulturno-umetnički program posvećen Svetom Savi, zaštitniku prosvetnih ustanova.

I ove godine Savindan proslavljamo veoma svečano i šaljemo poruku da smo odlučni da decu vodimo putem Svetosavlja. Cilj nam je da negujemo vrednosti koje je časni Nemanjić postavio i radujemo se što naši učenici vole da učestvuju u programu i što uživaju slaveći Svetog Savu - poručila je direktorka ove škole, Marija Milodanović.

OŠ "Jovan Mikić" obeležila SavindanU čast Svetog Save, đaci koji su učestvovali u programu pevali su himnu i recitovali pesme posvećene jednoj od najznačajnijih istorijskih ličnosti i začetniku srpske srednjovekovne književnosti.

Sveti Sava je veoma zaslužan za našu zemlju. Prvi je osnovao škole i izgradio je manastire i zasto rado učestvujem u priredbi koja je posvećena njemu. Recitovala sam jednu pesmu posvećenu praštanju, što i jeste u duhu Svetosavlja - ističe učenica 6. razreda, Isidora Belančić - Čast mi je što sam bila deo proslave školske slave. Sveti Sava je veoma važna istorijska ličnost, naš arhiepiskop, zaslužan je za brojne škole, našu crkvu i zato treba da ga slavimo - nadovezuje se Sanja Perić.

OŠ "Jovan Mikić" obeležila Savindan

Đacima, njihovim profesorima i nastavnicima čestitke povodom Savindana uputili su i predstavnici lokalne samouprave.

Trudili smo se da obiđemo što veći broj škola i da budemo zajedno sa đacima i profesorima na ovaj važan dan. Poruka je da treba da pratimo sve vrednosti i tekovine koje nam je Sveti Sava ostavio, a ostavio ih je zaista mnogo i to ne samo srpskom narodu, već i svim ostalim narodima. Važno je da se deca uče na idejama Svetosavlja i da na taj način grade svoju budućnost, jer je to jedna lepa i sigurna budućnost - kazala je sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović.

OŠ "Jovan Mikić" obeležila SavindanInače, praznik Sv. Sava ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. 

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje školske slave u OŠ "Jovan Mikić" Obeležavanje školske slave u OŠ "Jovan Mikić" Obeležavanje školske slave u OŠ "Jovan Mikić" Obeležavanje školske slave u OŠ "Jovan Mikić" Obeležavanje školske slave u OŠ "Jovan Mikić" Obeležavanje školske slave u OŠ "Jovan Mikić" Obeležavanje školske slave u OŠ "Jovan Mikić" Obeležavanje školske slave u OŠ "Jovan Mikić"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 meseca i 4 dana
Komentara: 3
Pregleda: 2444
Povezane teme

školska slava

jasmina stevanović

školska slava sveti sava

marija milodanović

savindan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.