• Pregleda: 3504

Organska proizvodnja u funkciji održivog razvoja Srbije

Uz podršku programa SENSE koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju SIDA, subotičko Udruženje Terass započinje realizaciju projekta „Organska proizvodnja u funkciji održivog razvoja Srbije“.
Organska proizvodnja u funkciji održivog razvoja Srbije

U realizaciji učestvuju još tri udruženja iz Novog Sada i Dimitrovgrada, a cilj je da se kroz jačanje promotivnih aktivnosti podstakne što veći broj poljoprivrednih proizvođača na organsku proizvodnju. Kao krajnji rezultat navodi se usvajanje Nacrta Nacionalnog akcionog plana razvoja organske poljoprivrede, koji je izrađen pre oko 3 godine.

U okviru projekta, Terras će, kroz održavanje javnih rasprava, predavanja, okruglih stolova i obuka za poljoprivrednike, od kojih će prvi biti na ovogodišnjem Biofestu, festivalu organske hrane, aktivno raditi na popularizaciji organske proizvodnje.

Jedna od najvažnijih projektnih aktivnosti, koju je podržala i Gradska uprava, jeste izrada Lokalnog akcionog plana razvoja organske proizvodnje za 2015. godinu. S obzirom na to da je Subotica prepoznata kao centar organske proizvodnje u našoj zemlji, akcioni plan će dati realnu sliku stanja i kapaciteta u ovoj oblasti. Formirana je radna grupa koja ima za cilj realizaciju 10 ciljeva navedenih u njemu.

Izvor: RTV City

povezane teme

12
rax Odgovori
izgleda da je ostala smo jos svedska, koja nije ukapirala da ovi sa fotografije ne rade nista za poljopriv rednike, niti za bio proizvodnju, sem za svoj dzep.
7471 Odgovori
U teskstu se spominje festival organske hrane. Nije mi poznato da postoji neorganska hrana.
Ideja koja pokreće ovu akciju je ustvari izuzetno dobra: Proizvodnja hrane bez upotrebe hemijskih sredstava. Tako uzgojene biljke bi morale biti zdravije. Da 1970-ih i 80-ih nije bilo Zorke i Azotare, bilo bi danas poprilično manje alergičara, manje bi ljudi dosad umrlo od raznih vrsta kancerogenih bolesti.
ALI: Takav način uzgoja je malo skuplji a prinosi su malo manji. Naravno, tako uzgojen paradajz mora biti skuplji od onog "dopingovanog", pa sad neka neko nagovori sirotinju da ga kupi... Tu bi država morala da uskoči sa poticajima za ovakvu vrstu proizvodnje, a država puna para...
mz/x Odgovori
Subotica vec svakako prednjaci u zdravoj ishrani u regionu. Svaki drugi dan dijeta.
Deks Odgovori
Mislim da bi naslov trebalo da glasi "Organska proizvodnja u funkciji podizanja kućnog budžeta osnivača raznih kvazi udruženja..." Ne verujem u ovu priču, verujem samo u poštene i dobro obrazovane poljoprivredne proizvođače koji će tržištu nuditi ono što žele da se nađe i na njihovoj trpezi, naravno po slobodnim cenama. Nikakav "sertifikat" i slično proizvođačima ne treba da bi tržištu ponudili npr. slabo prskanu ali i slabo navodnjavanu jabuku, znači onu koja ne izgleda najlepše na oko ali u sebi sadrži mnogo više hranljivih materija nego "naduvane" jabuke iz većine voćnjaka iz okoline Subotice.
majkovic Odgovori
Snjezana Mitrovic i njeni "projekti" svima poznati...[*...*]
ante Odgovori
kolika je njihova plata a kolika je nasa koji proizvodimo stvarno organske proizvode.oni samo mlate ali bas debele plate I pare preko nasih ledja.
ante Odgovori
oni zloupotrebljavaju nasa imena I nase prijavljeno gazdinstvo za licne interese
ante Odgovori
znam ih oboje da ko su I sta rade sve to rade za svoje licne interese.
slučajni prolaznik Odgovori
Zaista sam iznenađen ovako negativnim komentarima na nešto o čemu sanja cela planeta. Rigorozne kontrole koje sprovode mnoge zemlje prilikom uvoza poljoprivrednih proizvoda su vrsta zaštite od prekomerne upotrebe pesticida u proizvodnji.
Na koji naćin mislite da se vrši kontrola toga što nam "servirate" ako ne postoje kuće i osobe koje se
bave navedenom problematikom. Nadam se da ne mislite da bi isti trebali raditi kao humanitarne organizacije.
ante Odgovori
taj ko neveruje neka se prijavi njima pa ce videti da koliko te njihove usluge kostaju a jos niste ni proizveli a ni prodali te organske proizvode bio sam clan ali sam istupio posto su jako puno trazili za te njihove usluge.a nista nerade po to pitanju da se te proizvodi da se prodaju
rax Odgovori
slucajni prolaznik, nisi razumeo komentare. niko nije protiv organske proizvodnje, ali mnogi znaju za mucke raznih organizacija, kao i za ovu. mnogima je poznato da kajmak skidaju samo oni, a da np. poljoprivrednici od toga nemaju bas nista. tako terras ima 2-3 proizvodjaca za prezentaciju, na osnovu njih dobijaju stalno donacije, i da je sve samo show za glupave, naivne svedjane, nemce itd.
ovde fali samo jos ona gospodja sto nas je edukovala kompostiranju.
ante Odgovori
rax upravo je to u pitanju imaju oni par njihovih za reklamu a ovi ostali proizvodjasi im sluze kao statisti da im se njihova imena tj.gazdinstva se zloupotrbljavaju za njihove licne interese tj.projekte.i na osnovu toga oni debelo zaradjuju.a proizvodjac od toga nedobija nista mada njih sleduje najvise od tih sredstava sta oni dobijaju.i dok se oni ovako bahato se ponasaju nece se omasoviti organska proizvodnja.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.