Komentara: 78
Pregleda: 13031

Orban pozvao vojvođanske Mađare da izađu na izbore

28.03.2014. u 20:14h
Izvor: Subotica.com
Viktor Orban, mađarski premijer, pozvao je danas vojvođanske Mađare koji su iskoristili mogućnost dobijanja dvojnog državljanstva i upisali se u knjigu državljana matične zemlje, da izađu na redovne parlamentarne izbore, koji se u toj zemlji održavaju šestog aprila, „i na taj način direktno odlučuju budućnosti Mađara u regionu“.
Orban pozvao vojvođanske Mađare da izađu na izbore

- Do sada se 113 hiljada građana Srbije upisalo u knjige državljana Mađarske. Trebalo je gotovo 100 godina da se nađe rešenje koje bi ponovo dovelo do mađarskog nacionalnog zajedništva, i aktuelni Zakon o dvojnom državljanstvu je to i omogućio, jer sada i Mađari van matice mogu direktno da odlučuju o budućnosti celog naroda, što ranije nije bio slučaj. Zato je potrebno da pokažu odgovornost i skupe hrabrost i glasaju na predstojećim izborima – poručio je Viktor Orban prilikom otkrivanja novog spomenika poznatom mađarskom piscu Dežeu Kostolanjiju, ispred gimnazije „Svetozar Marković“, koju je u mladosti pohađao.

U parku ispred subotičke gimnazije okupilo se oko 2.000 ljudi, uglavnom pripadnika mađarske nacionalne manjine sa severa Srbije, koji su premijera matične zemlje pozdravili burnim aplauzom i skandiranjem njegovog imena.

Orban pozvao vojvođanske Mađare da izađu na izbore

- Iako sam prešao granicu kada sam dolazio ovde, moram priznati da se zbog ovakvog dočeka osećam kao kod kuće. Ovdašnji Mađari moraju se ugledati na Dežea Kostolanjija, čiji smo spomenik sada otkrili, jer je on uvek pisao na mađarskom jeziku, iako je znao više svetskih jezika. Zato morate paziti na matični jezik, jer on predstavlja najveće blago i uslov za opstanak na ovim prostorima – naglasio je Orban.

Orban je u Subotici boravio na poziv Ištvana Pastora, predsednika Saveza vojvođanskih Mađara. Nakon otkrivanja spomenika, obišao je subotičku Sinagogu, čija je obnova u toku, a na kraju posete je prisustvovao otvaranju Galerije vojvođanskih Mađara, koju je sa 200 hiljada evra finansirala mađarska Vlada.

Fotografije posete Viktora Orbana Subotici možete videti u povezanom albumu.

Izvor: Subotica.com
Premijer Mađarske Viktor Orban u Subotici Premijer Mađarske Viktor Orban u Subotici Premijer Mađarske Viktor Orban u Subotici Premijer Mađarske Viktor Orban u Subotici Premijer Mađarske Viktor Orban u Subotici Premijer Mađarske Viktor Orban u Subotici Premijer Mađarske Viktor Orban u Subotici Premijer Mađarske Viktor Orban u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 3 nedelje
Komentara: 78
Pregleda: 13031
Povezane teme

ištvan pastor

savez vojvođanskih mađara

viktor orban

deže kostolanji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.