Komentara: 3
Pregleda: 3232

Opštinska smotra recitatora

06.03.2012. u 15:22h
Izvor: RTV Yueco
Opštinska smotra recitatora

Tradicionalna opštinska smotra recitatora je održana u Subotici, po 24 put pod nazivom: „Pesniče naroda mog“. Učestvuju gotove sve osnovne i srednje škole i kulturno-umetnička društva koja neguju kazivanje poezije. Tročlani žiri u sastavu: Jelena Mihajlović, Žužana Kalmar- glumice Narodnog pozorišta u Subotici i profesorka Katarina Čeliković, ocenjivale su takmičare u 3 kategorije: od 1-4 razreda osnovne škole, od 5-8 i srednje škole. Učesnici smotre su se borili za pravo učešća na zonskoj smotri recitaora koja se održava u petak, devetog marta.

Negovanje poezije bitno je zbog razvijanja izražajnog govora i čuvanja pisane kulturne baštine. Bitno je da deca nauče određene pesnike, da poznaju književnost, kako bi se naša kulturna baština prenosila na buduća pokolenja. Učesnici današnje smotre vole poeziju.

Današnja smotra recitatora je okupila 81 učesnika koji su kazivali savremene, tradicionalne i narodne pesme. Osim na srpskom jeziku pesme su kazivane i na dijalektu, na jezicima nacionalnih manjina: rusinskom, mađarskom, hrvatskom i drugim.

Pobednici opštinske smotre recitatora će se plasirati na zonsku smotru recitatora koja će biti održana u Subotici u petak, devetog marta. Pobednici zonskog takmičenja odlaze na pokrajinsko takmičenje, a od prošle godine se od pokrajine dobijaju bodovi koji se uzimaju u obzir prilikom upisa u srednje škole.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 3232
Povezane teme

smotra recitatora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.