• Pregleda: 6554

Opšta bolnica u Subotici obeležila 177 godina postojanja

Opšta bolnica u Subotici obeležila 177 godina postojanja

Subotička Opšta bolnica obeležila je danas 177 godina rada, a u značajnu godišnjicu ušla je sa brojnim investicijama i velikim planovima.

- U proteklom periodu u opremu je uloženo skoro 100 miliona dinara i to zahvaljujući podršci republičke i pokrajinske vlade. Novi rentgen aparat zameniće aparat iz 1976. godine, mobilni rentgen nije bio u funkciji, oprema za oftamologiju, respitarori, stacionarni i portabilni ultrazvučni aparati najnovije generacije,  skener, samo su deo onoga što treba i što je stiglo u proteklih godinu dana. Ne smemo da zaboravimo i ljude velikog srca koji su pomogli bolnici raznim donacijama – istakao je dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice. - Veliki napori uloženi su unapređenje lečenja kardivaskularnih bolesti, vodeći uzrok smrtnosti na ovim prostorima. Angio sala je počela da radi pre godinu dana a dugorični efekti pokazaće se tokom sledeće godine. U toku je izrada projekta rekonstrukcije bolnice vrednog 26 miliona dinara, koji su obezbedili Grad Subotica i Pokrajinska vlada, a na osnovu koga će se po najvećim svetskim standardima obnoviti skoro 36 hiljada kvadrata, odnosno šest sektora bolničkog kruga. Vrednost radova je oko 25 miliona evra, koje će obezbediti Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije.

Na ovaj način poboljšaće se uslovi rada zaposlenih ali i kvalitetnija zdravstvena zaštita skoro 200.000 korisnika.

Opšta bolnica je osnovana 1. oktobra 1841. godine, i kao takva je jedna  od najstarijih zdravstvenih ustanova u Vojvodini. U njoj radi 1.156 zaposlenih, od toga 197 lekara, specijalista, subspecijalista, magistara i doktora nauka, 19 fakultetskih obrazovnih radnika drugih struka, 728 medicinskih sestara i tehničara i oko 216 radnika u nemedicinskom sektoru.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

18
mikica Odgovori
Inventar na mnogim odelenjima je davno trebalo rashodovati a i medicinsko osoblje treba zadržati jer nas neće imati ko lečiti.
PREDATOR
Kome treba takvo osoblje, pacijenti na poluintenzivnoj leze skoro mrtvi, a sestre ispijaju kafe i jedu kokice na ocigled i pacijenata i onih koji dodju da ih posete, sramota
Лука Odgovori
Како никада реч не узме Петковић? Он је финансијски директор. Ваљда је он обезбедио лову или само послушно седи и не меша се у свој посао. У протеклом периоду уложено 100 милиона динара? Одакле су обезбеђена средства? Ко је уложио? Колика је реална цена те опреме од 100 милиона? Да ли су у том износу и оне креветине из Немачке. Очекује се улагање нових 26 милиона за сликање, а добављачима се дугује 60 милиона динара! Једино су сигурни новосадски извођачи радова. У тоалете се, од смрада, не може ући. У поједине делове Болнице чистачица никада не залази. Овогодишње лишће са грана опада на прошлогодишње. Брлог, као у гицином дому. А портири будно чувају онај део возног парка испред султаната, јер се султан сигурно задужио код неких људи, па му није до плаћања.
Kalesu Odgovori
Malo preciznije: zgrada sadašnje bolnice je završena 31. marta 1971. godine, ali je Subotica svoju prvu (građansku, kako su je zvali tada) bolnicu dobila na današnji dan 1841. godine i nalazila se na mestu sadašnje vatrogasne stanice i dvorišta srednje škole pored nje. Još zanimljivosti: istog datuma 1892. Subotica dobija i prvu telefonsku centralu, 1902. i sinagogu, a 1962. u tadašnji gradski prevoz stižu, uz tramvaje i prvi autobusi.
Pajo Odgovori
DA GA Ugari nisu napravili bio u upotrebi tek pojavom AV AV!
Pera Odgovori
Trebalo bi je renovirati ipak je prošlo 177godina
Pacijent u pokušaju Odgovori
Vi sebe nazivate bolnicom? Prošlo je 10 meseci otkako sam bio zakazan na CT i niste me pozvali. Uput istekao, termin za specijalistu nemoguće dobiti. Dođeš da pitaš je l' proradio ct, ljubazno osoblje se izdere na tebe... Kod privatnika i termina i aparata. Čemu plaćam zdravstveno? Siguran sam da je prva bolnica bolje funkcionisala. Bando propala... Doći će i vama kraj.
Andrea Odgovori
Sns kadrovi da budemo iskreni
Rodolfo Odgovori
Mikice!nedavno si pisao kako treba da nam podele otkaze,a sada pričaš kako treba da nas zadrže jer neće biti ko da vas leči!Pokrij se ušima i ne piši više,biće svima bolje! Pokazao si kakav si čovek...
mikica Odgovori
Jel medju tih 190 doktora iz Suboticke bolnice nema ni jedan koji valja,nego je morao da se dovede covek iz Novog Sada,koliko sve to kosta.
Vuk Odgovori
Za mene subotička bolnica znači nešto sasvim drugo od današnje ustanove. Prvo što mi pada na pamet je Dr. Pušin. Čovek u velikom zimskom kaputu, peš(ic)ke, dolazi u našu kuću, zavejan snegom. Mama sprema toplu vodu u lavoru. Posle pregleda čika Mile, komšija sa svojim automobilom nosi nas u bolnicu. Hitna operacija slepog creva. Pored plave dežurne lampe, te noći, sestra Gizela čuva naš san. Doktor sledećeg jutra kaže da sam hrabar momak. Sanjam ili se se to stvarno dogodilo? Nisam siguran da se ovo dešava danas.
cika pera Odgovori
a možda da su za ovaj jubilej nabavili hirurški konac za šivenje i ampule anestezije kako bi mogle da se vrše intervencije!
žužana Odgovori
Teško je raditi u tako ruiniranoj zgradi, kao što je subotička bolnica.

Možda će doći vreme da se renovira, sa izvođačima koji će ugraditi kvalitetan materijal a ne nešto što traje godinu dve dana.
Ptica trkacica Odgovori
Kakve uslove ima medecinsko osoblje mi jos i extra usluge dobijamo.
Sljaker Odgovori
Za 177 godina postojanja bolnice nikom nije palo na pamet da stavi sapun i papir u toalete? Ili je to neka moderna tekovina, digitalizacija, ovo-ono.....?
Zorica Odgovori
Lepo, samo jos kada bi malo "poradili" na higijeni!!! Prljavo, prljavo..
stormwatch Odgovori
Slavite 177 godina postojanja? A sta slavite bednici jedni? Pa koja je bolnica u Srbiji neodgovornija i gore se odnosi prema svojim gradjanima nego vasa suboticka bolnica? Stare ljude majmunisete i pravite budalama, dolaze ljudi 3 puta u roku od tri dana na pregled zakazan pre godinu dana. Vi ste sramota zdravstva u globalu a nemate bas tako lose plate. Ugledajte se malo na SHMP, oni su bili i ostali svetla tacka subotickog zdravstva, a vi?
PeraPera Odgovori
Ja sada lezim u bolnici, tu sam vec neko vreme ako bog da za par dana cu kuci, operisli me koliko kontam da je sve ok. Ja necu pljuvati po nikome ovde ima tu I losih a dobrih ljudi, sestara doktora. Ali nisu oni krivi sto rade u objektu koji nam je jos Tito napravio, sto se tice plata za doktore neznam ali za ove sirote sestre sto dobijaju 35 hiljada platu moram reci sve pohvale. Ja licno njihov posao nebi radio ni za 1000 eura, a mnogi vi koji ih kudite nebiste izdrzali ni jedan dan na njihovom poslu. Drugo malo ih je zaposleno dve sestre na odeljenju gde ima 40 I vise pacijenata od tog pola nepokretni ae molimte bruka drzave I rukovodstva ove bolnice.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.