Komentara: 14
Pregleda: 5501

(Opet) žučna rasprava oko počasnih zvanja na Skupštini grada Subotice

15.07.2014. u 16:46h
Izvor: RTV City
Skupština grada je zasedala poslednji put pred letnju pauzu a i ova sednica je obeležena bespotrebnim raspravama oko manje bitnih pitanja. Najžučnije je bilo oko dodele zvanja Počasnog građanina kao i priznanja Pro urbe kada su odbornici osporavali predložene i odabrane obrazlažući to nedostatkom kriterijuma, odabirom predlagača pa i stavovima da među nagrađenima nema pripadnika hrvatske zajednice, što je zasmetalo odborniku DS-a Petru Balaževiću.
(Opet) žučna rasprava oko počasnih zvanja na Skupštini grada Subotice

Ova najblaže rečeno, neozbiljnost, ponovo dovodi u pitanje sposobnost odbornika da vode najznačajnije institucije grada s obzirom da je svaka odluka vođena ličnim sujetama, ekonomskim i političkim interesima a nikako interesom građana koji sve to plaćaju.

„Ukoliko imamo tu vrstu politizacije , da i u takvim telima koja biraju počasne građane imamo isključivo predstavnike političkih partija i ukoliko su predlagači partije koje su na vlasti, onda šta drugo možemo očekivati da partija koja ima gradonačelnika i predloži kandidata, da će taj to i dobiti. Tu treba menjati mnogo stvari, pre svega kriterijume a u sastav komisije uključiti javne ličnosti, uvažene Subotičane, po mom mišljenju iz redova dosadašnjih dobitnika“, izjavio je Slavko Parać, DS.

„Sa ovim ponašanjem u SG i ovakvim diskusijama postaje ponižavajuće za one koji dobiju tu nagradu. Još lošije je kad se pojedinci zalažu da to bude po nacionalnim šavovima a još je gore ako to predlaže DS koja je 10 godina imala priliku da predlaže po nacionalnim šavovima. Ovde je potrebno zabavljati, publiku, građane i osporavati ovu nagradu i ponižavati ljude koji su je dobili“, rekao je Gojko Radić, SNS.

(Opet) žučna rasprava oko počasnih zvanja na Skupštini grada Subotice

Između ostalog, usvojeni su planovi detaljne regulacije za deo grada južno od Segedinskog puta namenjenog za komercijalne funkcije. Donete su odluke o komunalnom redu i komunalnim taksama, o opštinskim putevima i ulicama i mreži vrtića.

„Izglasane su odluke po kojima ćemo moći ubuduće da naplaćujemo za bilborde, reklame i i reklamne table. To su milionski iznosi na mesečnim nivoima koji će od 1.januara ulaziti u gradski budžet. Imamo novu odluku o Gradskoj upravi koja stvara mogućnost da napravimo ozbiljne promene i reforme. Nadam se da ćemo na sledećoj SG raspisati konkurs za imenovanje direktora i izbor planiramo u septembru za sva JP na četvorogodišnji mandat“, rekao je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice.

Opozicija je imala primedbe da se uvode još četiri sekretarijata u Gradsku upravu što ocenjuju kao namirivanje apetita koalicionih partnera a imenovanje v.d. direktora DS posmatra kao kršenje zakona.

„To je loša odluka, ona vodi dalje ka politizaciji, ka narušavanju stava da se prestane sa partijskim zapošljavanjem. I kasnije kod imenovanja v.d. direktora i kod bude raspisan konkurs za direktore već lideri stranaka pričaju o tome koja firma pripada kojoj stranci“, rekao je Slavko Parać, DS.

„To su neke obaveze i stvari koje smo nasledili od prethodne vlasti i nismo u mogućnosti određene stvari da sprovedemo jer su potrebni zakonski rokovi. Povedeni tim mi smo se odlučili da sve to učinimo krajem avgusta da bi mogli da ispoštujemo zakonsku proceduru“, rekao je Gojko Radić, SNS.

Izvor: RTV City
22. sednica Skupštine grada Subotice 22. sednica Skupštine grada Subotice 22. sednica Skupštine grada Subotice 22. sednica Skupštine grada Subotice 22. sednica Skupštine grada Subotice 22. sednica Skupštine grada Subotice 22. sednica Skupštine grada Subotice 22. sednica Skupštine grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 5501

Povezane vesti

Povezane teme

Skupština grada Subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.