Komentara: 29
Pregleda: 8948

Opasnost vreba 1.400 učenika

13.07.2013. u 00:23h
Izvor: Politika Online
Najveća srednja škola u Subotici ne može da pronađe finansijera za obnovu fasade koja se svakodnevno urušava, a za to potrebno oko 75 miliona dinara. Tehničkoj srednjoj školi „Ivan Sarić“, najvećoj školi u ovom gradu, ne može se prići trotoarom koji je zagrađen da na nekog ne bi pao deo fasade koja se neprestano obrušava. Sa unutrašnje, dvorišne strane škole, profesori sada postavljaju ogradu kako učenici, kada u septembru počne škola, ne bi previše prilazili fasadi sa koje mogu da ih povrede delovi koji otpadaju.
Opasnost vreba 1.400 učenika

Međutim, može se dogoditi da 1.400 učenika u septembru na kratko prestane da dolazi u školu, što je krajnji potez koji najavljuje Savet roditelja nezadovoljan što se svi nivoi vlasti već devet godina oglušuju u molbe ove velike škole da se finansira popravljanje fasade. Tehnička škola smeštena je u 100 godina staroj zgradi nekadašnje Direkcije mađarske državne železnice, a sa 450 metara fasade, po veličini je druga zgrada nakon Gradske kuće.

Ovakvo zdanje prevazilazi mogućnosti škole za održavanje, a na pisma, molbe, pa i upozorenja direktorice Eržebet Ivanković, do sada niko nije reagovao. Kako objašnjava za „Politiku“ u nekoliko navrata je od nje traženo da pošalje dokumentaciju, što je i učinila jer škola ima kompletnu projektnu dokumentaciju radova podeljenih u dve faze, kao i potrebne dozvole čija važnost je produžavana, ali dalje od toga se nije otišlo. Odgovor je uvek isti: ili da je potrebno previše novca, jer obnova ove fasade ukupno staje oko 75 miliona dinara, ili da nije u njihovoj nadležnosti.

Opasnost vreba 1.400 učenika

Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić" (13.7.2013.)

Komadići fasade do sada povredili su glavu jedne devojčice, ulubili karoseriju jednog automobila, tu i tamo pali na prolaznike koji idu frekventnom pešačkom ili biciklističkom stazom ispred škole, i prava je sreća da za sada niko nije ozbiljno povređen. Gradski građevinski inspektor Ištvan Bereš još prošlog aprila je utvrdio 566 mesta na kojima se žbuka odvojila od podloge i koja preti da otpadne, i ocenio da se radi o „neprihvatljivoj nepotrebnoj opasnosti“. Zbog toga je naložio direktorici da u roku od 20 dana obije malter ili sanira fasadu. Ništa od toga nije učinjeno jer prevazilazi mogućnosti škole, a skidanje maltera bi umanjilo i njenu energetsku efikasnost, pa se samo pribeglo postavljanju ograde sa ulične strane škole kako bi se prolaznici, ali i deca i nastavnici koji ulaze u zgradu zaštitili.

Savet roditelja ne želi više da toleriše ovakvu situaciju, objašnjava nam Siniša Vujević, predsednik Saveta i kaže da su se obratili svima, od gradskih vlasti, preko školske uprave, okruga, pokrajine do republike.

Opasnost vreba 1.400 učenika

Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić" (13.7.2013.)

– Ne prihvatamo da nam deca, ali i zaposleni budu izloženi takvoj opasnosti i očekujemo da se nešto preduzme, pogotovo što vidimo da se u gradu ulaže u druge škole – kaže Vujević, najavljujući da će u septembru na prvom sastanku doneti odluku da li i dalje da puštaju decu u školu gde svaki čas deo fasade može da padne na njih.

Dr Etela Jerinkić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje kaže za „Politiku“ da je razgovarala sa predstavnicima škole, u više navrata baš sa direktoricom, ali da problem predstavlja činjenica da je zgrada vlasništvo republike, a u kontaktima sa Ministarstvom obrazovanja dobili su odgovor da je celokupan budžet za investicije u obrazovanju 60 miliona dinara. S druge strane, grad je odlučio da investira 30 miliona u isto tako oronulu fasadu Muzičke škole koja u vlasništvu pokrajine, jer se radilo o iznosu koji je mogao biti izdvojen iz subotičkog budžeta.

Izvor: Politika Online
Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić" Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić" Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić" Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić" Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić" Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić" Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić" Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 29
Pregleda: 8948

Povezane vesti

Povezane teme

tehnička škola ivan sarić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.