Komentara: 12
Pregleda: 6161

Bez sanacije fasade prazne klupe u Tehničkoj školi

24.07.2013. u 16:42h
Izvor: RTV City
Ukoliko ne dobiju obećanje da će početi radovi na rekonstrukciji fasade Tehničke škole „Ivan Sarić“ roditelji neće dopustiti deci da pohađaju nastavu u narednoj školskoj godini. Savet roditelja i uprava škole nekoliko puta su se obratili organima lokalne samouprave kao i pokrajinskim i republičkim organima ali niko od njih ne smatra da je nadležan za rešavanje problema iako je još pre godinu dana građevinska inspekcija naložila da sanacija objekta hitno počne.
Bez sanacije fasade prazne klupe u Tehničkoj školi

Savet roditelja se obratio svim nadležnim ministarstvima i institucijama ali su odgovor dobili samo od pokrajinske Vlade koja je obećala da će hitno biti obezbeđena sredstva za sanaciju, međutim, još uvek se ništa nije promenilo. Problem se mora rešiti do septembra i to tako što će biti date garancije da će radovi biti izvedeni u najkraćem roku.

Siniša Vujević, predsednik Saveta roditelja u Tehničkoj školi: „Ukoliko ne dobijemo nikakva rešenja ili obećanja od bilo koga od nadležnih bićemo prinuđeni da deci zabranimo dolazak u školu. Takav je stav Saveta roditelja. Nas ne zanima u čijoj je nadležnosti, nas zanima bezbednost dece i nadležni organi neka se dogovore i da se obezbede sredstva da deca ovde mogu biti bezbedna kao i prolaznici i posetioci škole.“

Rešenjem iz aprila 2012. građevinski inspektor je naredio školi da se odmah obije fasada a na 566 mesta je utvrđeno da dolazi do opadanja fasade. Škola ne može to da reši sama jer nedostaje sredstava, bila bi značajno umanjena energetska efikasnost a pošto je zgrada pod zaštitom ne može se ništa raditi bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika. Ranije su se događale nezgode zbog obrušavanja fasade ali srećom nije bilo ozbiljnije povređenih.

Grgo Stantić, zam. dir. Tehničke škole „Ivan Sarić“: „Prvi problem je nastupio još 2004. godine. Mi smo tada imali prvi nalaz inspektora da je fasada škole nebezbedna. Od tada do danas borimo se i informišemo, molimo sve institucije, od gradskih, republičkih, pokrajinskih do ministarstava. U ovom momentu najsvežije što imamo je informacija od pokrajinskog sekretara Delija da će se neka sredstva opredeliti da se krene u realizaciju projekta koji imamo pripremljen. Problem fasade bi se mogao fazno rešavati.“

Tehnička škola je sama ogradila objekat sa uličnog dela ne čekajući pomoć, kako ne bi došlo do obrušavanja na učenike i prolaznike a planirano je da se najkritičniji delovi sa unutrašnje strane takođe obezbede da se učenici ne bi približavali. Sve to, ipak, nije dovoljno jer se samo kompletnom rekonstrukcijom može rešiti problem, što je investicija vredna 700.000 evra a dokumentacija je već pripremljena.

Izvor: RTV City
Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić" Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić" Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić" Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić" Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić" Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić" Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić" Fasada na objektu Srednje tehničke škole "Ivan Sarić"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 6161

Povezane vesti

Povezane teme

tehnička škola ivan sarić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.