Komentara: 1
Pregleda: 4483

On-line deo građe Istorijskog arhiva Subotica

04.03.2014. u 16:38h
Izvor: RTV Yueco
Istraživačima je već šest meseci na internetu dostupan deo građe Istorijskog arhiva Subotica. Digitalizacija istorijske građe Arhiva započeta je u septembru prošle godine kroz projekat „E-istraživanje“ koji treba da učini dostupnim najfrekventniju građu arhiva, odnosno crkvene matične knjige. On- line bazu podataka za sada čine indeksi matičnih knjiga Rimo-katoličke crkve, a radi se na postavljanju indeksa knjiga Pravoslavne crkvene opštine.
On-line deo građe Istorijskog arhiva Subotica

Projektom „E-istraživanje“ Istorijski arhiv Subotica želi da omogući svim istraživačima da putem interneta pretražuju istorijsku građu Arhiva. Korišćenje on- line arhive je besplatno, a nakon registrovanja korisnik u roku od najkasnije dva radna dana, može pretraživati arhivu od kuće bilo gde u svetu.

Za sada je u Istorijskom arhivu Subotica načinjeno oko 10.000 snimaka stranica iz matičnih knjiga Rimo-katoličke crkve, a online su za sada dostpuni indeksi, odnosno registri ovih knjiga od 1687-1900. godine. Trenutno se radi na postavljanju indeksa matičnih knjiga Pravoslavne crkvene opštine za razdoblje od 1740-1947. godine. U planu je i postavljanje samih matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih. Zaposleni u Arhivu za digitalizaciju građe koriste specijalni skener za knjige koji se nalazi u Gradskoj biblioteci.

On-line građa Istorijskog arhiva je dostupna na internet adresi: e-arhiva.suarhiv.co.rs, a u ovoj ustanovi saznajemo da godišnje Čitaonicu Istorisjskog arhiva koristi oko 100 istraživača, dok je za pola godine od kada je pokrenut projekat „E- istraživanje“ registrovano 500 korisnika.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 4483

Povezane vesti

Povezane teme

istorijski arhiv

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.