Komentara: 1
Pregleda: 4995
Foto

Oltajmeri Tomislava Vidakovića ogledalo jednog doba

02.08.2021. u 16:38h
Izvor: Subotica.com
Oltajmeri Tomislava Vidakovića ogledalo jednog doba

U filmovima koji nas vraćaju na početak minulog veka neizostavni deo su automobili koji su ogledalo vremena koje je iza nas. Mnogi od njih na veliko platno dođu iz dvorišta Tomislava Vidakovića sa Palića, koji je već četvrt veka pasionirani kolekcionar starih vozila.

- Još od omladinskih dana bavio sam se sakupljanjem antikviteta i 1996. pronašao sam jedan motocikl sa bočnom prikolicom, koji nije bio u voznom stanju, ali je bio prilično kompletan. Nedugo potom saznao sam da se u Subotici osnovalo Udruženje ljubitelja starih motornih vozila „Oldtajmer“ i ja sam se vrlo brzo priključio klubu. Od tada sam svu moju pažnju usmerio ka motornim vozilima, najpre motociklima a kasnije i automobilima – priča nam Tomislav. – To je bio „cindap“ iz 1939., i danas je u mojoj kolekciji, koji sam restaurirao u potpunosti. U voznom je stanju a pre godinu i po dana prvi put je ugledao svetlost dana u filmu „Dara iz Jasenovca“.

Oltajmeri Tomislava Vidakovića ogledalo jednog dobaTako se rodila ljubav prema starim vozilima. Poseban izazov su što starija vozila, proizvedena u malim serijama ili ona koja su po nečemu specifična.

- Uvek mi je izazov da pronađem nešto što je zanimljvo i retko, što može da se restaurira.  Tako je tu najstariji motocikl „ariel“ iz 1931., koji je iz Sombora stigao u nekoliko korpi i gajbi za jabuke. Sada je on kompletan i služi kao dekoracija u kafiću mog prijatelja – dodaje naš domaćin i ponosno nam pokazuje ostale ljubimce parkirane u dvorištu.

Oltajmeri Tomislava Vidakovića ogledalo jednog doba„Trijumf“ iz 1963., „mercedesov“ model iz 1936., koji je takođe bio u kadru „Dare iz Jasenovca“, „vespa“ iz 1963. , „bmw“ iz 1966., „bmw izeta“ iz 1957.,kabriolet koji se napred otvara,  samo su neki od modela iz Vidakovićeve kolekcije. Veliki deo kolekcije motora nalazi se kod porodične prijateljice u dvorištu.

- Američki „studebaker"iz 1926. je najstariji automobil u Vojvodini, prešao je 18.000 milja, nov je auto, u voznom je stanju ali ga ne vozim jer ne mogu da ga registrujem. Ima 4.000 kubika i trebalo bi nekoliko mojih penzija da bih platio taksu za upotrebu vozila – sleže ramenima Vidaković, pokazujući vozilo koje je učestvovalo u  seriji „Senke nad Balkanom“ i „Aleksandar od Jugoslavije“. –  U pripremi su snimanja za „Budi Bog s nama“. U Srbiji ima pet automobila iz tog perioda koja mogu da se upale i voze, ali  država nema sluha za ovo iako deset godina pokušavamo da nađemo rešenje.

Oltajmeri Tomislava Vidakovića ogledalo jednog dobaOvaj hobi zaokuplja svo vreme i pažnju našeg domaćina. Nijednog trenutka, kaže, nije zažalio, što je počeo ovim da se bavi.

- Žalim samo što ranije nisam počeo. Polako završavam restauracije vozila koje sam započeo, ali to ide polako jer je mogućnost nabavke delova jako ograničena. Sada radim jednu „mantru“, francuski odgovor na „poršea“ iz 1970., koja je kod mene došla u komadićima bez ikakve dokumentacije. Posle tri godine konačno sam pri kraju – ponosno će Vidaković.

Svojim oldtajmerima Vidaković je prošao pola Evrope.  I nikada ga nisu izneverili.

Izvor: Subotica.com
Tomislav Vidaković - kolekcionar starih vozila Tomislav Vidaković - kolekcionar starih vozila Tomislav Vidaković - kolekcionar starih vozila Tomislav Vidaković - kolekcionar starih vozila Tomislav Vidaković - kolekcionar starih vozila Tomislav Vidaković - kolekcionar starih vozila Tomislav Vidaković - kolekcionar starih vozila Tomislav Vidaković - kolekcionar starih vozila
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4995
Povezane teme

oldtajmeri

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.