Komentara: 0
Pregleda: 3537

Oleg Tomić: Povređenost - razgovor povodom romana

22.06.2012. u 12:53h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
U četvrtak, 21. juna u "Skladištu" održana je promocija novog romana subotičkog pisca Olega Tomića "Povređenost" u izdanju "Agore". Sa autorom je razgovarao književni kritičar iz Novog Sada Dragan Babić, dok je prisutnima odlomke iz dela čitao sam autor.
Oleg Tomić: Povređenost - razgovor povodom romana

Književni kritičar Nenad Šaponja napisao je o romanu:  “Nova knjiga Olega Tomića iz jednog neobičnog ugla otkriva nam priču o ljudskim odnosima. Kako to da Biblija planinarenja, knjiga naslova ‘O opasnostima planinarenja’ postaje opasna za same planinare? Kakav je to naš svet, ukoliko je u njemu sve, baš sve, dozvoljeno? Koje su tada stvarne granice egzistencije? Junaci romana ‘Povređenost’ svojim životnim putanjama neopozivo su spušteni u svet ovakvih pitanja.

Branislav Županski je bivši dramaturg Ateljea 212 koji se posvetio planinarenju. U jesen 2005.  odlazi u italijansko mesto San Martino di Kastroca ne bi li pokušao da osvoji jedan od vrhova planine Pale. No umesto uspona, u tom zimovalištu će upoznati jednu mladu ženu, Amerikanku ruskog porekla Kim Vrangel, koja je planirala ubistva prema švajcarskom priručniku ‘O opasnostima na planinama’. Šest meseci kasnije on će posetiti beogradsko Udruženje za pomoć i ispričati svoju traumu, ni ne sluteći da je njegov osnivač  Andrej Bajkal čovek koga je upravo odredio jedan period života sa Kim Vrangel.

Iza kulisa psihološke drame, u kojoj se ukršta niz povesti, te višestruka opsednutost tajanstvenom Amerikankom, sasvim na tradiciji mišljenja Ničea i Dostojevskog, pred čitaocem se otkrivaju različite relacije junaka viđenih u procepu između tamnih i najtamnijih strana svojih ličnosti.”

Oleg Tomić je rođen 1968. godine u Novoj Gradiški. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 1991. godine živi u Subotici. Objavio je zbirku poezije 7 iza vilice (1993), knjigu kratkih priča Orso Negru (1997), te romane Inkognito (2001), Out of the blue (2002), Francuski kalendar (2006) i Povređenost (2011).

Dragan Babić (1987), diplomirao na Odseku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, na kojem je trenutno na master studijama. Piše prozu i kritiku. Dobitnik nekoliko nagrada za kratke priče. Sarađuje sa časopisima Polja, Zlatna greda, Književni magazin i Nova misao. Živi u Somboru.

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3537
Povezane teme

omladinski klub "skladište"

oleg tomić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.