Komentara: 7
Pregleda: 3211
Foto

Okrugli sto "Značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u lokalnoj zajednici"

30.11.2018. u 15:36h
Izvor: Subotica.com
Kroz dualno obrazovanje đaci stiču veći kvalitet obrazovanja, poruka je okruglog stola koji je na temu značaja dualnog i preduzetničkog obrazovanja za lokalnu zajednicu održan danas na Otvorenom univerzitetu.
Okrugli sto "Značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u lokalnoj zajednici"

Okrugli sto, koji je održan na incijativu Socijalno ekonomskog saveta, okupio je đake, roditelje, predstavnike lokalne samouprave i Ministarstva prosvete. O svojim iskustvima i značaju sticanja praktičnih znanja u subotičkim firmama govorili su učenici, koji su se odlučili za ovaj vid obrazovanja. Među učenicima koji smatraju da su napravili pravi izbor, jer ih posle završetka školovanja čeka ponuda za posao, bila je i Kristina Matić, učenica Politehničke škole.

- Pohađam smer operater za izradu nameštaja i na praksu idem u firmu Kason. Dobijam stipendiju Grada, to mi je motivacija da radim i idem na praksu. Posle školovanja čeka me siguran posao u fimi u koju idem na praksu, tako da čim završim srednju školu, počeću da radim-rekla je Kristina.

Okrugli sto "Značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u lokalnoj zajednici"

Subotica je među gradovima, koji podržavaju ovaj vid obrazovanja i kroz stipendiranje učenika. Od 2016. godine, Grad svake godine stipendira po 30 učenika koji pohađaju zanimanja trogodišnje tehničke struke, u Politehničkoj, Tehničkoj školi “Ivan Sarić” i Ekonomskoj srednjoj školi.

Sekretarka Sekreatrijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, kaže da je namera da se  đaci stimulišu za zanimanja koja su potrebna domaćoj privredi, kako bi nakon završetka školovanja  ostali u gradu.

Okrugli sto "Značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u lokalnoj zajednici"

- Grad je spona koja bi trebalo da spaja, ojača i pomogne u toj vezi između privrede i škola. Trudimo se da budemo karika koja će da uspostavi što čvršću saradnju, jer je dualno obrazovanje benefit za sve kompanije, kojima je potrebna radna snaga i za mlade ljude koji zavšavaju školovanje da imaju siguran put do posla, a i za lokalanu zajednicu. Ovde imamo Industrijsku zonu, koja se širi, i svakako nam je u interesu da obrazujemo potreban kadar, koji neće otići u inostranstvo, jer je potreban našem gradu-rekla je  Stevanović.

Da znanje vredi samo ukoliko postoji saznanje kod učenika da njihovo znanje vredi,   kako kaže pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje, Gabrijela Grujić,  prvi mogu da vide upravo učenici koji su odabrali ovaj model obrazovanja. Ističući važnost povezanosti škola i preduzeća, ona  je istakla da kompanije koje posluju našoj zemlji poseduju sve uslove da mladima pruže znanja koja su im potrebna za buduće zaposlenje.

Okrugli sto "Značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u lokalnoj zajednici"

- Ako učenicima omogućimo da  teorijska znanja na kvalitetan način  stiču u školama, takođe moramo da im omogućimo da ako kompanije otvaraju svoja vrata, što su kompanije u Subotici i pokazale, da je vrlo važno da učenici imaju kvalitetno učenje kroz rad. Ne samo da stiču kvalitet teorijskih znanja, nego i veštine da bi razvili svoju inovativnost i kritičko mišljenje, kreativnost i da bi stekli taj kvalitet znanja koji ih odmah nakon željenog nivoa obrazovanja čini zapošljivim - poručila je  Gabrijela Grujić.

U sistemu dualnog obrazovanja,  u Srbiji se trenutno školuje 4500 učenika u 84 škole, a učestvuje 600 kompanija.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto "Značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u lokalnoj zajednici" Okrugli sto "Značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u lokalnoj zajednici" Okrugli sto "Značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u lokalnoj zajednici" Okrugli sto "Značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u lokalnoj zajednici" Okrugli sto "Značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u lokalnoj zajednici" Okrugli sto "Značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u lokalnoj zajednici" Okrugli sto "Značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u lokalnoj zajednici" Okrugli sto "Značaj dualnog i preduzetničkog obrazovanja u lokalnoj zajednici"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 3211

Povezana vest

Povezane teme

dualno obrazovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.