Komentara: 33
Pregleda: 4402
Foto

Dualno obrazovanje najsavršenija saradnja škole i privrede

13.02.2019. u 13:53h > 15:37
Izvor: Subotica.com
Dualno obrazovanje najsavršenija saradnja škole i privrede

Kada je u našem gradu počelo dualno obrazovanje, u mnogim sredinama ono je bilo nepoznato a neki su na njega čak gledali sa podozrenjem. Vremenom, prateći potrebe privrede, i drugi gradovi počeli su da uvode ovaj način obrazovanja a kao najbolji primeri dobre prakse navode se iskustva Tehničke škole „Ivan Sarić“, Politehničke i Hemijsko- tehnološke škole i Ekonomske škole „Bosa Milićević“.

Sada se postavlja pitanje dokle je stiglo dualno i preduzetničko obrazovanje u Srbiji a odgovore na njega danas su na skupu u Velikoj većnici Gradske kuće dali predstavnici Ministarstva prosvete, Privredne komore, privrednici, predstavnici lokalne samouprave, srednje stručne škole, kao i sami – učenici.

Dualno obrazovanje najsavršenija saradnja škole i privrede

Po rečima Gabrijele Grujić, pomoćnice ministra prosvete, trougao učenik-škola-kompanija, za rezultat ima stručnog učenika, čije su veštine potrebne na tržištu rada.

- Dualno obrazovanje nije nikakav poseban model obrazovanja nego način koji spaja privredu i sistem obrazovanja na pravi  način. Mladi stiču obrazovanje na dva mesta, u obrazovnim ustanovama i u kompanijama, a posle završetka formalnog obrazovanja oni postaju stručni u pozivu koji su odabrali -  istakla je Grujić. - Kompanije u ovom regionu su društveno odgovorne, otvorile su vrata mladima i omogućile im da steknu znanje koje prati razvoj 21. veka.

Dualno obrazovanje najsavršenija saradnja škole i privrede

Dualno i preduzetničko obrazovanje uvedeno je na zahtev privrednika, koji su se susretali sa nedostatkom kvalifikovane radne snage.

- Predstavljamo zakonski okvir koji reguliše dualno i preduzetničko obrazovanje. Privredna komora je tu da bi se ispoštovali svi zahtevi privrednika, odnosno da  sve obrazovne profile koje uvodimo ne uvodimo za potrebe jedne kompanije, već da bismo omogućili đacima da dobiju posao u svim krajevima Srbije – objasnila je Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije. - Mi smo tu i da ispoštujemo svoj deo obaveza i odgovornosti prema učenicima, da bi se nastavni plan ispoštovao u potpunosti.

Dualno obrazovanje najsavršenija saradnja škole i privrede

Subotica je svesna značaja dualnog obrazovanja, zbog čega pruža podršku školama, ali i stipendira učenike deficitarnih zanimanja zanatske struke.

- Plan upisa u srednje škole i ove godine u potpunosti odgovara iskazanim potrebama privrede. Škola i privreda moraju biti partneri a lokalna smaouprava je spona koja će ih povezivati i usmeravati da ta saradnja bude na visokom nivou – istakao je gradonačelnik Bogdan Laban. - Industrijska zona se širi i zato je bitno da obrazujemo kadar koji Subotici treba.

U Srbiji je čak 33 obrazovna profila po ovim modelima, a od nove školske godine i devet novih.

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja Predstavljanje nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja Predstavljanje nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja Predstavljanje nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja Predstavljanje nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja Predstavljanje nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja Predstavljanje nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja Predstavljanje nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 33
Pregleda: 4402

Povezana vest

Povezane teme

bogdan laban

dualno obrazovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.