Komentara: 5
Pregleda: 3950
Foto

Okrugli sto o pravima dece sa invaliditetom

06.11.2015. u 16:48h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće danas je održan okrugli sto  pod nazivom „Obrazovanje za život u zajednici“ i sa sloganom „Moje pravo Vaša obaveza“, čija je tema bila položaj dece sa smetnjama u razvoju u rezidencijalnim ustanovama u obrazovnom sistemu.
Okrugli sto o pravima dece sa invaliditetom

Cilj skupa bio  je da se predstave postojeći podaci o položaju dece sa smetnjama u razvoju, otvori konstruktivna diskusija o teškoćama i barijerama pri ostvarivanju prava i predstave aktivnosti  na sprečavanju diskriminacije.

Okrugli sto organizovali su Inicijativa za prava osoba s mentalnim invaliditetom MDRI–S i Inicijativa za inkluziju VelikiMali, u saradnji s Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti.

- Na današnjem skupu prezentovali smo rezultate istraživanja o položaju dece sa smetnjama u razvoju koji žive u ustanovama socijalne zaštite ili su u u sistemu zaštite socijalne zaštite. Videli smo da su ona najugroženija u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava a naročito prava na obrazovanje, a istraživanje je pokazalo da  oko 44 odsto dece koji žive u ustanovama socijalne zaštite uključeno je u sistem obrazovanja – objasnila je Snežana Lazarević iz  Inicijative za prava osoba s mentalnim invaliditetom MDRI–S.

Okrugli sto o pravima dece sa invaliditetom

- Obrazovanje je jako važno jer je svakom detetu uključivanje u školu ustvari uključivanje u život. Dete koje nije uključeno u obrazovnu ustanovu potpuno je isključeno iz kontakata sa vršnjacima i raste u nesamostalnu odraslu osobu, koja neće biti u stanju da brine o sebi i svojim pravima i postaće socijalni slučaj. Ne možemo nikoga da nateramo da upiše dete u školu, ali ako roditelj zna da mu je to obaveza i da će trpeti posledice da to ne uradi, isto tako je i obaveza države  da ne zaboravi  na tu decu. Njih je mali broj, jer Srbija nije zemlja koja ima puno dece na institucionalnom smeštaju, ali da  za oko 600 dece koliko ih otprilike trenutno ima u ustanovama socijalne zaštite, država mora da nađe rešenje i ne sme da ih zaboravi, rekla je Lazarević.

Skup je bio prilika i da roditelji dece sa invaliditetom, kao i udruženja koja ih okupljaju,  iznesu svoje probleme i pokušaju da dođu do rešenja.

Okrugli sto o pravima dece sa invaliditetom

- Naša lokalna samouprava je jedna od retkih koja je finansirala podršku u učenju u masovnim školama. Ona je ipak ograničena na uzrast od prvog do četvrtog razreda, jer je problem finansiranja i stručnog kadra. Možda malo boljom organizacijom možemo doći do toga da defektolozi budu prisutni u školama i pomoć učiteljima i nastavnicima – ističe Suzana Skenderović iz Udruženja za pomoć osobama sa autizmom. - Problem je i sa srednjim školama, koje tek sada ulaze u inkluziju i gde treba dosta edukacije. Roditelji su često nemoćni, ne znaju kome da se obrate, idu od vrata do vrata da tražeći da njihova deca imaju pravo na obrazovanje.

Upravo takav problem ima Tijana Horvat, majka šestogodišnjeg deteta sa problemom sa sluhom.

- Dete treba da krene u školu, imalo je podršku ali je ona samo odjednom prekinuta bez ikakvog objašnjenja. Veoma je lepo napredovao u intelektualnom razvoju, dobijao je podršku u Gluhonemoj školi od strane somatopeda i kao roditelj ne mogu na to da ćutim. Želim da mu pružim da krene u školu ravnopravno sa svom decom jer to zaslužuje i on i svako dete - odlučna je majka.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto o pravima dece sa invaliditetom Okrugli sto o pravima dece sa invaliditetom Okrugli sto o pravima dece sa invaliditetom Okrugli sto o pravima dece sa invaliditetom Okrugli sto o pravima dece sa invaliditetom Okrugli sto o pravima dece sa invaliditetom Okrugli sto o pravima dece sa invaliditetom Okrugli sto o pravima dece sa invaliditetom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3950
Povezane teme

deca sa invaliditetom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.