Komentara: 5
Pregleda: 6799
Foto

Okrugli sto NALED-a u Subotici

13.09.2016. u 16:39h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održan regionalni okrugli sto "Javno-privatni dijalog za bolji poslovni ambijent", koji je organizovao NALED (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj).
Okrugli sto NALED-a u Subotici

Ističući značaj ovakvih skupova ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić naglasila je da će Vlada Srbije podržavati javno-privatna partnerstva u cilju razvoja lokalnih samouprava.

- Danas je potpisan Sporazum o saradnji između Pokrajinske vlade i NALED- a aktivnosti koje se tu sprovode nalaze visoko na listi prioriteta ministarstva. To je su između ostalog lokalni ekonomski razvoj, obuka državnih službenika, kao i javno-privatno partnerstvo. U praksi bi to izgledalo tako da sa jedne strane postoje organizacije kao što je NALED, koje u svom članstvu imaju privatne kompanije, korporativni sektor, mala i srednja preduzeća, a sa druge lokalne samouprave, a interesi su često zajednički a to je jači ekonomski razvoj – objasnila je ministarka Ana Brnabić - Država je tu da pomogne da se lokalne samouprave što brže i bolje razvijaju.

Okrugli sto NALED-a u Subotici

U tom cilju, predlog izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave neće drastično uticati na smanjenje prihoda gradova i opština, a umesto najavljenih 30, procenat umanjenja prihoda od poreza na zarade, koji ide lokalnim samoupravama, biće smanjen za oko četiri odsto.

- Najsiromašnije opštine su najmanje pogođene ovakvim izmenama zakona, a Beograd je uzeo veći deo tog tereta. Od ukupne uštede od 4.8 milijardi, Grad Beograd će sam podneti teret od dve milijarde, odnosno oko 40 odsto ukupnih ušteda – naglasila je ministarka.

Okrugli sto NALED-a u Subotici

Okrugli sto NALED-a u Subotici

Na okruglom stolu govorio je i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i odsetio da je NALED na našim prostorima već deceniju.

- Samo dve cifre da kažem, oni koji imaju sertifikat od lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine, koji je izdao NALED da su zadovoljili neke vojvođanske standarde u smislu okruživanja stranih investicija u proseku imaju sedam stranih investicija godišnje, dok su oni koji nemaju ostali na tri investicije – ističe Ištvan Pastor.

Po rečima Ivana Đokovića, potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za privredu javno - privatni dijalog za bolji poslovni ambijent je važna tema, jer će rezultirati neophodnim pravnim okvirom u privredi.

Okrugli sto NALED-a u Subotici

- Javni dijalog i povratne informacije sa terena preko strukovnih udruženja i nevladinih organizacija može da obezbedi da mi kreiramo mere i aktivnosti da razvoj privrede – istakao je Ivan Đoković.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Bogdan Laban, naglašavajući da će rukovodstvo grada raditi na privlačenju stranih investitora, otvaranj novih radnih mesta i kreiranja što boljeg poslovnog ambijenta u gradu.

Okrugli sto NALED-a u Subotici

- Posvetićemo se inteziviranju saradnje javnog i privatnog sektora i unapređenju poslovanja na lokalu. Subotica odavno prepoznaje značaj saradnje sa privrednicima, a sertifikat NALED-a o povoljnom poslovnom okruženju grad je dobio još 2010. godine - podsetio je Bogdan Laban.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto u organizaciji NALED-a Okrugli sto u organizaciji NALED-a Okrugli sto u organizaciji NALED-a Okrugli sto u organizaciji NALED-a Okrugli sto u organizaciji NALED-a Okrugli sto u organizaciji NALED-a Okrugli sto u organizaciji NALED-a Okrugli sto u organizaciji NALED-a
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 6799
Povezane teme

ištvan pastor

bogdan laban

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.