Komentara: 15
Pregleda: 4032
Foto

Ogromno interesovanje za skrining preglede na aneurizmu trbušne aorte

03.04.2023. u 15:51h
Izvor: Subotica.com
U mobilnom autobusu, koji je tokom prepodneva bio stacioniran u dvorištu Opšte bolnice, organizovani su prevetivni ultrazvučni pregledi trbušne aorte.
Ogromno interesovanje za skrining preglede na aneurizmu trbušne aorte

Ni dugi redovi ni višečasovno čekanje na pregled nisu sprečili naše sugrađanke Milku Pištalo i Iboju Derkeš da prekontrolišu trbušnu aortu. Subotičani su pozdravili ovu preventivnu akciju i izrazili nadu da će ih u budućnosti biti mnogo više.

Nemam nikakve tegobe, ali sam došla da prekontrolišem trbušnu aortu. Čekala sam dugo, ali nije mi bio problem, sad bar znam da je sve u redu - navodi Milka - Imala sam izliv krvi u mozak, a imam i probleme sa venama, pa sam smatrala da treba da obavim i ovaj pregled. Pozdravljam ovu akciju, pre korone je bilo više mogućnosti za preventivne preglede, a poslednjih godina je slabo - nadovezuje se vremešna Iboja.

Ogromno interesovanje za skrining preglede na aneurizmu trbušne aorteIako se mogu razviti na bilo kom delu aorte, aneurizme se najčešće javljaju na trbušnom segmentu, objašnjavaju lekari i dodaju da je ovaj predeo dostupan pregledu, te da radiolozi na ultrazvučnom pregledu rutinski kontrolišu i trbušnu aortu.

Aneurizma abdominalne aorte je potencijalno opasno oboljenje, a do komplikacija dolazi kako aneurizma raste, a raste godinama. Ona može da rupturira, da trombozira, a dramatične su rupture infrarenalnog segmenta koje su životno ugrožavajuće - objašnjava dr Snežana Tulenčić Egić, opšti i vaskularni hirurg i dodaje da je smrtnost kod operacije rupturirane aneurizme i do 50 odsto, dok kod planiranih operacija onih aneurizmi koje su uočene na vreme smrtnosnt ne prelazi 3 odsto - Najugroženiji su stariiji od 65 godina, ali u poslednje vreme primećujemo da se aneurizme javljaju i ranije. Zato je potrebno da pacijenti stariji od 50 godina urade jedan inicijalni ultrazvučni pregled. U slučaju da se uoči proširenje trbušne aorte treba da se jave u vaskularnu ambulantu kakao bismo planirali dalje kontrole. Aneurizmatsko proširenje do 5 cm se kontroliše, a sve preko toga se operiše.

Ogromno interesovanje za skrining preglede na aneurizmu trbušne aortePušenje, nelečena hipertenzija, dijabetes i gojaznost su neki od faktora rizika, upozoravaju stručnjaci.

Aneurizme se često dešavaju u određenim porodicama. U takvim familijama krvni srodnici treba da se prekontrolišu, jer je naslednog karaktera - zaključuje dr Tulenčić Egić.

Ogromno interesovanje za skrining preglede na aneurizmu trbušne aorte

Izvor: Subotica.com
Karavan "Aorta nije samo na srcu" - besplatan prventivni pregled Karavan "Aorta nije samo na srcu" - besplatan prventivni pregled Karavan "Aorta nije samo na srcu" - besplatan prventivni pregled Karavan "Aorta nije samo na srcu" - besplatan prventivni pregled Karavan "Aorta nije samo na srcu" - besplatan prventivni pregled Karavan "Aorta nije samo na srcu" - besplatan prventivni pregled Karavan "Aorta nije samo na srcu" - besplatan prventivni pregled Karavan "Aorta nije samo na srcu" - besplatan prventivni pregled
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 nedelje
Komentara: 15
Pregleda: 4032
Povezane teme

opšta bolnica

besplatni pregled

preventivni pregledi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.