Komentara: 17
Pregleda: 4578
Foto

Održano XIII Banijsko prelo, prikupljeno više od 4.000 evra za obnovu Hrama u Petrinji

30.01.2023. u 11:18h
Izvor: Subotica.com  / Vojvodinauzivo.rs
Banijsko prelo tradicionalno ima humanitarni karakter, a ove godine prikupljena sredstva tokom večeri i na tomboli namenjena su izgradnji Hrama Svetog Spiridona Čudotvorca u Petrinji.
Održano XIII Banijsko prelo, prikupljeno više od 4.000 evra za obnovu Hrama u Petrinji

Više od 350 gostiju svojim prilozima pomoglo je obnovi pravoslavne svetinje u Petrinji, a gosti su pored banijskih specijaliteta mogli da kupe i suvenire koje su pravili članovi ZU "Banija" Subotica. Samo tokom večeri (subota, 28. januar) prikupljena su sredstva u iznosima od 300.000 dinara i 1.600 evra.

Sveštenik petrinjske parohije Saša Umićević zahvalio je svima koji su pomogli izgradnju hrama koji je kroz svoju istoriju tri puta izgrađivan i tri puta uništavan, deleći sudbinu svoga naroda.

Održano XIII Banijsko prelo, prikupljeno više od 4.000 evra za obnovu Hrama u Petrinji

- Petrinja predstavlja duhovno i administrativno sedište petrinjske parohije sa približno 600 domova u kojima živi oko 2000 pravoslavnih Srba, a grad Petrinja poslednje tri decenije predstavljao je jedno od retkih sedišta na području Eparhije gornjokarlovačke koji nije imao svoj centralni hram. Zato je naša potrebna za hramom bila nasušna” rekao je sveštenik petrinjske parohije - poručio je sveštenik Umičević. - Tokom ratnih strahota Drugog svetskog rata i rata devedesetih godina broj hramova sveo se u našem kraju na svega pet, a usled razornog zemljotresa koji je pogodio područje čitave Banije, mi smo ostali bez još četiri crkve.

Održano XIII Banijsko prelo, prikupljeno više od 4.000 evra za obnovu Hrama u PetrinjiOdržano XIII Banijsko prelo, prikupljeno više od 4.000 evra za obnovu Hrama u Petrinji

Prisutne su zabavljali krajiška grupa "Momo i Dodir" i Džimi Stanić, a u kulturno-umetničkom programu učestvovali su članovi OKUD "Mladost", Muška pevačka grupa "Banija" iz Beograda Zavičajnog udruženja" Banija", Ženska pevačka grupa Zavičajnog udruženja "Banija"- "Sokolice", kao i Dečja pevačka grupa ZU "Banija".

Izvor: Subotica.com / Vojvodinauzivo.rs
XIII Banijsko prelo XIII Banijsko prelo XIII Banijsko prelo XIII Banijsko prelo XIII Banijsko prelo XIII Banijsko prelo XIII Banijsko prelo XIII Banijsko prelo
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 4578
Povezane teme

banijsko prelo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.