Komentara: 65
Pregleda: 8302

Održano Veliko bunjevačko prelo

03.02.2015. u 14:25h
Izvor: Subotica.com
U restoranu „Spartak“ sinoć je obeležen jedan od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine - Dan velikog prela.
Održano Veliko bunjevačko prelo

Kao što tradicija duga skoro dve stotina godina na prelu je izabrana najlepša preljka pesma – „istina o prelu“ Gabrijele Diklić, a za najlepšu prelju proglašena je Ivana Jakšić iz Sombora. Za dobro raspoloženje i „putovanje pesmom kroz Panoniju“ pobrinuo se Zvonko Bogdan i tamburaški orkestar.

-Ovo je stari bujevački običaj na Marin dan, koji se najpre održavao u porodičnom okruženju na udaljenim salašima, da bi 1879. na hiljade Bunjevaca izašlo na prelo da tadašnjim vlastima pokažu da su tu  - istakla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca. – Jako smo zadovoljni odzivom, sa nama je oko tri stotine ljudi, a verujem da ćemo narednih godina imati još više gostiju.

Održano Veliko bunjevačko prelo

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Subotice Jene Maglai naglašavajući da je ovogodišnje prelo posebno značajno za Bunjevce.

-Daleko od toga da prelo ima šablonski karakter, ove godine imamo situaciju da je Bunjevački nacionalni savet konsolidovan, da ima percepciju svog rada i to je veoma bitno – smatra Maglai. - Mnogi koji su pokušavali da stave šapu na ovu zajednicu to nisu uspeli. Bunjevci su sačuvali svoju zajednicu, jedinstvo i samostalnost, što je najbitnije. Bunjevačka zajednica je naučila mnoge lekcije iz prošlosti i na tim lekcijama  i na njima gradi svoju budućnost.

U ime predsednika republike Tomislava Nikolića, na prelu su prisutvovali Stanislava Pak Stanković, savetnica predsednika i Nedeljko Tenjović, državni sekretar.

Izvor: Subotica.com
Dan Velikog prela Dan Velikog prela Dan Velikog prela Dan Velikog prela Dan Velikog prela Dan Velikog prela Dan Velikog prela Dan Velikog prela
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 65
Pregleda: 8302
Povezane teme

bunjevačko prelo

dan velikog prela

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.