Komentara: 30
Pregleda: 17388
Video
Foto

Održano prvo Crnogorsko veče u Subotici

01.04.2017. u 12:12h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Udruženja Crnogoraca u Subotici sinoć je u restoranu "Spartak" održano prvo Crnogorsko veče.
Održano prvo Crnogorsko veče u Subotici

Crnogorsko veče, koje je pesmom, igrom, gastronomskim specijalitetima i neizostavnim zvukom gusala, veliki broj naših sugrađana podsetilo na zavičaj iz koga potiču i koji nose u srcu, otvorio je gradonačelnik Bogdan Laban, izražavajući nadu da će ovakva okupljanja postati tradicija.

- Kao neko ko je pre 35 godina došao u Suboticu iz Crne Gore, gde sam živeo do svoje jedanaeste godine, znam kako je ljubav i prema Srbiji ii prema Crnoj Gori velika i kako sam se ovde uvek osećao podjednako dobro kao tamo gde sam rođen. Mi znamo šta smo i  srećan sam što na ovoj večeri ima mnogo omladine koja će nastaviti da čuva našu tradiciju i običaje da svi budemo ponosni što smo potomci velikog Njegoša – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban.

Pozdravom „Živela Srbija i da je vječna Crna Gora“, koji najbolje oslikavaju položaj i odnos crnogorske zajednice prema Srbiji i matičnoj zemlji, gostima se obratio Miodrag Kankaraš, generalni konzul Crne Gore u Srbiji.

- Raduje me da su ovde sve generacije Crnogoraca koji žive na ovim prostorima, posebno što su tu mlađi naraštaji jer će oni sutra preuzeti baklju očuvanja tradicije i kulture crnogorskog naroda na ovim prostorima – istakao je Miodrag Kankaraš. - Prisustvo gradonačelnika i predsednika Skupštine grada dovoljan je dokaz šta Crnogorci u ovom gradu znače i predstavljaju. Vidi se dobar ambijent za saradnju i još bolje očuvanje svega onoga što su Crnogorci doneli iz svog zavičaja.

Tomislav Karadžić, počasni predsednik FSS i Zoran Cmiljanić, guslar

Pogledajte video koji može makar delić atmosfere da dočara:

Citirajući čuveni Njegošev stih „tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al zube polomi“, predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford istakao je značaj saradnje crnogorske zajednice sa Gradom Subotica.

- Ovaj skup nije značajan samo za Udruženje Crnogoraca, nego za ceo grad. Subotica je poznata po multikulturalnim vrednostima, u njoj žive narodi različitih vera i nacionalnosti, a crnogorska zajednica se ovde uvek osećala kao svoj na svome – dodao je Tivadar Bunford. - Krasi vas veliko zajedništvo i povezanost sa matičnom Crnom Gorom, ma gde se nalazili i živeli. Udruženje je bitno za mlade, jer ih učite da pomagajući jedni drugima očuvaju identitet jezičke kulture crnogorske nacionalne zajednice.

Da će uvek biti lojalni građani Srbije, ali da to ne umanjuje ljubav prema Crnoj Gori i da nikad neće dozvoliti običaji i tradicija zavičaja padnu u zaborav, gostima je u ime domaćina poručio Novica Bajatić, predsednik Skupštine Udruženja Crnogoraca.

- Organizovanje Večeri Crnogoraca treba da bude tradicionalno, jer je tradicija skup ubeđenja i vrednosti, koje se stotinama godina čuvaju, cene i neguje. Zbog toga imamo obavezu da se svake godine ovako sastajemo, kako bi sačuvali naš kulturni identitet – naglasio je Novica Bajatić. - Crnogorci treba da prestanu da beže sami od sebe, već da budu u ovoj višenacionalnoj sredini prvi među jednakima, jer to nosimo kao genetski kod i kod zavičaja. Sredini u kojoj živimo smo lojalni građani i doživljamo je kao svoj rod. To nas ne sprečava da volimo  svoj zavičaj kome se moramo stalno vraćati i ne smemo ga nikada zaboraviti, a narednim generacijama tu ljubav moramo prenositi.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 30
Pregleda: 17388
Povezana vest
Povezane teme

udruženje crnogoraca subotica

crnogorsko veče

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.