Komentara: 30
Pregleda: 18299
Video
Foto

Održano prvo Crnogorsko veče u Subotici

01.04.2017. u 14:12h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Udruženja Crnogoraca u Subotici sinoć je u restoranu "Spartak" održano prvo Crnogorsko veče.
Održano prvo Crnogorsko veče u Subotici

Crnogorsko veče, koje je pesmom, igrom, gastronomskim specijalitetima i neizostavnim zvukom gusala, veliki broj naših sugrađana podsetilo na zavičaj iz koga potiču i koji nose u srcu, otvorio je gradonačelnik Bogdan Laban, izražavajući nadu da će ovakva okupljanja postati tradicija.

Održano prvo Crnogorsko veče u Subotici

- Kao neko ko je pre 35 godina došao u Suboticu iz Crne Gore, gde sam živeo do svoje jedanaeste godine, znam kako je ljubav i prema Srbiji ii prema Crnoj Gori velika i kako sam se ovde uvek osećao podjednako dobro kao tamo gde sam rođen. Mi znamo šta smo i  srećan sam što na ovoj večeri ima mnogo omladine koja će nastaviti da čuva našu tradiciju i običaje da svi budemo ponosni što smo potomci velikog Njegoša – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban.

Pozdravom „Živela Srbija i da je vječna Crna Gora“, koji najbolje oslikavaju položaj i odnos crnogorske zajednice prema Srbiji i matičnoj zemlji, gostima se obratio Miodrag Kankaraš, generalni konzul Crne Gore u Srbiji.

Održano prvo Crnogorsko veče u Subotici

- Raduje me da su ovde sve generacije Crnogoraca koji žive na ovim prostorima, posebno što su tu mlađi naraštaji jer će oni sutra preuzeti baklju očuvanja tradicije i kulture crnogorskog naroda na ovim prostorima – istakao je Miodrag Kankaraš. - Prisustvo gradonačelnika i predsednika Skupštine grada dovoljan je dokaz šta Crnogorci u ovom gradu znače i predstavljaju. Vidi se dobar ambijent za saradnju i još bolje očuvanje svega onoga što su Crnogorci doneli iz svog zavičaja.

Održano prvo Crnogorsko veče u Subotici

Tomislav Karadžić, počasni predsednik FSS i Zoran Cmiljanić, guslar

Pogledajte video koji može makar delić atmosfere da dočara:

Citirajući čuveni Njegošev stih „tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al zube polomi“, predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford istakao je značaj saradnje crnogorske zajednice sa Gradom Subotica.

- Ovaj skup nije značajan samo za Udruženje Crnogoraca, nego za ceo grad. Subotica je poznata po multikulturalnim vrednostima, u njoj žive narodi različitih vera i nacionalnosti, a crnogorska zajednica se ovde uvek osećala kao svoj na svome – dodao je Tivadar Bunford. - Krasi vas veliko zajedništvo i povezanost sa matičnom Crnom Gorom, ma gde se nalazili i živeli. Udruženje je bitno za mlade, jer ih učite da pomagajući jedni drugima očuvaju identitet jezičke kulture crnogorske nacionalne zajednice.

Održano prvo Crnogorsko veče u Subotici

Da će uvek biti lojalni građani Srbije, ali da to ne umanjuje ljubav prema Crnoj Gori i da nikad neće dozvoliti običaji i tradicija zavičaja padnu u zaborav, gostima je u ime domaćina poručio Novica Bajatić, predsednik Skupštine Udruženja Crnogoraca.

- Organizovanje Večeri Crnogoraca treba da bude tradicionalno, jer je tradicija skup ubeđenja i vrednosti, koje se stotinama godina čuvaju, cene i neguje. Zbog toga imamo obavezu da se svake godine ovako sastajemo, kako bi sačuvali naš kulturni identitet – naglasio je Novica Bajatić. - Crnogorci treba da prestanu da beže sami od sebe, već da budu u ovoj višenacionalnoj sredini prvi među jednakima, jer to nosimo kao genetski kod i kod zavičaja. Sredini u kojoj živimo smo lojalni građani i doživljamo je kao svoj rod. To nas ne sprečava da volimo  svoj zavičaj kome se moramo stalno vraćati i ne smemo ga nikada zaboraviti, a narednim generacijama tu ljubav moramo prenositi.

Izvor: Subotica.com
Prvo Crnogorsko veče u Subotici Prvo Crnogorsko veče u Subotici Prvo Crnogorsko veče u Subotici Prvo Crnogorsko veče u Subotici Prvo Crnogorsko veče u Subotici Prvo Crnogorsko veče u Subotici Prvo Crnogorsko veče u Subotici Prvo Crnogorsko veče u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 3 nedelje
Komentara: 30
Pregleda: 18299

Povezana vest

Povezane teme

udruženje crnogoraca subotica

crnogorsko veče

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.