Komentara: 0
Pregleda: 1578

Održano predavanje „Neka ne bude fešte!” u Savremenoj galeriji Subotica

16.05.2017. u 16:22h
Izvor: Subotica.com
U okviru manifestacije Muzeji Srbije: deset dana od 10 do 10, u Savremenoj galeriji sinoć je održano predavanje „Neka ne bude fešte!”: Od Likovnog susreta do Savremene galerije Subotica. Predavanje je vodila direktorica ove kulturne ustanove.
Održano predavanje  „Neka ne bude fešte!” u Savremenoj galeriji Subotica

Za proteklih pedeset i pet godina, koliko Savremena galerija Subotica postoji, njena uloga se bitno promenila i ova kulturna ustanova je uvek pronalazila nove načine da bude prisutna na umetničkoj sceni. Predavanje „Neka ne bude fešte!” fokusiralo se na okolnosti koje su uticale na njeno osnivanje, na ljude koji su je stvarali, umetnike koji su u njoj izlagali i na podatke o delima iz kolekcije koja su postala njen zaštitni znak.

Prema rečima Nele Tonković, direktorice Savremene galerije, naziv predavanja pozajmljen je iz jednog teksta Imrea Devića, koji je osnovao Galeriju 1962. godine. Rečenica „neka ne bude fešte, neka ne bude proslave jubileja“ odnosila se na proslavu desetogodišnjice Galerije.

Održano predavanje  „Neka ne bude fešte!” u Savremenoj galeriji Subotica

Likovni susret je svoje delovanje započeo na Paliću, kao ustanova koja je trebalo da stručno pomaže i prati rad jugoslovenskih likovnih kolonija. Prva izložba, koja je trebalo da bude presek desetogodišnjice rada Likovnog susreta, održana je na Velikoj terasi, a urbana legenda iz tog perioda je da je na ovu izložbu došla jedna gospođa u kupaćem kostimu, pravo sa kupališta.

Nakon šest godina delovanja na Paliću, Likovni susret se premešta na mesto na kojem se danas nalazi Galerija. Sedamdesetih i osamdesetih godina pravili su se grafički simpozijumi i organizovale su se izložbe koje su pratile ono što je nastajalo u jugoslovenskom prostoru, kako bi se sačuvao duh tog vremena.

Tokom devedesetih, koje su imale nešto sivlji ton i suženiji krug posmatranja, u Galeriji se događaju proboji, kao što je bila izložba koja je tematizovala 60 godina stripa u Srbiji, čiji autor je bio Slobodan Ivkov.

Iako posećenost nije bila velika, publika je bila oduševljena, ističući da je ovakvo predavanje nedostajalo i da bi bilo dobro da se još koji put održi. Nela Tonković je rekla da razlog slabe posete vidi u odabiru načina oglašavanja, ali i u tome što publika Galerije nije navikla na svakodnevne događaje.

- Verujem da ovaj nivo posećenosti dugujemo činjenici da smo prvi put učesnici manifestacije Muzeji Srbije i tome što smo se odlučili da istovremeno najavimo sve događaje. U terminima se ne podudaramo sa kolegama iz Gradskog muzeja, budući da jedino naše dve ustanove mogu da učestvuju u ovoj manifestaciji, tako da publika sigurno nije podeljena između nas. Naša publika je navikla da organizujemo jednom u dve sedmice ili jednom nedeljno određen događaj, sada ih imamo svake večeri i mislim da je i publici tešto da isprati tu dinamiku. Naravno, ako tražimo grešku, ona je na našoj strani i već naredne godine ćemo pokušati da je ispravimo – objasnila je Nela Tonković.

Manifestacija Muzeji Srbije: deset dana od 10 do 10, trajaće do petka, 20. maja, a direktorica Savremene galerije preporučila je sugrađanima da posete dva zanimljiva događaja.

- Publici preporučujem da posete predavanje naših kolega iz Gradskog muzeja Subotica. Etnolog Arpad Pap će govoriti o muzejima, naciji i mitu konstruisanja nacije u odnosu na muzej, dok će istoričar Mirko Grlica govoriti o ženama koje dolaze, o emanicipaciji žena u subotičkom društvu u periodu od 1914. do 1918. godine. To će biti dva veoma interesantna predavanja, koja se vezuju za našu lokalnu istoriju, tako da sugrađani imaju motiv da ih posete. Izdvojila bih još i otvaranje izložbe naše subotičke vizuelne umetnice Maje Rakočević Cvijanov u Noći muzeja, 20. maja u 20 časova. Izložba nosi naziv „Ono mesto“ i reč je o njenoj najnovijoj produkciji, odnosno svi radovi su nastali 2017. godine – preporučila je Nela Tonković.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1578

Povezana vest

Povezane teme

predavanje

nela tonković

savremena galerija subotica

muzeji srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.