Komentara: 7
Pregleda: 3322

Održano predavanje "Brza dijagnoza - dobra prognoza" na temu raka dojke

21.10.2021. u 13:19h
Izvor: Subotica.com
Koje zablude se vezuju za rak dojke, koji su načini uspostavljanja dijagnoze, a koji lečenja ove bolesti i kakve mogućnosti medicina danas pruža ženama, Subotičanke su sinoć mogle da čuju od prof. dr Dragane Bogdanović Stojanović, koja je održala predavanje sa vrlo važnom porukom - da dijagnoza u ranoj fazi karcinoma vodi ka izlečenju.
Održano predavanje "Brza dijagnoza - dobra prognoza" na temu raka dojke

Specijalista radiologije i subspecijalista onkologije, prof. dr Dragana Bogdanović Stojanović, više od 20 godina se bavi patologijom dojke i, ono u šta je i sama imala prilike da se uveri, jeste da se u tom periodu starosna granica obolevanja žena od karcinoma dojke drastično pomerila. Kako je objasnila, na početku karijere se većinom susretala sa pacijentkinjama koje su u trenutku uspostavljanja dijagnoze imale 60 i više godina, dok su danas to žene između 50 i 55 godina starosti.

- To, u nekom opštem volumenu žena, predstavlja jedno vrlo bitno pomeranje i, nažalost, obolevaju i mlađe žene između 30 i 40 godina, čija je smrtnost od ovog oboljenja, ako se ne prepozna na vreme, zaista visoka, zbog vrlo visoke biološke agresivnosti samog tumora. Zbog toga apelujem i na mlade žene da se javljaju od 30. godine na rutinske kontrole - kazala je prof. dr Bogdanović Stojanović.

Održano predavanje "Brza dijagnoza - dobra prognoza" na temu raka dojkeTo je posebno važno i zbog toga što su početni simptomi ove bolesti neprepoznatljivi, naglasila je prof. dr Bogdanović Stojanović, dodajući da kada se simptomi ispolje, to znači da je tumor već uznapredovao.

- Svaki početak je neprimetan za ženu, odnosno mali tumor ne može da se napipa niti primeti, on treba da se dijagnostikuje raznim radiološkim metodama, kao što su ultrazvuk, mamografija ili magnetna rezonanca. Ono na šta žene treba da obrate pažnju između dve rutinske kontrole kod lekara koji su u ekspertskom nivou dijagnostike, što znači da na vrlo visokom broju pacijentkinja dokazuju kvalitet svoje dijagnostike, jesu neki poremećaj kože, crvenilo ili neki čvorić. Dakle, samopregledi da, ali samo između dva rutinska pregleda - poručila je prof. dr Bogdanović Stojanović.

Održano predavanje "Brza dijagnoza - dobra prognoza" na temu raka dojkePredavanje "Brza dijagnoza - dobra prognoza" organizovalo je Udruženje za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke "Jedna uz drugu", s ciljem da se ženama skrene pažnja na važnost rane dijagnostike u izleženju bolesti, ali i na to da u toj borbi nisu same, već da imaju kome da se obrate za podršku.

- Jedna od naših osnovnih delatnosti je da radimo na prevenciji. Pružamo podršku i kada se bolest pojavi ili nakon bolesti, ali najvažnija naša delatnost je da podstičemo prevenciju kod žena koje se još nisu susrele sa ovom bolešću, jer u tom slučaju je ta bolest izlečiva i nije smrtna presuda - kazala je Milica Pećerić, predsednica Udruženja "Jedna uz drugu". - Kada imate dobru dijagnozu, lečenje brže počne i onda su i rezultati bolji. Ovim predavanjem smo želele da skrenemo pažnju upravo na to, a trudićemo se da ove aktivnosti nastavimo na sve druge načine, po pitanju preventive, zdravog života i ishrane za vreme bolesti ili kako da smanjimo rizik od bolesti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 3322
Povezane teme

tumor dojke

rak dojke

predavanje

udruženje jedna uz drugu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.