Komentara: 1
Pregleda: 1240

Održano Književno veče posvećeno pesniku Jakovu Kopilovića

10.08.2018. u 17:19h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja jednog veka od rođenja pesnika Jakova Kopilovića, juče je u svečanoj sali HKC "Bunjevačko kolo" održano tradicionalno Književno veče, posvećeno njegovom stvaralaštvu.
Održano Književno veče posvećeno pesniku Jakovu Kopilovića

Na početku večeri, brojne posetioce, a posebno naslednike Jakova Kopilovića, pozdravio je sveštenik dr Ivica Ivanković Radak, predsednik Katoličkog društva "Ivan Antunović", rekavši kako se ovom večeri približava završna proslava Dužijance, koja je zahvala Bogu na plodovima zemlje.

Usledilo je izlaganje profesorice Katarine Čeliković, zamenice direktora Bunjevačko-šokačke biblioteke "Ivan Kujundžić", koja je govorila o životu i poeziji Jakova Kopilovića. Ona je ukazala na brojnost i značaj njegovih pesama, kao i na osobine njegove poezije koja je neizostavno povezana sa njegovim životom. Predstavila je publici teške okolnosti pod kojima je Kopilović stvarao svoju poeziju, inspirisan rodnom bačkom ravnicom i Suboticom. U sklopu izlaganja, prisutni su mogli da čuju i odlomke iz Kopilovićeve poezije, koje su recitovali Katarina Piuković i Tomislav Huska.

Održano Književno veče posvećeno pesniku Jakovu Kopilovića

Tokom večeri, dodeljene su i nagrade "Ivan Antunović" za izuzetne zasluge u negovanju i očuvanju kulture, istorije i duhovnosti Hrvata u Bačkoj, te promovisanje hrišćanskih vrednosti u društvu i sredini u kojoj živimo, koje se svake godine dodeljuju zaslužnom pojedincu, udruženju i velikoj porodici. Mariji Vukov iz Subotice pripala je nagrada zaslužnom pojedincu, koja je svojim umećem izrade božićnjaka, koje nesebično deli sa drugima, pokazala ovu umetnost svetu. Hrvatskom kulturno-umetničkom društvu "Vladimir Nazor" iz Sombora i glasilu ovog društva "Miroljub", povodom 20. godišnjice izlaženja, dodeljena je nagrada zaslužnom udruženju, koje je aktivno na različitim područjima.

Nagrada za veliku porodicu pripala je porodici Tomislava i Željke Vukov iz katedralne župe svete Terezije Avilske. Tomislav i Željka imaju četvoro dece, a cela porodica aktivna je u svim događanjima svoje župe, kao i na društvenim i kulturnim događanjima, a posebno na Dužijanci.

Održano Književno veče posvećeno pesniku Jakovu Kopilovića

U okviru programa Književne večeri, pročitana su i imena dobitnika nagrada za najbolje izloge na temu Dužijance, koje će biti dodeljene u petak, tokom Tamburaške večeri na Gradskom trgu.

Prvo mesto pripalo je Ivanu Stipiću, Heleni Štrbo, Vesni Čović i Ivanki Čović za izlog u Školskoj knjizi, drugo mesto porodici Slavice i Franje Skenderovića za izlog aranžiran u butiku "Veruška", a treće mesto Marini Ivanković Radaković i Emini Kujundžić za izlog u butiku "Mondo".

Održano Književno veče posvećeno pesniku Jakovu Kopilovića

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1240
Povezane teme

dužijanca

književno veče

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.