Komentara: 0
Pregleda: 1592

Održano gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći

17.04.2024. u 08:11h
Izvor: TV Subotica
U organizaciji Crvenog krsta Subotica proteklog vikenda održana je Gradska smotra u pružanju prve pomoći u realističnom prikazu povreda, oboljenja i stanja u kojoj je učestvovalo oko 200 volontera. Učesnici su se takmičili na 12 poligona, a najbolji će naš grad predstavljati na pokrajinskom takmičenju.
Održano gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći

Na gradskom takmičenju iz prve pomoći učestvovali su volonteri koji su tokom ove školske godine prisustvovali obuci iz pružanja prve pomoći kao članovi Sekcije za prvu pomoć Crvenog krsta. Pored domaćina, svoje znanje predstavile su i takmičarske ekipe iz Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Novog Sada i Bačke Topole.

- Smatram da je ovo izuzetan način da naučimo naše mlade kako da spasu život sebi i drugima i kako da savladaju neke veštine koje su jako bitne u svakodnevnom životu. Naša ekipa ima šest članova – pojašnjava Anja Jovanović, volonterka Crvenog krsta iz Sremske Mitrovice.

Održano gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći

Održano gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći

Održano gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći

Simulaciju povređivanja na igralištu uspešno je prikazala ekipa iz Novog Sada. Vođa ekipe, Milica Marković priča nam da im je to bilo prvo takmičarsko učešće, te dodaje da je zadovoljna kako su reagovali.

- Dogodilo se povređivanje u parku, gde je baka bila sa tri unuke. Jedna je pala sa tobogana i srušila druge dve, a baka je zadobila srčane tegobe nakon što je videla sve to, jer su se unuke povredile, ona se uspaničila i uplašila. Mi smo bili tu da pomognemo i uspeli smo da ih zbrinemo na vreme i sve je prošlo kako treba - kaže Milica.

Održano gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći

Suboticu je na takmičenju predstavljalo osam ekipa, četiri iz kategorije podmlatka i četiri iz kategorije omladine, a u ovogodišnjoj smotri učešće je uzela i ekipa „Kolevke“ koju su činili korisnici Dnevnog boravka. Poznavanje prve pomoći  deo je opšte kulture, neprocenjivo je i može nekome da spase život, poručio je sekretar Crvenog krsta Subotica, dr Siniša Trajković.

- Ja sam specijalista urgentne medicine, sa dugim stažom rada u Hitnoj pomoći i u prilici sam da ovde decu podučavam na neki način veštinama pružanja prve pomoći. Ustvari najbitnije je da nauče da pruže prvu pomoć do one mere i granice koliko je potrebno lekarima, odnosno stručnim radnicima iz Službe hitne medicinske pomoći da dođu, da im se obezbedi siguran teren i lakši posao - navodi Trajković.

Održano gradsko takmičenje u pružanju prve pomoćiOdržano gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći

Gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći podržali su i Policijska uprava Subotica, Dobrovoljno vatrogasno društvo „Matica“ Subotica, Planinarski klub „Spartak“, Sportsko udruženje „Skyrunners“, Aero klub „Ivan Sarić“ i Muzička škola Subotica.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 1592
Povezane teme

crveni krst

prva pomoć

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.