Komentara: 1
Pregleda: 2584

Održano finale "Pažljivkove smotre", najmlađi osnovci se takmičili u poznavanju pravila u saobraćaju

12.03.2023. u 13:45h
Izvor: Subotica.com
Na sceni Dečjeg pozorišta u petak je održano finale "Pažljivkove smotre" , kviza u poznavanju pravila bezbednog učešća u saobraćaju. U pitanju je projekat Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, a naša lokalna samouprava kao i prethodne godine je uzela učešće.
Održano finale "Pažljivkove smotre", najmlađi osnovci se takmičili u poznavanju pravila u saobraćaju

U finalu u petak su se takmičili najmlađi osnovci, odnosno učenici 1. i 2. razreda iz četiri subotičke škole. U konkurenciji đaka 1. razreda, pobedu su izvojevali prvaci iz OŠ "Sonja Marinković", dok su u konkurenciji 2. razreda najuspešniji bili učenici OŠ "Sečenji Ištvan". Cilj projekta je da se kod dece ovog uzrasta formira svest o značaju bezbednog učestvovanja u saobraćaju.

Naši najmlađi osnovci izuzetno dobro poznaju pravila u saobraćaju. Zapravo na ishod takmičenja utiče trenutna fokusiranost, pažnja, razumevanje određenog pitanja, trema, ali što se tiče znanja dešavalo se da smo pronašli nekoliko pitanja za koja ni mi stariji nismo bili sigurni koji odgovor je tačan. Na primer, bilo je pitanje da li je detetu dozvoljeno da sedi u traktorskoj prikolici. Ponuđena su tri odgovora, da može, da je zabranjeno i da može uz starije lice. Mi stariji smo bili ubeđeni da to nije dozvoljeno, a zapravo jeste, ali uz pratnju starije osobe i svi moraju da sede - navodi Petar Pantelinac, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja. 

Održano finale "Pažljivkove smotre", najmlađi osnovci se takmičili u poznavanju pravila u saobraćajuNa "Pažljivkovoj smotri" snage su odmerili i subotički predškolci iz svih vrtića. Pobedu su odneli mališani iz vrtića "Veverica", potom ekipa iz vrtića "Neven", dok su treće mesto osvojili predškolci iz "Sunčice".

Pre nego što se odlučimo da pređemo ulicu obavezno moramo da pogledamo i levo i desno - objasnio nam je Kosta Stantić iz vrtića "Kolibri" - Zabranjeno je igrati žmurke kod parkiranih automobila, jer može vozač da pokrene svoj auto, da nas ne vidi i udari. Parkovi su mesta za igru, a ne parking - ističe ozbiljnim glasom Lena Momić, Kostina drugarica.

Održano finale "Pažljivkove smotre", najmlađi osnovci se takmičili u poznavanju pravila u saobraćaju

Održano finale "Pažljivkove smotre", najmlađi osnovci se takmičili u poznavanju pravila u saobraćajuSavladali su predškolci i kako se prelazi raskrsnica na kojoj semafori regulišu kretanje vozila.

Vozači treba da pogledaju na semafor. Ako je crveno dužni su da se zaustave, na žuto treba da se pripreme, a na zeleno da krenu - počinje priču predškolac Iskra Popović Mi pešaci takođe treba da pratimo semafor za pešake. Ako svetli crveni ćovek ne smemo da prelazimo put, već treba da pričekamo zeleno svetlo. Ukoliko se crveno upali dok prelazimo, treba da se ubrzamo i što pre sklonimo sa puta.

Održano finale "Pažljivkove smotre", najmlađi osnovci se takmičili u poznavanju pravila u saobraćaju

Izvor: Subotica.com
"Pažljivkova smotra" - takmičenje za decu o poznavanju saobraćaja "Pažljivkova smotra" - takmičenje za decu o poznavanju saobraćaja "Pažljivkova smotra" - takmičenje za decu o poznavanju saobraćaja "Pažljivkova smotra" - takmičenje za decu o poznavanju saobraćaja "Pažljivkova smotra" - takmičenje za decu o poznavanju saobraćaja "Pažljivkova smotra" - takmičenje za decu o poznavanju saobraćaja "Pažljivkova smotra" - takmičenje za decu o poznavanju saobraćaja "Pažljivkova smotra" - takmičenje za decu o poznavanju saobraćaja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 2584
Povezane teme

gradski savet za bezbednost u saobraćaju

pažljivko

petar pantelinac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.