Komentara: 16
Pregleda: 11073
Foto

Održano Crnogorsko veče

14.05.2018. u 15:38h
Izvor: Subotica.com
U okviru Dana crnogorske kulture u Subotici, proteklog petka održalo se Crnogorsko veče u restoranu "Spartak", kao završna svečanost ove višednevne manifestacije. Osim sugrađana koji vode poreklo sa crnogorskog tla, svečanosti su prisustvovali i brojni visoki zvaničnici obe zemlje.
Održano Crnogorsko veče

Kulturno-umetničko i zabavno Crnogorsko veče započelo je tradicionalnim zvucima muzičkog instrumenta gusle, a potom su gosti uživali u narodnim pesmama u izvođenju Merime Njegomir i Igora Đurović, u pratnji narodnog orkestra Radio-televizije Vojvodine.

- Ovo je završno veče manifestacije Dani crnogorske kulture, koja je trajala prethodna tri dana, stoga bih svima poželeo da se lepo i ugodno osećaju, te da uživaju u programu i muzici iz crnogorskog kraja - poručio je Rade Bulatović, predsednik Udruženja Crnogoraca Subotice.

Održano Crnogorsko veče

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, poželeo je prisutnim gostima srdačnu dobrodošlicu u ime lokalne samouprave.

- Želim da se večeras svi zajedno podsetimo naše tradicije i predaka, jer čovek koji ne poznaje svoje pretke je kao potok bez izvora, stablo bez korena. Mi to nismo i zato želim da se večeras uz zvuke gusala, narodno kolo i pesmu podsetimo na to ko smo i odakle smo - izjavio je Laban.

Da između Srbije i Crne Gore ne postoji nijedno sporno pitanje, te da su za to zaslužni građani naše zemlje, istakao je Brane Mićunović, ambasador Crne Gore u Srbiji.

- Vi ste građani Srbije, a vaša otadžbina je Crna Gora. Velike su zasluge i pozdravljam to što svojim životom, delom i misijom u Srbiji, obezbeđujete smisao odnosa između Srbije i Crne Gore. To nije ni malo lako i jednostavno, zbog čega ove večeri želim da vam iskažem svoj naklon i poštovanje za sve ono što radite u ime odnosa između naše dve države - istakao je ambasador Mićunović.

Održano Crnogorsko veče

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, podelio je anegdotu o uspehu i borbi Crnogoraca u Vojvodini.

- Na pitanje mog prijatelja, zbog čega su Crnogorci tako uspešni i borbeni u Vojvodini, starac Velimir je objasnio da kada jednu generaciju zadesi rat, to je politički problem. Kada dve generacije zadesi rat, to je politički i sociološki problem. Kada tri generacije zadesi rat, to je multidiscipinarni problem, ali kada četiri generacije zadesi rat, onda je to genetski problem jer postaje urođen. Kada takve ljude spustite bilo gde u svetu, pogotovo u ovu ravnicu, oni svojim borbenim duhom, ali i noseći reč čojstva, jednakosti, ravnopravnosti i ljudske solidarnosti, postaju najuspešniji vodeći direktori, privrednici, lekari i diplomate - ispričao je Đoković.

Održano Crnogorsko veče

Udruženje Crnogoraca Subotice osnovano je 2011. godine, s ciljem okupljanja članova i prijatelja na ovom prostoru koji potiču iz Crne Gore. Godišnje ogranizuju tri do četiri kulturna dešavanja u našem gradu, a ove godine su se odlučili da po prvi put organizuju manifestaciju u trajanju od nekoliko dana.

Izvor: Subotica.com
Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče Crnogorsko veče
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 11073

Povezana vest

Povezane teme

udruženje crnogoraca subotica

bogdan laban

ivan đoković

crnogorsko veče

dani crnogorske kulture

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.