Komentara: 24
Pregleda: 5471
Foto

Održano 8. "Ličko prelo"

12.02.2023. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Običaj održavanja prela, sabiranja naroda oko ognjišta uz priču, pesmu i igru, jelo i piće, sačuvali su i Ličani a kako je to nekad izgedalo pokazalo je sinoć „Ličko prelo“, osmo po redu u organizaciji Udružnja Ličana „Lika“ Subotica.
Održano 8. "Ličko prelo"

Prelo je okupilo veliki broj Ličana, koji su u Suboticu i sever Bačke došli u različitim vremenskim periodima. Svojim prisustvom uveličao ga je gradonačelnik Stevan Bakić, ističući da Udruženje Ličana “Lika” Subotica pored velike posvećenosti negovanju duha zajedništva Ličana s ciljem da se ne zaboravi zavičaj, njegova kultura, tradicija i običaji, svojim brojnim aktivnostima nastavlja da održava veze sa rodnim krajem, doprinosi i razvoju Grada Subotice.

Održano 8. "Ličko prelo"- Pored tradicionalnog okupljanja, mi šaljemo i poruku našeg jedinstva, snage i postojanja. Ne treba posebno da naglašavam da iz kraja iz kojeg potiču Ličani, kraja koji je iznedrio mnoga slavna imena srpske istorije, potiče i najveći svetski um Nikola Tesla – poručio je gradonačelnik Bakić. - Živimo u veoma izazovnim vremenima i zato je neophodno da budemo jedinstveniji nego ikad, da se uzajamno poštujemo i jedni druge podržavamo, jer ćemo našim zajedništvom i jedinstvom sačuvati i odbraniti naš nacionalni indetitet, našu tradiciju, kulturu i našu veru pravoslavnu.

Održano 8. "Ličko prelo"Domaćin prela Miloš Borjan, predsednik Udruženja Ličana „Lika“, izrazio zadovoljstvo što se, posle dvogodišnje pauze (2021. i 2022. godine) zbog pandemije kovida-19, ponovo nastavlja tradicionalno „Ličko prelo“.

- “Ličko prelo” se po tradiciji održava druge subote u februaru. I osmo „Ličko prelo“ imalo  je humanitarni karakter, jer će deo prihoda biti doniran Udruženju za defektološku podršku i edukaciju „Tedef“, iz Subotice – dodaje Borjan.

Održano 8. "Ličko prelo"

Izvor: Subotica.com
VIII "Ličko prelo" VIII "Ličko prelo" VIII "Ličko prelo" VIII "Ličko prelo" VIII "Ličko prelo" VIII "Ličko prelo" VIII "Ličko prelo" VIII "Ličko prelo"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 24
Pregleda: 5471
Povezane teme

stevan bakić

miloš borjan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.