• Pregleda: 1030

Održana završna svečanost projekta "Avantura zvana Likovna kolonija sa OSI"

U prostorijama Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš", danas je svečano otvorena izložba slika pod nazivom "Avantura zvana Likovna kolonija sa OSI", nastalih u okviru prve likovne kolonije koja je realizovana sa mladim osobama sa invaliditetom iz našeg grada.
Održana završna svečanost projekta "Avantura zvana Likovna kolonija sa OSI"

''Možemo i mi'' je neformalna omladinska organizacija osoba sa invaliditetom iz Subotice, koja je osnovana prošle godine kako bi aplicirala na konkurs "Mladi su zakon" Ministarstva omladine i sporta, s projektom "Avantura zvana Likovna kolonija sa OSI''. Izložba, koja je danas otvorena, predstavlja završni deo ovog projekta u kojem su učestvovale 23 mlade osobe sa invaliditetom iz našeg grada, stvarajući prava remek dela sa akademskim slikarima, likovnim umetnicima i pedagozima u toku minulog zimskog raspusta.

- Osećam se prezadovoljno kada pogledam ovu izložbu i shvatim da su osobe sa invaliditetom uspele da iniciraju i nametnu jednu akciju, da same sebe izraze i okupe svoje vršnjake, likovne umetnike i stvaraoce koji su se zaista velikodušno odazvali i pružili podršku u njenoj realizaciji. Ovo je bila predivna avantura koju je činilo pet pripremnih radionica u trajanju od po pet sati, završno druženje sa svim učesnicima projekta, a na kraju i predstavljanje radova subotičkoj javnosti, na šta smo veoma ponosni. Naš plan je da i dalje menjamo milje našeg grada i društva, u smislu da ličnom participacijom učestvujemo u tom menjanju i da pokrećemo akcije koje će biti sličnog karaktera - rekla je Vera Đorđević, koja je pružila dodatnu podršku neformalnoj omladinskoj organizaciji "Možemo i mi".

U toku dvomesečnog rada, podršku prvoj Likovnoj koloniji sa osobama sa invaliditetom, pružili su vršnjaci iz Politehničke škole koji pohađaju smer Likovni tehničar, kao i 10 likovnih stvaralaca iz Subotice, Bačke Palanke, Pančeva, Beograda i Brčkog, među kojima je bila i Nela Horvat, dugogodišnja slikarka iz našeg grada.

- Likovna kolonija je bila nešto zaista posebno za sve nas. To su divne emocije i iskustva, nešto što zaista treba doživeti, biti tu, raditi sa njima i osetiti tu ljubav, sreću i zadovoljstvo koje nose u sebi dok se druže i stvaraju zajedno sa nama. Ovo je bio izazov, koji nam je doneo obostrano zadovoljstvo - poručila je Horvat.

Izložbu radova naših mladih sugrađana sa invaliditetom moguće je pogledati do kraja nedelje u prostorijama Fondacije "Danilo Kiš".

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.