Komentara: 1
Pregleda: 1760
Foto

Održana VI Međunarodna konferencija "Savremena dostignuća u građevinarstvu"

20.04.2018. u 16:21h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja 44 godine postojanja i rada, na Građevinskom fakultetu održana je šesta po redu Međunarodna konferencija pod nazivom „Savremena dostignuća u građevinarstvu“.
Održana VI Međunarodna konferencija "Savremena dostignuća u građevinarstvu"

Konferencija, čiji je cilj razmena iskustava i ukazivanje na glavne pravce u razvoju građevinske struke, okupila je stručnjake i predstavnike građevinske branše iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije, Mađarske i Rumunije. Na konferenciji je predstavljeno oko 75 radova, od kojih su 30 odsto činili radovi stručnjaka iz inostranstva. 

- Cilj ove konferencije je da se savremena dostignuća u različitim oblastima, inovacije, propagiraju kroz radove. Posebno mi na fakultetu želimo da mladi saznaju što više o novostima u nauci, tehnici, vezano za građevinastvo. To je jedan od prioriteta fakulteta, a sa druge strane sva novija saznanja studenti mogu da direktno na fakultetu kroz radove naših stranih prijatelja čuju i vide i nastave saradnju sa njima  - kaže  prof. dr Miroslav Bešević, dekan Građevinskog fakulteta.

Održana VI Međunarodna konferencija "Savremena dostignuća u građevinarstvu"

Da su saradnja fakulteta i razmena iskustava od izuzetnog značaja za obrazovanje kadrova  u oblasti građevinastva potvrdio je i dekan Građevinskog fakulteta u Podgorici, prof. dr Srđa Aleksić, koji je podsetio na dugogodišnju uspešnu saradnju fakulteta u Subotici i Podgorici. 

 -  Saradnja je neophodna da bi se razmenjivala iskustva i naučna dostignuća i da bi se naši studenti što kompletnije obrazovali i spremali za tržište građevinarstva. Saradnja postoji kako u načno-istraživačkom radu, tako i u stručnom radu u projektima izgradnje objekata. Saradnja već postoji, negujemo je i održavamo  - ističe prof. dr Srđa Aleksić.

Održana VI Međunarodna konferencija "Savremena dostignuća u građevinarstvu"

Na konferenciji se govorilo  o energetskoj efikasnosti, zaštiti od rizika,  kao i rezultatima novih istraživanja građevinskih materijala, kao i o softverima. Dekan Građevinskog fakulteta iz Osijeka, Damir Varevac,  ukazao je stanje u  građevinarstvu u smislu privrednog razvoja.

- Ako govorimo o industriji perspektiva kod nas baš nije sjajna, iako se poslednjih godinu do dve ipak kreće malo napred. Objekti koji se poslednjih godina grade nisu toliko značajni, kao što smo navikli prethodnih decenija  da se izvode. Međutim, malo po malo idemo napred. U Srbiji i Vojvodini nemam uvida kakvo je stanje, ali sam čuo od kolega da je vrlo slično kao i kod nas. Mi beležimo u poslednje vreme porast broja izdatih građevinskih dozvola, ali nekako ne beležimo porast investicija, što znači da su građevine investicije koje se grade manjeg obima, ali ih ima veći broj - smatra Varevac.

Izvor: Subotica.com
Međunarodna konferencija "Savremena dostignuća u građevinarstvu" Međunarodna konferencija "Savremena dostignuća u građevinarstvu" Međunarodna konferencija "Savremena dostignuća u građevinarstvu" Međunarodna konferencija "Savremena dostignuća u građevinarstvu" Međunarodna konferencija "Savremena dostignuća u građevinarstvu" Međunarodna konferencija "Savremena dostignuća u građevinarstvu" Međunarodna konferencija "Savremena dostignuća u građevinarstvu" Međunarodna konferencija "Savremena dostignuća u građevinarstvu"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1760
Povezane teme

građevinski fakultet

konferencija savremena dostignuća u građevinarstvu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.