Komentara: 0
Pregleda: 3303

Održana tribina "Elektronsko nasilje"

05.12.2013. u 13:46h
Izvor: RTV City
Sinoć je u OS "Sonja Marinoković" na Prozivki održana tribina "Elektronsko nasilje" posvećena pre svega korisnicima Interneta mlađeg doba. Na tribini su učestvovali predstavnici policije i Centra za socijalni rad u Subotici.
Održana tribina "Elektronsko nasilje"

Istraživanje o navikama i iskustvima dece i mladih na internetu koje je nedavno sprovedeno na uzorku od 2.700 učenika uzrasta od 11 do 18 godina, pokazalo je  da je čak 20 odsto dece barem jednom doživelo da se neko lažno predstavljao njihovim imenom i tako komunicirao internetom.

Čak 40 odsto dece navelo je da je neko tražio od njih da se fotografišu ili snimaju bez odeće, a mnogo njih je internetom dobilo i uznemiravajuće poruke. Svi ti podaci pokazuju kako elektronsko nasilje sve više uzima maha. Ono ima za cilj  povređivanje, uznemiravanje ili bilo kakvo drugo nanošenje štete detetu, mladom ili odraslom čoveku koji ne može da se zaštiti od takvih postupaka. Pojavljuje se u obliku tekstualnih ili video poruka, fotografija ili poziva. Sa ciljem upoznavanja  dece sa opasnostima i izazovima sa kojima mogu da se susretnu prilikom korišćenja interneta i društvenih mreža, u Osnovnoj školi Sonja Marinković, sinoć je održana tribina o elektronskom nasilju.

Održavanje tribine inicirali su sami učenici, članovi Đačkog parlamenta, koji su na taj način želeli da upozore svoje vršnjake i njihove roditelje da prilikom korišćenja interneta i društvenih mreža mogu imati ozbiljnih neprijatnosti i problema, pa čak i dovesti sebe u situacije opasne po život. Na ideju da se organizuje tribina, došli su čitajući i slušajući o slučajevima elektronskog nasilja u svetu i u zemlji, ali i na osnovu iskustava svojih drugara, koja su, na sreću, prošla bez teških posledica.

U školi "Sonja Marinković" kažu da im učenici do sada nisu prijavljivali slučajeve  elektronskog nasilja, ali i da čine sve što je u njihovoj moći da skrenu pažnju deci na sve opasnosti koje ih vrebaju u virtuelnom svetu.

Tribini su prisustvovali i predstavnici Centra za socijalni rad, koji kažu da nemaju prijava koje se direktno odnose na elektronsko nasilje, ali da imaju određene informacije o ovom obliku nasilja kroz prijave koje se odnose na porodično nasilje. Razni vidovi zloupotrebe  interneta za njih su još uvek nedovoljno ispitan teren, ni socijalni radnici još uvek nisu dovoljno obučeni za ovu problematiku, ali mere zaštite postoje.

Sinoćnju tribinu, zajedno su organizovali škola i Mesna zajednica Prozivka.

Izvor: RTV City
Tribina: "Elektronsko nasilje" Tribina: "Elektronsko nasilje" Tribina: "Elektronsko nasilje" Tribina: "Elektronsko nasilje" Tribina: "Elektronsko nasilje" Tribina: "Elektronsko nasilje" Tribina: "Elektronsko nasilje" Tribina: "Elektronsko nasilje"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3303
Povezane teme

elektronsko nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.