Komentara: 54
Pregleda: 8436
Foto

Održana svečana akademija "Srbija je večna dok su joj deca verna"

04.11.2018. u 11:58h
Izvor: Subotica.com
Povodom veka od završetka Prvog svetskog rata i prisajedinja Vojvodine Kraljevini Srbiji sinoć je u Velikoj većnici Gradske kuće održana Svečana akademija "Srbija je večna dok su joj deca verna".
Održana svečana akademija "Srbija je večna dok su joj deca verna"

U svečanom delu obeležavanja velikog jubileja nastupili su „Srpski pravoslavni pojci” iz Beograda i pevačka grupa „Zvuci s kamena” iz Novog Sada, dok je govor generala Mihaila Rašića kazivao glumac Miloš Stanković.

Prisutne u prepunoj Velikoj većnici pozdravio je gradonačelnik Bogdan Laban podsećajući da je Veliki rat jedan od najvećih događaja u srpskoj istoriji, te da je u njemu Srbija platila slobodu sa oko milion i trista žrtava, odnosno trećinom stanovništva.

Održana svečana akademija "Srbija je večna dok su joj deca verna"

- Najmanje što danas možemo je da ove stravične činjenice ne zaboravimo, da heroji i heroine Velikog rata ne budu samo u čitankama nego i u srcima naših i naših potomaka. Da nije bilo njih ni mi danas ne bi bili ovde – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Snaga njihovih dela nije potpuna ako ne dopre do svesti mlade generacije, da gledajući ka budućnosti ne zaborave ono što im je ostavljeno, a plaćeno je životima. Obeležavamo sto godina ponosa i slave i naša je dužnost i obaveza, ne samo da sačuvamo sećanje na pobedu, nego i da i iz njega izvučemo pouke. Ponosni na naše pretke, sada smo mi ta generacija koja svojim potomcima treba da postane ponos i to tako što ćemo im ostaviti budućnost.

Tokom programa prikazana je i obimna „Istorijska čitanka“ koja je predstavila sve ljude – među kojima su i Milunka Savić, Arčibald Rajs, Voja Tankosić i mnogi drugi, čija su imena zlatnim slovima upisani u prošlošti Srbije, ali i velikog dela Evrope.

Održana svečana akademija "Srbija je večna dok su joj deca verna"

Kako je rečeno, spomenik Caru Jovanu Nenadu u centru Subotice, podignutom devet godina od ujedinjenja i četiri veka od njegove tragične smrti, svojevrsni je kamen međaš slovenskog juga i mađarskog severa. Od pojave cara Jovana Nenada ovi krajevi su u svojoj državotvornoj misli ulazili u sastav Srbije a ta ideja dobila je pravi obris 1918. godine. „Tvoja je misao pobedila“ - stoji i danas uklesano na spomeniku pored koga svakodnevno prolazimo.

Izvor: Subotica.com
Svečana akademija povodom 100 godina od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji Svečana akademija povodom 100 godina od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji Svečana akademija povodom 100 godina od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji Svečana akademija povodom 100 godina od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji Svečana akademija povodom 100 godina od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji Svečana akademija povodom 100 godina od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji Svečana akademija povodom 100 godina od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji Svečana akademija povodom 100 godina od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 54
Pregleda: 8436
Povezane teme

Grad Subotica

miloš stanković

vojvodina

bogdan laban

srbija

prvi svetski rat

svečana akademija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.