Komentara: 14
Pregleda: 6716
Foto

Održana sednica Štaba za vanredne situacije

01.03.2018. u 16:02h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana civilne zaštite u Novoj opštini održana je proširena sednica Štaba za vanredne situacije Severnonobačkog okruga, na kojoj su predstavljene aktivnosti vezane za civilnu zaštitu na teritoriji okruga.
Održana sednica Štaba za vanredne situacije

U poslednjih osam  godina po mišljenju Zorana Bijelića, šefa Odseka za upravljanje rizicima i civilnu zaštitu Odeljenja za vanredne situacije, napravljeni su veliki pomaci u oblasti civilne zaštite a za takvu situaciju posebno je zaslužno uključivanje  lokalnih samouprava  u ovakve aktivnosti.

- Odeljenja za vanredne situacije, kao državni organi, u okviru svojih zadataka formirali su  specijalizovane jedinice civilne zaštite, a jedinice lokalne samouprave su formirale jedinice opšte namene i ostale prateće službe koje treba da isprate kompletnu delatnost zaštite i spasavanja tj. odgovora naše države na sve izazove koje pred nas stavljaju elementarne nepogode i neki tehnološko-tehnički akcidenti koji mogu da ugroze  veliki broj života i ogroman broj materijalnih dobara. Na nivou lokalnih samouprava postignuto je mnogo, sve jedinice lokalne samouprave donele su svoja dokumenta, u skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama su potkrepili svoje osnovne temelje za rad tako da je na svim skupštinama doneli Odluku o organizaciji funkcionisnja civilne zaštite. Tim putem smo rešili pitanja vezana za osposobljena pravna lica, poverenike i specijalizovane jedininice civnilne zaštite - objašnjava Zoran Bijelić.

Održana sednica Štaba za vanredne situacije

Građani Subotice su svesni značaja bezbednosnih i zaštitnih mera u slučaju elementarnih nepogoda, drugih nesreća i opasnosti što se posebno, po rečima Bijelića, vidi na velikom interesovanju da postanu pripadnici specijalizovanih jedinica.

- Imamo jako dobro osposobljene specijalizovane jedinice naročito voda za zaštitu od požara i voda prve pomoći, koji  prolaskom kroz treninge mogu da se upotrebe u nekoj  situaciji. Uvek apelujemo na građane da prilikom pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava na teritoriji našeg okruga uvek pozovu policiju. Preko njih oni nas obaveštavaju, tako da mi obaveštavamo Tim za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, koji ga na bezbedan način uklanja sa tih površina - kaže Bijelić.

Svetski dan civilne zaštite ustanovljen je odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite 1990. godine, sa ciljem da se skrene pažnja široj javnosti na vitalni značaj civilne zaštite i razvijanja svesti o značaju pripremljenosti za preventivne i samozaštitne mere  i postupke u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i drugih opasnosti.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje 1. marta - Svetskog dana civilne zaštite Obeležavanje 1. marta - Svetskog dana civilne zaštite Obeležavanje 1. marta - Svetskog dana civilne zaštite Obeležavanje 1. marta - Svetskog dana civilne zaštite Obeležavanje 1. marta - Svetskog dana civilne zaštite Obeležavanje 1. marta - Svetskog dana civilne zaštite Obeležavanje 1. marta - Svetskog dana civilne zaštite Obeležavanje 1. marta - Svetskog dana civilne zaštite
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 6716
Povezane teme

civilna zaštita

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.