Komentara: 11
Pregleda: 4611

Održana prva akcija u okviru projekta "Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu"

24.09.2019. u 14:21h
Izvor: Gro Zeleni Subotice
Saopštenje Gradskog odbora Zelenih Subotice povodom akcije čišćenja Kelebijske šume prenosimo u celosti.
Održana prva akcija u okviru projekta "Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu"

Nakon višegodišnjih, veoma ozbiljnih volonterskih aktivnosti na uklanjanju otpada sa područja Kelebijske šume, Zeleni Subotice su ove godine pokrenuli projekat pod nazivom “Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu”. Ovaj projekat je na objavljenom konkursu dobio podršku Ministarstva zaštite životne sredine, koje je odobrilo njegovo sufinansiranje u iznosu od 90% potrebnih sredstava, odnosno u iznosu od 750.000 dinara. Ostatak od 10% su obezbedili Zeleni Subotice.

Prva aktivnost na terenu je održana juče i donela je odlične rezultate. Angažovani aktivisti su detaljno prešli oko 500 hiljada kvadratnih metara, kroz gustu šumu, i tom prilikom sakupili preko 5 kubika rasutog otpada. U najvećoj meri dominira plastični otpad, što predstavlja jedan od najvećih problema kada je u pitanju zagađenje životne sredine.

Kroz projekat je planirano uklanjanje otpada sa površine od 14 miliona kvadratnih metara i u narednom periodu se očekuju učestalije aktivnosti kako bi se postigao cilj, a to je u potpunosti očistiti Kelebijsku šumu od nerazgradivog otpada.

U saradnji sa Šumskom upravom iz Subotice i zahvaljujući odobrenim finansijskim sredstvima, sada imamo priliku da metalne kontejnere postavljamo unutar šume kako bismo što lakše odlagali prikupljeni otpad i transportovali ga do gradske deponije.

Projekat podržavaju i u njemu učestvuju i predstavnici MZ Kelebija, kojima ovom prilikom zahvaljujemo na srdačnoj i efikasnoj saradnji.

Takođe, pozivamo sve ljubitelje prirode i ekološki svesne građane koji žele da se pridruže u narednim aktivnostima, da dostave svoje podatke putem e-maila (office@zelenisubotice.rs) ili putem poruke na zvanicnoj Fb stranici ZeleniSubotice.rs

Kao i uvek, apelujemo na građane da ne bacaju otpad na mesta koja za to nisu predviđena, da čuvaju svoj grad i svoju okolinu, a nadležne inspekcije pozivamo da oštro sankcionišu svakoga ko krši zakon. Došlo je vreme da kao društvo ozbiljno razmišljamo o očuvanju prirodnih resursa. Svesni smo čenjenice

// kraj saopštenja

Izvor: Gro Zeleni Subotice
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 4611
Povezane teme

kelebijska šuma

zeleni subotice

ekološka akcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.