• Pregleda: 3485

Održana prva akcija u okviru projekta "Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu"

Saopštenje Gradskog odbora Zelenih Subotice povodom akcije čišćenja Kelebijske šume prenosimo u celosti.
Održana prva akcija u okviru projekta "Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu"

Nakon višegodišnjih, veoma ozbiljnih volonterskih aktivnosti na uklanjanju otpada sa područja Kelebijske šume, Zeleni Subotice su ove godine pokrenuli projekat pod nazivom “Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu”. Ovaj projekat je na objavljenom konkursu dobio podršku Ministarstva zaštite životne sredine, koje je odobrilo njegovo sufinansiranje u iznosu od 90% potrebnih sredstava, odnosno u iznosu od 750.000 dinara. Ostatak od 10% su obezbedili Zeleni Subotice.

Prva aktivnost na terenu je održana juče i donela je odlične rezultate. Angažovani aktivisti su detaljno prešli oko 500 hiljada kvadratnih metara, kroz gustu šumu, i tom prilikom sakupili preko 5 kubika rasutog otpada. U najvećoj meri dominira plastični otpad, što predstavlja jedan od najvećih problema kada je u pitanju zagađenje životne sredine.

Kroz projekat je planirano uklanjanje otpada sa površine od 14 miliona kvadratnih metara i u narednom periodu se očekuju učestalije aktivnosti kako bi se postigao cilj, a to je u potpunosti očistiti Kelebijsku šumu od nerazgradivog otpada.

U saradnji sa Šumskom upravom iz Subotice i zahvaljujući odobrenim finansijskim sredstvima, sada imamo priliku da metalne kontejnere postavljamo unutar šume kako bismo što lakše odlagali prikupljeni otpad i transportovali ga do gradske deponije.

Projekat podržavaju i u njemu učestvuju i predstavnici MZ Kelebija, kojima ovom prilikom zahvaljujemo na srdačnoj i efikasnoj saradnji.

Takođe, pozivamo sve ljubitelje prirode i ekološki svesne građane koji žele da se pridruže u narednim aktivnostima, da dostave svoje podatke putem e-maila () ili putem poruke na zvanicnoj Fb stranici ZeleniSubotice.rs

Kao i uvek, apelujemo na građane da ne bacaju otpad na mesta koja za to nisu predviđena, da čuvaju svoj grad i svoju okolinu, a nadležne inspekcije pozivamo da oštro sankcionišu svakoga ko krši zakon. Došlo je vreme da kao društvo ozbiljno razmišljamo o očuvanju prirodnih resursa. Svesni smo čenjenice

// kraj saopštenja

Izvor: Gro Zeleni Subotice

povezane teme

11
DejanT Odgovori
Odlican projekat i odlicna poruka nasim nemarnim gradjanima
Ljubica Drča Odgovori
Članovi PSK Spartak Subotica svake godine čistili i čistimo i dalje našu okolinu ali je bio problem i da se te vreće sa prikupljenim otpadom iznesu iz šuma.Sada za vikend čistili smo deo oko tresetišta i radanovačku šumu....
Marko Odgovori
Kelebijska suma predstavlja pluca Subotice! Nju treba da cuvamo vise od svega
city woman Odgovori
Pošto niko nikog ne sankcioniše i pošto se ništa nije uradilo da bi se spečilo dalje nagomilavanje otpada, ove akcije mogu do nedogled da se organizuju i efekat će trajati kratko samo da bi se opravdala utrošena sredstva koja bi zapravo trebala biti usmerena na iskorenjavanje odloženja otpada. Ti se može postići postavljanjem rampi na ulazu u šumu kolima, angažovanjem čuvara koji zapisuje koga propušta u šumu j sl.
Ivana Odgovori
Nije dovoljno samo da se čisti, mora se i prevenirati, dakle najstrožije kazne za sve koji bacaju otpad i zagađuju. Zeleni, samo napred!
Milan024 Odgovori
Odlicna akcija. Ocekujem da se zelenima prideuze: Lovci, ribolovci, pcelari i svi ljubitelji prirode.
Trovach
Nema dovoljno lovaca, ribolovaca, pčelara i drugih ljubitelja Prirode, kada su džiberi toliko bahati. Njihova bahatost zahteva broj onih koji će čistiti za njima bar na kub, a ni to ih ni tada neće sprečiti da se ne bahate još više. Jednostavno, može im se jer ih vlast toleriše.
kojot Odgovori
Ne moze mi bataljon ljudi da ocisti sto moze desetina da zaprlja. Treba samo po dzeou udarati za godinu dana bi suma bila cista kao apoteka. Ovako dok jedni ciste drugi prljaju nema efekta.
Trovach Odgovori
Od apelovanja na savest gradjana poodavno nema koristi. Samo "TRAS!" po dzepu sve resava, a dotle ce uvek biti "budala" koje ce skupljati smece koje ljudska stoka razbaca. I ja sam medju tim budalama, ali ne mogu gledati smece. Mozda to neko voli; ne znam.
Jozef K Odgovori
Grupa ljubitelja Majdana i Kelebiijske sume isto podrzavaju akciju !! Hvala lepo , za dobro delo dobro sledi za ostale akcje stime shodno sledi reakcija :)
bitterboy Odgovori
gde je cistoca da pomogne?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.