Komentara: 0
Pregleda: 4791
Foto

Održana promotivna šetnja u sklopu obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

20.03.2015. u 15:50h
Izvor: Subotica.com
Danas na prvi dan proleća, po treći put u našem gradu promotivnom šetnjom organizovano se obeležava Nacionalni dan protiv raka dojke.
Održana promotivna šetnja u sklopu obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

Organizatori šetnje su bili Zavod za javno zdravlje Subotica, Dom zdravlja Subotica, Opšta bolnica Subotica i Društvo za borbu protiv raka. Realizaciji aktivnosti su doprineli i članovi podružnice omladine Crvenog krsta Subotica - gradske organizacije „Dr. Slobodan Pantelić“, Medicinska srednja škola Subotica, Gimnazija „Svetozar Marković“ i Srednja ekonomska škola „Bosa Milićević“.

- "Rak dojke je slučajno otkriven jer sam imala ciste, onda sam otišla na ultrazvučni pregled i mamografiju i tada smo otkrili da postoji jedan tumor. Prva operacija je bila pre sedam godina, odstranjena mi je dojka, imala sam puno terapija koje sam veoma teško podnela. Nažalost posle godinu i po dana pojavio se rak i na drugoj dojci, tako da sam imala i drugu operaciju. Prošlo je pet godina posle poslednje operacije i ja se osećam dobro. Poručila bih svim ženama da je karcinom veoma nepredvidiva bolest, nikada se ne zna gde će i kada će napasti. Kada mislite da ste najzdraviji rak može biti u vašem telu već dugo podstanar. Zato ne odbijajte pozive za mamografiju, odvojite malo svog vremena, kako posle ne bi potrošili mnogo svog vremena na lečenje”, poručila je svim ženama šezdesetšestogodišnja Ana Jakša.

Održana promotivna šetnja u sklopu obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

- „Ukoliko se na vreme otkrije  bolest, da su promene u začetku ili minimalna promena, tek nekoliko milimetara, onda šansu za petogodišnje preživljavanje ima 6 od 7 žena. Ako se otkrije kako je trenutno danas stanje u Srbiju, u odmaku, u kasnom stadijumu kada su promene preko 2 cm onda šansu za preživljavanje ima tek 1 od 7 žena. Današnjom porukom želimo pružiti podršku i svim ženama koje su obolele, članovima njihove porodice, da im pomognemo u svoj toj borbi, da učinimo naš zdravstveni sistem prilagodljiviji njihovim potrebama. Sve žene koje dobiju poziv na mamografiju, bi trebalo da se odazovu na ovaj skrining pregled jer rano otkrivanje praktično spasava život svakoj ženi“, rekla je doktorica Nada Kosić Bibić načelnica Centra za promociju zdravlja.

Održana promotivna šetnja u sklopu obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

Građani su prošetali od Gradske kuće, preko Radijalca do Hale sportova i nazad. Kod Gradske kuće i Hale sportova su bili postavljeni štandovi sa tendom gde su učenici srednjih škola i volonteri Crvenog krsta delili promotivni materijal i roze mašnice.

“Cilj akcije je da se skrene pažnja javnosti na prisustvo raka dojke koji je jedan od vodećih uzročnika smrtnosti žena u Srbiji i da se istakne značaj i važnost samopregleda,preventivnih redovnih lekarskih pregleda, koji su ključni za rano otkrivanje svih promena”, rekao je Žolt Šebok iz Crvenog krsta Subotica.

Izvor: Subotica.com
„Korakom do zdravlja" - šetnja povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke „Korakom do zdravlja" - šetnja povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke „Korakom do zdravlja" - šetnja povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke „Korakom do zdravlja" - šetnja povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke „Korakom do zdravlja" - šetnja povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke „Korakom do zdravlja" - šetnja povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke „Korakom do zdravlja" - šetnja povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke „Korakom do zdravlja" - šetnja povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 4791

Povezane vesti

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

crveni krst

karcinom

mamograf

rak dojke

mamografija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.