Komentara: 1
Pregleda: 2813
Foto

Svaka 8. žena oboli od raka dojke

31.10.2014. u 20:03h
Izvor: RTV Yueco
Povodom oktobra kao meseca borbe protiv raka dojke, poslednjeg dana u mesecu Soroptimist klub je organizovao šetnju, koja je imala za cilj da skrene pažnju žena na značaj edukacije o raku dojke. Nakon šetnje, u Gradskoj biblioteci dr Atila Čengeri i dr Radmila Pavić održali su predavanje na temu prevencije i značaja ranog otkrivanja ove bolesti.
Svaka 8. žena oboli od raka dojke

Prema podacima rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4000 žena oboli, a 1600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke. Šetnja od Jadrana do Gradske biblioteke imala je za cilj da skrene pažnju ana značaj prevencije, kao i da pruži podršku onim ženama koji se upravo bore sa ovom opakom bolešću.

Rak dojke je zloćudni tumor, koji ukoliko se otkrije u ranoj fazi može biti potpuno izlečen. Iako se u našem gradu sprovodi skrining na rano otkrivanje ove bolesti, odaziv je na veoma niskom nivou.

Rak dojke se najčešće javlja kod starijih žena, čije su najbliže srodnice obolele od ove bolesti. Javlja se kod žena koje su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine a poslednju imale posle 50.

Skrining mamografijom predstavlja zlatni standard u ranom otkrivanju ove bolesti, a namenjen je ženama od 50. do 69. godine starosti.

Izvor: RTV Yueco
Šetnja povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke Šetnja povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke Šetnja povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke Šetnja povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke Šetnja povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke Šetnja povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke Šetnja povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke Šetnja povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2813

Povezana vest

Povezane teme

rak dojke

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.