Komentara: 2
Pregleda: 2227

Realizacija nacionalnog skrininga raka dojke u Subotici u 2014. godini

04.02.2015. u 16:25h
Izvor: Subotica.com
Realizacija skrininga raka dojke u Subotici je u drugoj godini prvog ciklusa proticala uglavnom kao rutinska aktivnost. U 2014. godini je DZ Subotica pozvao 6035 žena putem pozivnih pisama (prvi poziv), a patronaža je pozvala 2629 žena posetom na kućnu adresu (drugi poziv).
Realizacija nacionalnog skrininga raka dojke u Subotici u 2014. godini

Planirano je da se pozove 10000 žena. Sa realizacijom od 75% trebalo je pozvati 7500 žena. U 2014. godini je realizacija 60,4%. Prema važećim kriterijumima skrininga isključeno je 646 žena (10,7%), a 856 žena je odselilo ili sa nepoznatom adresom (14,2%).

Od svih pozvanih žena (prvi i drugi poziv) 2055 je pristalo da uradi mamografiju, a 2043 žene su je uradile (99,4%). Procenat urađenih mamografija u odnosu na pozvane žene iznosi 33,9%. Procenat urađenih mamografija je nešto veći ako se oduzmu isključene žene (646 žena) i one čije adrese nismo pronašli (856) i iznosi 45,1%.

Od 2043 urađene mamografije sve su očitane i kod 34 žene postavljena sumnja na patološki proces (1,7%).

U Opštoj bolnici Subotica je 14 žena operisano i urađeni su patohistološki nalazi: kod 12 žena je otkrivena maligna bolest dojke, a kod 2 su bile benigne promene na dojci. Ostale žene su upućene na dodatnu dijagnostiku u Sremsku Kamenicu.

Značajan problem u realizaciji skrininga predstavlja netačnost/nekompletnost adresa iz baze podataka za pozivanje žena. Dobijanje povratnih informacija o ženama sa dodatnom dijagnostikom još uvek ne funkcioniše kako bi trebalo prema Nacionalnom programu.

Stopa odziva na skrining pregled u toku 2014. godine je nešto veća u odnosu na 2013. godinu, ali je još uvek nezadovoljavajuća. Celokupan zdravstveni sistem Subotice je angažovao raspoložive kapacitete (oprema i ljudski kadrovi) za realizaciju skrininga na rano otkrivanje raka dojke, te ulagao napore u motivisanju žena da se odazovu na skrining pregled.

I u 2015. godini zdravstveni sistem Subotice treba raditi na unapređenju organizacije kako bi izašao u susret ženama koje poziva i kako bi učinio skrining što jednostavnijim. Potrebno je obezbediti bolju komunikaciju i dobijanje povratnih informacija sa tercijarnog nivoa gde se realizuje dodatna dijagnostika i lečenje. Takođe je potrebno ažurirati podatke za žene koje nisu pozvane zbog neadekvatne adrese (odselila/promenila adresu) uz pomoć MUP-a. Potrebno je realizovati mnogo više aktivnosti u cilju podizanja svesti žena o važnosti ranog otkrivanja bolesti. Kako bi stopa odziva u ovoj godini bila viša potrebno je da se angažuje cela zajednica i da svoj doprinos u realizaciji skrininga.

Prvi ciklus skrininga raka dojke od dve godine je završen i Subotica ulazi u prvu godinu drugog ciklusa. Prvo će biti pozvane žene koje nismo uspeli pozvati u prvom ciklusu. Na mamografsko snimanje se trenutno pozivaju žene rođene 1949. godine. Pravo na skrining pregled imaju sve žene, bez obzira da li imaju osiguranje ili ne i svim ženama će biti urađena mamografija. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom poštednih hirurških metoda, oporavak je brži, a kvalitet života bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama.

Tvoj život zavisi od ranog otkrivanja. Jedan snimak - minut za sigurnost. Sačuvaj svoje zdravlje, odazovi se!

Izvor: Subotica.com
Press: Dom zdravlja Press: Dom zdravlja Press: Dom zdravlja Press: Dom zdravlja Press: Dom zdravlja Press: Dom zdravlja Press: Dom zdravlja Press: Dom zdravlja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2227

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.