Komentara: 1
Pregleda: 4230

Održano predavanje “Prevencija karcinoma dojke”

18.03.2015. u 18:20h
Izvor: Subotica.com
U Kalendaru javnog zdravlja mesec mart se obeležava kao «Mesec borbe protiv raka», sa ciljem unapređenja svesti javnosti o veličini ovog problema i mogućnostima prevencije i kontrole bolesti. Danas je u Domu zdravlja  Subotica održano predavanje “Prevencija karcinoma dojke”, gde je doktorica Nada Pavić ukazala na pogubnost kasnog dijagnostikovanja karcinoma dojke. Predavanje je organizovalo Društvo za borbu protiv raka.
Održano predavanje “Prevencija karcinoma dojke”

“Mesec mart je posvećen borbi protiv raka, a 20. mart je posvećen borbi protiv raka dojke, tako da ću danas uglavnom da pričam o prevenciji raka dojke - šta možemo da učinimo i na vreme prepoznamo karcinom. Primarnu prevenciju kod raka dojke je teško sprovesti, često ne znamo uzroke zbog čega on nastaje, ne možemo ni da otklonimo sve faktore rizika, ali je zato sekundarna prevencija tu mnogo važnija, odnosno rano otkrivanje.  Uputićemo žene kako to rano može da se otkrije rak dojke i kako da se pregledaju. Treba podići svest žena o važnosti preventivnih pregleda. Sve što se otkrije na vreme, može da bude izlečivo“, rekla je doktorica Radmila Pavić.

Samopregled se preporučuje ženama već od dvadesete godine, jednom mesečno, i uvek na isti dan, od 7-10 dan posle početka menstruacije, sve do tridesete godine. Tada već treba da počne klinički pregled, neko od specijalista uzeće porodičnu anamnezu, ličnu anamnezu i odlučiti da li se treba još nešto raditi, ultrazvuk ili mamografija.

Održano predavanje “Prevencija karcinoma dojke”

U ovoj godini je jako mali odziv na skrining dojke. Ogroman je broj žena koje se nisu odazvale pozivu na skrining. Društvo za borbu protiv raka se trudi da i kroz predavanja, tribine,  podigne svest o ovom velikom problemu.

“Društvo za borbu protiv raka je osnovano 7. maja 2014. godine i do sada je dosta aktivno učestvovalo u radu obeležavanja nacionalnog i svetskih dana karcinoma, a  posebno karcinoma koji su preventivni, pre svega tu mislim na karcinom debelog creva, karcinom dojke i karcinom grlića materice. Aktivno se uvek uključuje Dom zdravlja Subotica, odnosno predstavnici Doma zdravlja Subotica koji su članovi Društva za borbu protiv raka, Zavod za javno zdravlje i Crveni krst, malo bismo voleli da unaredimo saradnju sa Opštom bolnicom Subotica i Ginekologijom u Domu zdravlja. Za sada nemamo nikakva sredstva, a nismo dobili ni odgovor od Lokalne samouprave kada smo se obratili za prostorije u kojima bi društvo moglo da funkcioniše. Voleli bismo da oformimo rad jednog psihološkog savetovališta gde bi bilo moguće da se članovi porodica i oboleli posavetuju najdirektnije u okviru delovanja samog društva sa kliničkim psiholozima“, rekla je doktorica Ljiljana Miljački predsednica Društva za borbu protiv raka.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 4230

Povezane vesti

Povezane teme

karcinom

tumor dojke

pregled dojke

rak dojke

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.