Komentara: 77
Pregleda: 4747

Održana promocija služenja dobrovoljnog vojnog roka

25.01.2024. u 11:08h
Izvor: Subotica.com
U Gimnaziji „Svetozar Marković“ održana je promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka i vojno stručnog osposobljavanja za rezervne oficire koji je organizovao Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Subotica.
Održana promocija služenja dobrovoljnog vojnog roka

Učenici završnih razreda imali su priliku da se informišu o načinu konkurisanja za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem  i saznaju sve o povoljnijim uslovima zasnivanje radnog odnosa u svojstvu profesionalnog vojnika Vojske Srbije posle njegovog odsluženja. Ovo je bila i prilika da se srednjoškolci upoznaju i sa postupkom upisa na Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije.

U toku su prijave za martovsku klasu a mogu se prijaviti svi državljani Srbije, muškog i ženskog pola, koji u tekućoj godini navršavaju od 19 do 30 godina života.

- Dobrovoljno služenje vojnog roka se realizuje od 2011. godine, kada je redovno služenje vojnog roka zvanično obustavljeno,  i po sadašnjem zakonu traje šest meseci. Obuka se  sprovodi se u tri faze, u prvoj fazi mesec i po dana u centrima za osnovnu obuku, zatim mesec i po dana u centrima za specijalističku obuku, i zatim tri meseca u ratnim jedinicama Vojske Srbije – objašnjava potpukovnik Siniša Rangelov, načelnik Centra MO Subotica.

Održana promocija služenja dobrovoljnog vojnog roka

Javni oglas za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire Vojske Srbije u 2024. godini je stalno otvoren, a rangiranje kandidata će se vršiti periodično, u skladu sa uputnim rokovima. Uput kandidata na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem vrši se četiri puta godišnje: 1. marta, 1. juna, 1. septembra i 1. decembra, a uput kandidata na vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire dva puta godišnje: 1. marta i 1. septembra.

- Po prijavljivanji svaki kandidat od nas dobija poziv za upućivanje na lekarski pregled, koji se realizuje u Vojnoj bolnici Novi Sad. Taj lekarski pregled ujedno bi mogao da služi i posle i za zaposlenje lica kao profesionalnog vojnika, ako se odluči da želi postati profesionalni vojnik nakon dobrovoljnog služenja vojnog roka.Dok se nalazi na odsluženju vojnog roka, svaki kandidat pored plaćenih troškova prevoza, dobija i naknadu od 46 hiljada dinara mesečno, zdravstveno osiguranje i plaćeno odsustvo u trajanju od deset dana, smeštaj, ishranu i vojnu odeću i obuću – dodaje potpukovnik Rangelov.

Održana promocija služenja dobrovoljnog vojnog rokaKandidati se mogu prijaviti u nadležnim centrima Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, odnosno kacelarijama Ministarstva odbrane u opštinama u kojima žive, u Subotici svakog radnog dana, u Bačkoj Topoli ponedeljkom, sredom i petkom, a u Malom Iđošu četvrtkom, a mogu se prijaviti i elektronskim putem preko portala e-Uprava, i odlaskom na šalter Pošte.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 1 nedelju
Komentara: 77
Pregleda: 4747
Povezane teme

dobrovoljno služenje vojnog roka

vojska srbije

vojni rok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.