Komentara: 27
Pregleda: 2618

Održana promocija knjige "Svetac" u okviru obeležavanja godišnjice "Oluje"

04.08.2017. u 15:14h
Izvor: Subotica.com
Promocijom knjige "Svetac" dr Momčila Diklića u Dečjem pozorištu i projekcijom dokumentarnog filma "Zaveštanje" u Art bioskopu "Aleksandar Lifka", juče je u našem gradu počelo obeležavanje 22 godine od "Oluje". Već treću godinu, Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga obeležava sećanje na dan kada je počeo pogrom srpskog življa na teritoriji Republike Hrvatske.
Održana promocija knjige "Svetac" u okviru obeležavanja godišnjice "Oluje"

Prema rečima Saše Gravorca, predsednika Saveza srpskih udruženja SBO, dan kada je počela "Oluja" je jedan od najtragičnijih u srpskoj istoriji i sve žrtve koje je ona odnela ne smeju da budu zaboravljene. Tokom nje uništeno je 25.000 kuća, 13.000 privrednih subjekata, 182 zadružna doma, 78 crkava, 920 spomenika, 29 muzeja, ali ta materijalna stradanja su daleko manja u odnosu na činjenicu da je od 1991. do 1995. u Hrvatskoj ubijeno 6.675 Srba, a 2.670 se vode kao nestali.

- Ovakvim programskim sadržajem želimo da kažemo da je istorija zaista učiteljica života i da nikada više ne ponovimo istorijske greške, a "Oluja" je jedno od najvećih stradanja, nastavak strašnih događaja iz Drugog svetskog rata – istakao je Gravorac - Odavde šaljemo poruku mira i ovi događaji su prilika da pogledamo jedni drugima u oči, da priznamo istorijsku istinu i gradimo bolju budućnost za sve nas. Da više niko ne strada jer pripada određenom narodu, drugoj veri ili govori drugačijim jezikom.

Delo "Svetac" dr Momčila Diklića bavi se likom Alojzija Stepinca i nastojanjima da se kanonizuje u red katoličkih svetitelja.

- Ova tema je veoma škakljiva, a reakcije naše javnosti su podeljene, idu od velike podrške do skepticizma i kritike, deo pokazuje interesovanje, a deo pak smatra da to nije naš problem. Na pitanje da li Stepinac može biti svetac imamo dva odgovora – formalno da, ali stvarno ne, jer postoji obilje dokumenata o njegovoj ulozi u strukturama kojima je upravljao. Stepinac je duhovni vođa eliminacije srpske nacije pravoslavne vere – objasnio je autor Diklić, dodajući da je prva rehabilitacija Stepinca bila u Zagrebu, za vreme Josipa Broza, kada je sahranjen u katedrali - Tada smo mislili da se nas to ne tiče i bilo je tako sve dok izložba o njemu nije krenula po galerijama Evropske unije.

Dokumentarni film "Zaveštanje" Ivana Jovića prikazuje stradanja žrtava u logoru u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata. O stravičnim danima i zbivanjima u tadašnjoj NDH svedoče potresne lične životne drame bivših logoraša. Subotička publika u "Lifki" film je odgledala bez daha, ali sa knedlom u grlu i suzom u oku.

U organizaciji Saveza srpskih udruženja SBO i političkih partija, danas će veliki broj ljudi iz našeg grada i okoline prisustvovati centralnoj manifestaciji obeležavanja "Oluje" u Veterniku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 2618
Povezane teme

promocija knjige

oluja

savez srpskih udruženja severnobačkog okruga

godišnjica

dokumentarni film

obeležavanje godišnjice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.