• Pregleda: 2878

Održana Promocija knjige "Blistavo i strašno, drugi deo"

Promocija knjige “Blistavo i strašno, drugi deo” održana je u četvrtak, 20. decembra 2012. godine u Omladinskom klubu “Skladište”. Na promociji je sa glumicom Brankom Petrić, suprugom pokojnog glumca Bekima Fehmiua, razgovarao Petar Mitrić, selektor Festivala Evropskog filma Palić.
Održana Promocija knjige "Blistavo i strašno, drugi deo"

Prvi deo biografije Bekima Fehmiua, jednog od najvećih glumaca koji su ponikli na našim prostorima, “Samizdat B92” objavio je 2001. godine. Knjiga "Blistavo i strašno" izazvala je veliko interesovanje čitalaca u celom regionu i pohvale književne kritike.

Fehmiu je 1989. završio i nastavak biografije koji će se posle više od 20 godina od nastanka konačno naći pred čitaocima. Prva knjiga memoara govorila je o ranim godinama glumčevog života, detinjstvu i mladosti - opisuje njegov život od rođenja, 1936. godine u Sarajevu, života na Kosovu, pa sve do 1955, kada je primljen za člana drame Prištinskog pozorišta.

Druga knjiga govori o razvoju uspešne glumačke karijere u bivšoj Jugoslaviji i svetu, kao i o njegovom doživljaju raspada Jugoslavije. U nastavku memoara Bekim Fehmiu pisao je o vremenima kada je igrao čitav niz uloga koje su promenile istoriju naše kinematografije i ostavile zapažen trag i u svetskim umetničkim tokovima.

On govori i o svojim prvim koracima u pozorištu u Prištini, u beogradskoj pozorišnoj akademiji, zatim o JDP-u, Ateljeu 212, Kino klubu Beograd, radu sa rediteljem Aleksandrom Petrovićem, o prvom ugovoru sa Dinom de Laurentisom (dobitnikom "Oskara" za životno delo), o filmu "Deps", u produkciji Branka Lustiga, koji je takođe dobio "Oskara" kao producent filma "Gladijator". Njegove uloge u "Specijalnom vaspitanju", "Skupljačima perja", "Odiseju", "Avanturistima", "Roju", "Putu", "Toplim godinama", "Dezerteru" ostale su upamćene kao glumačka remek-dela.

Branka Petrić je rođena 1937. u Novom Vinodolskom. Prve glumačke korake naučila je od Marije Crnobori da bi kasnije zajedno sa njom igrala u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Fakultet dramskih umetnosti završila je u Beogradu. Supruga je pokojnog Bekima Fehmiua i majka Hedona i Uliksa Fehmiua. Stalni je član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"

povezane teme

2
Mehmi Odgovori
jako lepo vece! )))
gost Odgovori
e steta sto su suboticani tako nezainteresovani za dobre stvari! Ovo je bila stvarno jedinstvena prilika da se cuje jedna dirljiva prica. Bravo za organizatore koji ne prestaju da nas iznenadjuju svojim idejama i projektima! Samo napred Fondacijo "Danilo Kis"!!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.