Komentara: 2
Pregleda: 3417

Održana Promocija knjige "Blistavo i strašno, drugi deo"

21.12.2012. u 17:02h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Promocija knjige “Blistavo i strašno, drugi deo” održana je u četvrtak, 20. decembra 2012. godine u Omladinskom klubu “Skladište”. Na promociji je sa glumicom Brankom Petrić, suprugom pokojnog glumca Bekima Fehmiua, razgovarao Petar Mitrić, selektor Festivala Evropskog filma Palić.
Održana Promocija knjige "Blistavo i strašno, drugi deo"

Prvi deo biografije Bekima Fehmiua, jednog od najvećih glumaca koji su ponikli na našim prostorima, “Samizdat B92” objavio je 2001. godine. Knjiga "Blistavo i strašno" izazvala je veliko interesovanje čitalaca u celom regionu i pohvale književne kritike.

Fehmiu je 1989. završio i nastavak biografije koji će se posle više od 20 godina od nastanka konačno naći pred čitaocima. Prva knjiga memoara govorila je o ranim godinama glumčevog života, detinjstvu i mladosti - opisuje njegov život od rođenja, 1936. godine u Sarajevu, života na Kosovu, pa sve do 1955, kada je primljen za člana drame Prištinskog pozorišta.

Druga knjiga govori o razvoju uspešne glumačke karijere u bivšoj Jugoslaviji i svetu, kao i o njegovom doživljaju raspada Jugoslavije. U nastavku memoara Bekim Fehmiu pisao je o vremenima kada je igrao čitav niz uloga koje su promenile istoriju naše kinematografije i ostavile zapažen trag i u svetskim umetničkim tokovima.

On govori i o svojim prvim koracima u pozorištu u Prištini, u beogradskoj pozorišnoj akademiji, zatim o JDP-u, Ateljeu 212, Kino klubu Beograd, radu sa rediteljem Aleksandrom Petrovićem, o prvom ugovoru sa Dinom de Laurentisom (dobitnikom "Oskara" za životno delo), o filmu "Deps", u produkciji Branka Lustiga, koji je takođe dobio "Oskara" kao producent filma "Gladijator". Njegove uloge u "Specijalnom vaspitanju", "Skupljačima perja", "Odiseju", "Avanturistima", "Roju", "Putu", "Toplim godinama", "Dezerteru" ostale su upamćene kao glumačka remek-dela.

Branka Petrić je rođena 1937. u Novom Vinodolskom. Prve glumačke korake naučila je od Marije Crnobori da bi kasnije zajedno sa njom igrala u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Fakultet dramskih umetnosti završila je u Beogradu. Supruga je pokojnog Bekima Fehmiua i majka Hedona i Uliksa Fehmiua. Stalni je član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Promocija knjige "Blistavo i strašno, drugi deo" Promocija knjige "Blistavo i strašno, drugi deo" Promocija knjige "Blistavo i strašno, drugi deo" Promocija knjige "Blistavo i strašno, drugi deo" Promocija knjige "Blistavo i strašno, drugi deo" Promocija knjige "Blistavo i strašno, drugi deo" Promocija knjige "Blistavo i strašno, drugi deo" Promocija knjige "Blistavo i strašno, drugi deo"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 3417
Povezane teme

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.