Komentara: 2
Pregleda: 4764

Održana "Noć istraživača"

28.09.2013. u 03:23h
Izvor: RTV Yueco
Na potezu od glavnog ulaza u Gradsku kuću i Plave fontane do glavnog gradskog trga, sinoć je održana manifestacija Noć istraživača, koja je okupila više od 200 učesnika. Organizator manifestacije u Subotici bila je OŠ „Kizur Ištvan“ uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj i grada Subotice.
Održana "Noć istraživača"

Naziv ovogodišnje manifestacije bio je „Šest čula nauke“ sa ciljem da javnosti, a pre svega mladima ponudi multidisciplinarni i inovativni prikaz nauke, uključujući sva čula koja su nam data po rođenju. Subotica je juče uz Beograd, Novi Sad i Zrenjanin, postala deo evropskog projekta „Noć istraživača” koja se istovremeno realizuje u 32 evropske zemlje, a održava se istog dana u celoj Evropi, poslednjeg petka u septembru.

Više od 200 učesnika učestvovalo je u Noći istraživača koja je okupila predstavnike osnovnih i srednjih škola, fakulteta, ali i istaknute Subotičane. Štandovi istraživača su bili postavljeni ispred Gradske kuće, a pored eksperimenata, urpiličene su razne radionice i demonstracije. Istraživači i istraživanja su predstavljeni kroz interaktivne šetnje kroz šest čula nauke, sa aspekta medicine, hemije, fizike, biologije, tehničkih nauka, umetnosti, kulinarstva i drugih naučnih disciplina.

Osnovni cilj „Noći istraživača“ je da javnosti približi posao istraživača, kao i da se omogući bolje razumevanje njihovog doprinosa društvu. Gradonačelnik Subotice je istakao da Subotica podržava ovu manifestaciju i da na ovaj način daje doprinos istraživanjima i nauci sa željom da mladim ljudima koji tek treba da se opredele za buduću profesiju, omogući da razmotre naučnu karijeru kao jednu od opcija za budući poziv.

Manifestaciju je zvanično otvorio Pokrajinksi sekretar za nauku i tehnološki razvoj, prof. dr Dragoslav Petrović,koji je istakao da su današnje komunikacije, kompjuteri i lečenja dela nekih ljudi koji su svoj talenat i entuzijazam ugradili u bolju budućnost. Imena Galileja, Kanta, Ajnštajna, Njutna, Tesle i drugih naučnika večito će biti obeležena u istoriji čovečanstva, istakao je on.

Prateći deo manifestacije bila je "Kafa sa naučnicima", u poslastičarnici "Pelivan", gde su prolaznici, na račun nauke, mogli da popiju kafu i razgovaraju sa našim eminentnim stručnjacima iz raznih oblasti.
Najbolji prezentovani rad je bio na štandu Udruženja slepih i slabovidih kome su organizatori uručili poklone.

Izvor: RTV Yueco

Noć istraživača 2013

Noć istraživača 2013 Noć istraživača 2013 Noć istraživača 2013 Noć istraživača 2013 Noć istraživača 2013 Noć istraživača 2013 Noć istraživača 2013 Noć istraživača 2013
Pogledaj ostale fotografije

Noć istraživača 2013

Noć istraživača 2013 Noć istraživača 2013 Noć istraživača 2013 Noć istraživača 2013 Noć istraživača 2013 Noć istraživača 2013 Noć istraživača 2013 Noć istraživača 2013
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4764
Povezane teme

noć istraživača

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.