Komentara: 6
Pregleda: 2351
Foto

Održana manifestacija „Čuvari tradicije“

23.07.2021. u 11:40h
Izvor: Subotica.com
Manifestacija „Čuvari tradicije“ održana je juče u Etno kući Kuntić, gde je, u organizaciji nekoliko bunjevačkih udruženja, predstavljen deo bogate kulturne baštine Bunjevaca. 
Održana manifestacija „Čuvari tradicije“

Otvorena je etno postavka „Bunjevačka narodna nošnja sa početka XX vika“, održana deveta panel konferencija „Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bački Bunjevaca“, predstavljene stare veštine izrade kolača božićnjaka, umetničkih dela od slame i belog šlinga.

- KUD „Bunjevka“ je radila zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa i tu se pokazala mogućnost zaštite muzejskog nasleđa. Nošnja je uglavnom deo ličnih kolekcija, a koristila su je kulturno-umetnička društva. Mnoge se već raspadaju i ne mogu više da se koriste – objašnila je Kata Kuntić, autorka izložbe narodne nošnje. - Sva nošnja je stara sto godina, a možda ćemo sledeće godine uraditi restauraciju kako bi sačuvali ono što možemo. Žao mi je što neke stvari koje smo nekad koristili više ne možemo da koristimo. 

Održana manifestacija „Čuvari tradicije“Izložbu je otvorio Ištvan Hulo, dugogodišnji direktor Gradskog muzeja koji, kako je iskreno rekao, u prvi mah nije  prihvatio da radi na ovom projektu.

- Ipak,postoji i nekoliko razloga zbog kojih je meni ova tematika bliska i zato sam odlučio ipak da zajedno radimo na zaštiti nematerijalog kulturnog nasleđa. Privatne kolekcije, postavke, zbirke i legati veoma su važni za očuvanje kulturnog identiteta zajednice i naroda, imaju višestruki značaj koje profesionalne ustanove ne mogu da ostvare - istakao je Hulo, otvarajući izložbu. - Za mene je ovaj dan praznik, jer se posle mnogo godina tame obelodanila etnološka zbirka porodice Kuntić i siguran sam da će ovaj projekat podstaći mnoge da se posvete svom zavičaju i tradicijama.

Održana manifestacija „Čuvari tradicije“Da će Grad Subotica uvek podržavati održavanje manifestacija koje neguju kulturu i tradiciju poručila je Milanka Kostić, članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje.

- Veliko je zadovoljstvo što nam se pruža prilika da u ovom periodu iskušenja organizujemo različite programe i sadržaje koji doprinose razvoju kulture našeg grada. Ovo je jedna od manifestacija koja okuplja stručne ljude, entuzijaste, ljude dobre volje koji rade na očuvanju prošlosti i identiteta svoje zajednice - naglasila je Kostić. - Grad će nastaviti da podržava manifestacije koje predstavljaju autentičnost pojedinačnih kultura koje neguju nasleđe, kulturnu baštinu, prave vrednosti. Subotica je jedan od retkih gradova koja omogućava svima da neguju svoju kulturu, imaju svoj jezik, stvaraju uz veliko poštovanje svih nas.

Izvor: Subotica.com
Manifestacija "Čuvari tradicije" Manifestacija "Čuvari tradicije" Manifestacija "Čuvari tradicije" Manifestacija "Čuvari tradicije" Manifestacija "Čuvari tradicije" Manifestacija "Čuvari tradicije" Manifestacija "Čuvari tradicije" Manifestacija "Čuvari tradicije"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 2351
Povezane teme

čuvari tradicije

etno kuća kuntić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.