Komentara: 11
Pregleda: 8416
Foto

Održana komemoracija žrtvama iz Drugog svetskog rata

02.11.2016. u 18:01h
Izvor: Subotica.com
Na Senćanskom groblju kod spomenika „Ptica slomljenih krila“ danas je održana komemoracija žrtvama iz 1944. i 1945. godine. Pre 72 godine stradalo je 978 nevinih ljudi, svih generacija i nacija, iz Subotice i 19 okolnih naselja.
Održana komemoracija žrtvama iz Drugog svetskog rata

Na stravične događaje s jeseni 1944. godine podsetio je predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford.

- U ime grada Subotice pripao mi je tužan zadatak, ali i čast, da probudim uspomene na tragične događaje koji su se desili pre 72 godine. Mogao bih reći, kao što sam pre godinu i po dana rekao na žetvenoj svečanosti na Kelebiji, da mi je drago što smo se okupili u lepom broju, ali ne da bismo slavili, već da bismo se prisećali, jedne stravične žetve – žetve smrti, strahovitih i okrutnoh događaja iz 1944. i 1945. godine, kada su vojnici, ili bolje rečeno zverske horde tadašnje vlasti sejale smrt, vođene slepom mržnjom i željom za osvetom – podsetio je Tivadar Bunford. - Na tabli iza mene je upisano je 852 imena, ali na osnovu kasnijih istraživanja i prijava „Memento 70“ beleži 978 žrtava, a Viktimološkoj komisiji je poslednjih godina podneto više prijava o još neregistrovanim žrtvama. Možda nije prikladno prebrojavati žrtve i o govoriti u svetlu brojki, jer je i jedna jedina nevina žrtva previše. Dovoljno je samo napomenuti da prema sadašnjim saznanjima na ovom mestu počiva 57 nevinih žrtvi mlađih od 20 godina. Iza svakog od ovih imena stoji jedna porodična tragedija.

Komemoracija žrtvama se na memorijalnom kompleksu na Senćanskom groblju održava od 1990. godine, a po Bunfordovim rečima, njen cilj nije pozivanje na odgovornost počinilaca, već pomirenje i odavanje pošte.

Održana komemoracija žrtvama iz Drugog svetskog rata

- Da bismo razvijali i gradili budućnost Subotice moramo poznavati prošlost i odati poštu onima koji su mogli mnogo toga da učine i za mađarsku zajednicu, i za ceo grad, samo da su ih pustili da žive – dodao je Bunford.

Posle svečanog dela, recitala na tri jezika i ekumenske liturgije, vence su položili gradonačelnik Bogdan Laban i Tivadar Bunford, predsednik Skupštine grada, Ištvan Pastor i delegacija Pokrajinske skupštine, predstavnici Ambasade i Generalnog kunzulata Mađarske, Generalnog konzulata Hrvatske, Nacionalnog saveta Mađara, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Nemačkog nacionalnog saveta, Bunjevačkkog nacionalnog saveta, Jevrejske opštine, političkih partija SVM-a, DSHV-a, Mađarskog pokreta i, na opšte iznenađenje, gradskog odbora Srpske radikalne stranke.

Izvor: Subotica.com
Komemoracija žrtvama iz Drugog svetskog rata Komemoracija žrtvama iz Drugog svetskog rata Komemoracija žrtvama iz Drugog svetskog rata Komemoracija žrtvama iz Drugog svetskog rata Komemoracija žrtvama iz Drugog svetskog rata Komemoracija žrtvama iz Drugog svetskog rata Komemoracija žrtvama iz Drugog svetskog rata Komemoracija žrtvama iz Drugog svetskog rata
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 8416
Povezane teme

spomenik ptica slomljenih krila

bogdan laban

senćansko groblje

tivadar bunford

komemoracija

drugi svetski rat

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.