Komentara: 3
Pregleda: 3354
Foto

Održana komemoracija stradalima u Holokaustu

16.06.2020. u 16:13h
Izvor: Subotica.com
Komemorativnim skupom u Sinagogi i polaganjem venaca na spomenik žrtvama Holokausta u dvorištu Sinagoge danas je obeležena je 76. godišnjica deportacije više od četiri hiljade subotičkih Jevreja u nacističke logore.
Održana komemoracija stradalima u Holokaustu

Za Jevreje u našem gradu, 16. jun 1944. jedan je od najtužnijih dana. Za ostale Subotičane treba da bude opomena i nauk da se takvi strašni događaji nikada i nikome više ne dogode.

- Nalazimo se na svetom mestu i razumemo šta je patnja i više od bilo koga razumemo šta je nepravda, iskusili smo je nebrojano puta. Zato je važno da svake godine na ovaj dan svi zajedno zastanemo i na oovm svetom mestu setimo se stradanja u Holokaustu, uz podsećanje da bismo mogli strahovito pogrešiti ako i na trenutak zanemarimo poruke koje nam šalje istorija – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban.

Održana komemoracija stradalima u HolokaustuLaban je naglasio da svi treba da pamte i sećaju se onih koji su stradali samo zato što su bili druge vere i nacije.

- Ako zaboravimo, cena koju možemo da platimo biće previsoka. Zato nemamo prava na zaborav, da sećanjem i pijetetom branimo istinu, jer ona mora da sezna a znanje je najbolji zalog za budućnost. Zahvaljujući žrtvi svih naših predaka Subotičani danas žive u miru i slozi, poštovanju i uvažavanju. Srpski i jevrejski narod su kroz istoriju prošli mnoge teške trenutke, ali čvrsti i prijateljski odnosi nikada nisu poljuljani. Jevrejski narod je Subotici dao mnogo toga velikog i večnog, a sve naše inicijative moraju da idu ka stvaranju još bolje i sigurnuje budućnosti.

Subotički Jevreji najpre su odvedeni u tranzitne, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope. Veliki broj se nikada nije vratio.

Održana komemoracija stradalima u Holokaustu

- Naš narod je za četiri hiljade godina preživeo progonstva, porobljavanje, mučenje, a čudo nad čudima je činjenica da smo danas još tu i naše postojanje svedoči da o snazi Svevišnjeg. Toje nešto što s e ne zaboravlja i što se prenosi sinovima – podsetio je Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske zajednice Srbije. – Danas se sećamo stradanja Jevreja iz Subotice ali i drugih delova sveta. Bol i sećanje na Jevreje deportovane u logore smrti živi kao rana koja ne zaceljuje. Odvedena su i umorena ljudska bića sa imenom i prezimenom, sa htenjima i životnim nadanjima, valovite plave kose i pegavog lica, mlade majke, stasiti muškarci, bebe u kolicima i vremešne bake. Tako treba da ih pamtimo, a ne kao brojke, kao brojeve jednog stravičnog zločina. Tu smo da zajedno svedočimo o njima kao opomena sadašnjoj generaciji za budućnost.

Održana komemoracija stradalima u Holokaustu

Izvor: Subotica.com
Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3354

Povezana vest

Povezane teme

jevrejska zajednica

jevreji

robert sabadoš

komemoracija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.